Annonce
Viborg Nyt

Jernalderlandsby byder på en rejse tilbage i tiden

Man kan blandt andet opleve, hvordan Jernalderfolket udvandt jern i Hvolris Jernalderlandsby i sommerens løb. Pressefoto
Man kan blandt andet se, hvordan man udvandt jern i Hvolris Jernalderlandsby i uge 29.
Annonce

Hvolris: Man kan se, hvordan man udvandt jern i jernalderen i løbet af sommeren i Hvolris Jernalderlandsby.

Fra onsdag til lørdag i uge 29 kan man nemlig komme tæt på den proces, der var hele forudsætningen for jernalderen: Jernudvinding. Et kompetent hold indtager Hvolris og kaster sig ind i denne spændende og komplicerede opgave, fortæller jernalderlandsbyen i en pressemeddelelse.

De første par dage æltes der ler og arbejdes på at bygge selve udvindingsovnen. Myermalmen skal ristes, før udvindingen kan finde sted. Selve jernudvindingen sker i alt to gange over fredag og lørdag i slutningen af uge 29.

Her bliver det spændende at se, om anstrengelserne krones med held, og smeden får jern at arbejde med, lyder det.

Annonce

2000 år tilbage i tiden

I det hele taget er der god grund til at lægge sommerferieturen omkring Hvolris Jernalderlandsby og gå 2000 år tilbage i tiden, påpeger man.

Jernalderlivet leves igennem hele sommerferien, hvor nogle af de dygtigste og mest erfarne jernalderfolk bor og lever i landsbyen. De fortæller gerne om deres spændende håndværk og gøremål. Tingene tager den tid, som de nu engang gør. Det får skuldrene til at sænke sig og roen til at indfinde sig. Man træder ind i en anden tid med et andet tempo.

Annonce

Oldtidsløb

I år kan man også komme på et oldtidsløb, som sender deltagerne rundt på hele det 15 hektar store område samtidig med, at man lærer om fortidens Hvolris.

- I denne tid, hvor vi skal passe godt på hinanden, har vi lavet dette løb, hvor vi udnytter det smukke og store område, vi har på Hvolris, fortæller daglig leder Hanne Sørensen, som glæder sig til at modtage både jernalderfolk og turister i alle aldre.

Ovnen bygges først, og derefter skal der udvindes jern. Pressefoto

- Hvolris Jernalderlandsby er meget coronavenlig. Vi gør en stor indsats for at passe på os selv og alle andre, fortsætter Hanne Sørensen.

– Og så er vi børnevenlige. I landsbyen kan man skyde med bue og pil, gederne vil gerne snakkes med, og legepladsens træfigurer taler til virkelig til fantasien. Vi har også gode steder, hvor man kan nyde sin medbragte mad.

Der er levendegørelse i Hvolris landsby hver dag fra klokken 10-16 i perioden fra den 29. juni til og med fredag den 7. august.


I denne tid, hvor vi skal passe godt på hinanden, har vi lavet dette løb, hvor vi udnytter det smukke og store område, vi har på Hvolris.

Hanne Sørensen, daglig leder i Hvolris Jernalderlandsby.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Kulturnatten og Viborg i farver

Viborg Nyt

Byggefirma vil opføre 20 huse på tømmergrund

Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Annonce