Annonce
Viborg Nyt

Kan vi skimte lys for enden af tunnelen?

Annonce

Viborg: Når denne avis kommer på gaden, er det måske allerede sket. Vi er måske kommet under 20 ugentlige smittede - og måske er de yngste klasser sat i udsigt at vende tilbage til skolen.

Viborg Kommune var mandag nede på 21 nye tilfælde af registrerede corona-smittede i den seneste uge. Når man måler en uge ad gangen, vil det tal meget muligt være nede på 20 eller under enten tirsdag, onsdag eller torsdag.

”Efterslæbet” fra sidste uge lyder nemlig, at der de tre dage var 14 nye smittede med syv som rekorden om torsdagen. Når de tal bliver afløst af denne uges registreringer, kan vi meget vel komme under grænsen. Således var der kun syv nye smittede de sidste fire dage - fredag til mandag.

Grænsen på 20 er speciel, da det er den, som Udenrigsministeriet bruger som rettesnor for, hvornår et land betragtes som åbent og som et, man kan rejse til. Det har ikke nogen direkte konsekvens for Viborg, men tallet understreger det, som blandt andre borgmester Ulrik Wilbek påpegede i sidste uge. Smitten er lige nu så lav i Viborg Kommune, at der må kunne lempes på restriktionerne.

Det helt åbenlyse første skridt vil være at sende de yngste skoleelever tilbage i skolen. Langt de fleste børn vil have godt af at vende tilbage til noget, der mere ligner deres hverdag, ligesom mange forældre til denne gruppe af børn kan komme til at passe deres arbejde. Dette kan man i første omgang gøre lokalt, hvis smittetallet er højere andre steder i landet.

Det er straks mere udfordrende med åbningen af butikker og restauranter. Hvis vi isoleret set bare var os selv i Viborg, ville udfordringen være mindre, men hvis vi åbner butikker og restauranter her, mens der er lukket i eksempelvis Aarhus, kan man frygte, at folk myldrer til - og det er netop det, vi gerne skal undgå.

For ser vi på hele landet, så er der nedgang i det generelle smittetal, men selvom vi er lukket hårdt ned af restriktioner, så er der stadig en stigning at spore i den engelske variant B117.

At smitten i denne variant kan stige, selvom vi har en hård nedlukning, understreger bare, hvor smitsom den er. Men det er ekstremt ambivalent at se smittekurven og positivprocenten styrtdykke, mens samfundet fortsætter med at være lukket ned.

Som du kan læse om på side 14-15 i denne uges udgave af Viborg Nyt, så er der eksempelvis heller ingen skiferie i år - med mindre man ser stort på sine medborgere og rejser til alperne under dække af at søge arbejde. Men næste år vil muligheden forhåbentlig opstå igen, ligesom andre udlandsrejser, festivaler, teater, konfirmationer, bryllupper, store fødselsdage, sportsbegivenheder med tilskuere og meget mere igen kan blive en del af vores hverdag.

Ikke mindst kan man håbe på, at erhvervslivet holder snuden over vande, så der fortsat er arbejde at få og også indtægt til den danske statskasse i fremtiden. Den hårde nedlukning lige nu kan forhåbentlig fungere som en investering i fremtiden, hvis den tillader os at åbne fuldt igen, når vi når 1. marts – eller måske allerede før.

For selvfølgelig lider restauranter, detailhandlen, de liberale erhverv og helt generelt erhvervslivet hårdt lige nu. Det bedste, man kan gøre for at støtte, er at holde fast i at undgå smitten - og så støtte ved eksempelvis at købe click & collect lokalt, købe takeaway eller på anden måde tænke i at støtte lokalt.

Og personligt håber jeg bare snart at kunne komme til at skrive noget mindre om corona og noget mere om alt muligt andet.

God læselyst.


Det helt åbenlyse første skridt vil være at sende de yngste skoleelever tilbage i skolen. Langt de fleste børn vil have godt af at vende tilbage til noget, der mere ligner deres hverdag, ligesom mange forældre til denne gruppe af børn kan komme til at passe deres arbejde.

Thomas Mark, redaktør Viborg Nyt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Når en drøm bliver til virkelighed

Viborg Nyt

Ny ung filialdirektør hos Nordea

Viborg Nyt

Kan kunsten redde verden?

Viborg Nyt

Se din partner med nye briller

Viborg Nyt

Hvorfor skrive en "ikke-historie"?

Annonce