Annonce
Viborg Nyt

Kan safran virke behandlende mod alzheimers?

Mandag den 9. December. Stig Ladefoged bliver en af Viborg Nyts "sundhed og trænings"-skribenter. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Viborg: Urter og krydderier er blevet brugt til behandlingen af sygdomme i flere tusinde år. Vi kan dog ikke være sikre på, at de virker, før vi tester det i kliniske forsøg. Der er heldigvis flere studier, som har fundet en mulig forbedring af de kognitive funktioner hos alzheimers-patienter ved indtaget af salvie og citronmelisse.

Disse krydderurter kan være gavnlige at indlemme i kosten, særligt når man er blevet diagnosticeret. De har dog ikke fanget min interesse lige så meget som det fyrstelige krydderi, safran.

Annonce

Interessante kliniske forsøg

I 16 uger skulle en gruppe patienter med mild til moderat alzheimers tage enten piller med 30 mg pulveriseret safran eller en snydepille (placebo). Gruppen, der fik snydepillen uden virksomme stoffer, fik forværret deres kognitive evner i løbet af forsøget. Det er forventeligt, da Alzheimers er en konstant progredierende sygdom. Det bliver kun værre og værre, indtil man dør. Men safrangruppen fik derimod bremset den kognitive forværring i løbet af de 16 uger.

Alzheimerpatienter tager dog ikke snydepiller - men medicin - for at bremse sygdomme. Der er i øjeblikket få typer godkendt medicin til behandlingen af alzheimers, som kan behandle symptomerne på sygdommen ved at bremse forværringen af de kognitive evner.

Et lignende klinisk forsøg fjernede snydepillen og erstattede det med en af de godkendte medikamenter, donepezil. Efter 22 uger, virkede safran på lige fod med medicinen. Begge bremsede den hastige forværring af sygdommen hos patienter med Alzheimers, men safran gav færre bivirkninger i form af mindre kvalme og opkast.

Selvom patienterne ikke blev helbredt af hverken medicin eller safran, er det positive, at sygdommen ikke blev voldsomt forværret, som man vil kunne forvente uden medicin. Eller for den sags skyld, safran.

Annonce

Virker safran i længere tid?

De ovenstående studier blev udført hos patienter med mild eller moderat udviklet alzheimers. Hvad sker der, hvis man tester safran mod medicin af typen memantin hos patienter med svært udviklet alzheimers? Virker safran også her, senere i sygdomsforløbet?

Det ser sådan ud. Dette studie valgte at fuldføre behandlingen i et år for at se, om effekten af safran virkede i længere tid. Her fandt forskerne samme scenarie. Safran virkede lige så effektivt som memantin til at bremse sygdommens udvikling. Nogle vil måske hævde, at det virker bedre end medicinen, da memantin også øger risikoen for at falde, søvnighed, forvirring og vægtøgning.

Min personlige holdning er, at jeg til enhver tid ville opfordre mine nærmeste til at krydre deres liv med safran, hvis de udviklede alzheimers eller tegn på forværring af de kognitive funktioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Kan der være for meget kultur?

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Intimkoncert på keramikværksted

Viborg Nyt

30 år hos Jørgen Olsen A/S

Viborg Nyt

Jensens Bøfhus overlever i Viborg

Viborg Nyt

Heldagskursus i akvarelmaleri

Viborg Nyt

Lok ungerne udendørs trods regn og rusk

Viborg Nyt

Er du alene… eller er du ensom?

Annonce