Annonce
Viborg Nyt

Klumme: En hyldest til det brune værtshus

Der kan naturligvis siges meget grimt om det lokale værtshus - som mange ynder at kalde det brune værtshus. Der er nok ingen tvivl om, at for megen røg og for mange øl er usundt. Men med denne klumme, vil jeg gerne hylde den efterhånden trængte kultur - det lokale vandingshul.

Bodegaen - eller det brune værthus - er et tolerant og socialt rum, hvor man kommer hinanden ved. Her finder stamkunden en ekstra stue, hvor snakken går af sig selv. Og i denne tid nyder studenterne også at komme et sted, hvor de ofte er velkomne og kan få en billig øl og adgang til en jukeboks.

I Viborg og byerne omkring har vi heldigvis stadig en række små lokale beværtninger med den særlige stemning, som ikke er blevet til en tøjbutik, modecafe, genbrugsbutik eller tapasbar. Ikke, at der er noget i vejen med dem - men det brune værtshus skal gerne bestå.

Annonce

Hvis de lukkede, ville livet blive lidt kedeligere. Værtshuset/bodegaen er ikke en mindestue, der er på vej som museum i Den gamle By. Det er fortsat et socialt rum, hvor folk mødes. Og ikke mindst her efter corona har mange nok mødt ensomheden ekstra tungt. Gæsterne er mangfoldige, fra formiddagsbajeren til dem, der ikke skal på arbejde, og til fyraftensholdet, der lige skal have en enkelt og så til sidst og de unge, som varmer op til en tur i byen.

Jeg skal ikke romantisere drukkulturen, og der er da også dem, som kommer og hentes i en taxa. Det er ikke altid kønt. Men tænker man tilbage på arbejderkvarterernes gamle små lejligheder og det gamle slum, som var et råt miljø med sociale problemer, var værtshuset et afbræk i form af fællesskab - og sådan er det nok også i dag.

På værtshuset holder man øje med hinanden, og man hilser pænt goddag og farvel. En stamkunde får ikke lov at ligge syg og ensom derhjemme, uden at der bliver taget hånd om ham eller hende. Her trives omsorgen, og der må stadig ryges og fortælles lumre jokes og røverhistorier - ofte akkompagneret af jukeboksens evige John Mogensen, Osvald Helmuth, eller Teddy Edelmann med den om himmelhunden.

På værtshuset er gæster og værten ofte åbne og kommer hinanden ved, men der er nogle få uskrevne regler, man bør lære. Det største bord er oftest til stamgæster, og hvis du sætter dig ved bardisken, vil du gerne snakke. Man rører aldrig ved en anden mands - eller for den sags skyld dames - øl.

”Henne om hjørnet” er en kendt vise om værtshuset, som mange nok kan huske. Men tiden med byfornyelser fortrænger de små vandhuller, men heldigvis er der endnu steder som Mathias Kælderen eller Cafe Børsen, som kan holde liv i en ”Bodega Blues”.

Jeg håber, at du er kommet ud i kulturlivet og vil derfor anbefale, at du tager til torvedag i Viborg eller til koncert, som er hver lørdag rundt om i Viborg eller de større byer i området. Der er godt liv i byerne, og hvis vi vil have dem til at bestå, skal vi ud og bruge dem.

Kig ind på hjemmesiden www.vierviborg.dk eller de to app's Pindle og GOvisit og se, hvad der ellers sker for dig og din familie.

Hvis du har et spørgsmål om kultur i Viborg kommune, eller gerne vil have dit arrangement omtalt - så skriv til e-mail: anders@kulturselskabet.nu.


På værtshuset holder man øje med hinanden, og man hilser pænt goddag og farvel. En stamkunde får ikke lov at ligge syg og ensom derhjemme, uden at der bliver taget hånd om ham eller hende.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Ungdomsskolens fritidshold åbner for tilmelding

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Mord og gammel kunst

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Hobbyfotograf nyder Viborgs mangfoldige dyreliv: - Det er fascinerende

Viborg Nyt

Klumme: Cravings og kedsomhed - undgå at blive fanget af trangen til sødt

Viborg Nyt

Klumme: Ældresex - er det et begreb? Hedder det ikke bare sex uanset alder?

Viborg Nyt

Naturvejleder i Viborg: - Der er så meget at opleve

Viborg Nyt

Kasserede klipklappere og æggeskaller: Ny udstilling viser skraldekunst fra Ghana

Viborg Nyt

Baggårdsfortællerne holder fortælleaften ved Sønæs

Viborg Nyt

Klumme: Et foto som rammer dig lige i maven

Viborg Nyt

Musikalsk teater, trylleshows, underholdende oplysning og farvestrålende cirkusgøgl: Borgvold Søndage er tilbage

Viborg Nyt

Nye skilte rundt om Viborg-søerne fortæller historier om stedet lige dér, hvor du står

Viborg Nyt

Der hænger flere hundrede hjertestartere i Viborg Kommune: Alle og enhver kan bruge en af dem til at redde liv

Viborg Nyt

Klumme: Hvert andet kræfttilfælde kan forebygges

Viborg Nyt

Klumme: Gider unge mænd ikke give pigerne oralsex?

Viborg Nyt

Peder fra Viborg faldt om med hjertestop - var død i 15 minutter

Viborg Nyt

Lokal førstehjælpsinstruktør: - Mange unge lærer førstehjælp i dag

Viborg Nyt

Bagagerumsmarked vender endelig tilbage på Dyrskuepladsen - og det bliver både lørdag og søndag

Viborg Nyt

Tomhed bliver snart afløst af travlhed: Expo Partner glæder sig til messer i efteråret

Viborg Nyt

Handelsbanken får ny direktør med rødder i Viborg

Viborg Nyt

Indehaver af Sommershoppen ville være ejer i stedet for lejer - men andre købte den ejendom, som han med tilfredshed er flyttet ind i

Viborg Nyt

Slut med legetøjsbutik - nu skal hun være influencer og mor til to

Viborg Nyt

Klumme: 24 timer med løb, liv og glæde for alle

Viborg Nyt

Klumme: Skal det være kattens besværligt at få katten til dyrlæge?

Annonce