Annonce
Viborg Nyt

Kan kunsten redde verden?

Anders Kristensen

Viborg: Kunsten kan udvide og redde verden - eller er det omvendt? Kunst og kunsten gør i hvert tilfælde noget ved mig.

Jeg tror, at de fleste mennesker, der har set eller måske endda rørt ved et kunstværk, kan genkende den følelse. Nogen væmmes, nogen tænker: "skal de være kunst", eller ”kan det virkelig koste så mange penge? ”Det kunne jeg da selv have lavet hjemme i skuret”.

Kunsten forandrer dig, mig og verden. Når man læser en bog, ser en film, beskuer et billede eller hører et stykke musik, så forandres ens verdensbillede lidt for hver gang.

Kunsten eller oplevelsen skal ikke noget bestemt, den har som udgangspunkt ingen hensigt, for den er fri. Og derfor kan den noget. Den kan give os viden og indsigt om dét at være menneske. Ja måske endda udvide vores verden.

Først og fremmest har kunsten lært mig at se, lytte, sanse og forstå. Om det er abstrakt eller konkret, gør ikke så meget. Jeg påvirkes. Om det er musik, et maleri eller en stor event, så kan man opleve, at livets hastighed sænkes, og man står der med rædsel, glæde eller afsky.

Min første store kunstoplevelse var på Nolde Museet i det sønderjyske. Jeg glemmer det aldrig. Jeg var aldeles uforberedt. Vi stod i et hus langt fra alting - dog tæt på marsken - i regnvejr, men så kom solen, mens vi stod i haven. Mødet med Noldes værker og farveunivers gjorde et uudsletteligt indtryk. Det var som om jeg for første gang virkelig så mig selv i verden. Og samtidigt fik jeg historien om den dansk-tyske malers yderst tvivlsomme forhold til Hitlers Tredje Rige. Min verden var forandret.

Hvis vi nu så vender tilbage til spørgsmålet om kunsten kan forandre verden, eller om det er verden, der forandrer kunsten? Jeg skal ikke stille mig til dommer, men jeg tror, at litteraturen, musikken, dramatikken, filmen, dansen, skulpturerne, malerierne, kan påvirke, forandre, og udvikle det enkelte menneske. Få én til at se verden på en ny måde.

Så lad os håbe, at det bliver muligt at gå på opdagelse i os selv gennem kunsten og dens mange udtryk på teatre, museer, biblioteker, gallerier, festivaler og musikhuse. Måske ses vi og finder nye veje sammen og ikke hver for sig.

Annonce

Noget helt andet

Det er jo midt i skolernes vinterferie og trods corona og forsamlingsforbud, så har dit bibliotek en række tilbud, blandt andet kan du springe ud i skoven. Og så er foråret på vej, og måske er jorden så åben, at du kan liste et blomsterløg ned i en sprække og så bare vente.

Kig ind på hjemmesiden www.vierviborg.dk eller de to aktivitetsapps: Pindle og GOvisit og se, hvad der ellers sker for dig og din familie.

Vil du have omtalt dit arrangement, eller har du en god idé til en event, så send mig en e-mail på anders@kulturselskabet.nu.


Kunsten eller oplevelsen skal ikke noget bestemt, den har som udgangspunkt ingen hensigt, for den er fri. Og derfor kan den noget. Den kan give os viden og indsigt om dét at være menneske. Ja måske endda udvide vores verden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

214 skattejægere i Teglmarken

Viborg Nyt

Smag på heden

Viborg Nyt

Når en drøm bliver til virkelighed

Annonce