Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Kan du tage ansvar for andres følelser?

Viborg: Kan du lade være med at tage ansvar for, hvad andre føler?

Jeg ved godt, at det kan lyde lidt hårdt, for empatiske mennesker vil så gerne få andre til at have det godt og lider med dem, som har det svært.

Men er du ikke på overarbejde, hvis du konstant skal tage ansvar for, hvad andre føler? Vi kan faktisk ikke gøre noget ved, hvad andre føler - det kan de kun selv.

Annonce

Med det mener jeg, at du hverken kan eller skal tage ansvar for andre end dig selv og dine egne følelser. Det lyder lidt egoistisk, og der er lidt hjernegymnastik i dagens indslag. Men det er ikke egoistisk dybest set.

Jeg har selv for nylig været i en situation, hvor jeg var ked af at skulle sige noget til et andet menneske, som, jeg gættede på, ville blive ked af det. Men dette andet menneske tog slet ikke beskeden, som jeg havde frygtet. Vedkomne blev måske i virkeligheden lettet, og viste sig dermed at være et andet sted, end jeg troede. Vi kan ikke vide, hvad der sker i andre mennesker, og vi har pligt til at lade dem selv tage ansvar for, hvad de føler.

Du er bare nødt til at være ærlig overfor dig selv og tage ansvar for dine egne følelser. Når du er og gør det, sætter du andre fri til at føle det, der er rigtigt for dem. Og du sætter energi fri til at tage dig selv alvorligt. På den måde kan andre være trygge i, at du tager ansvar for dig selv og lader dem om deres.

Nogle gange kan vi gå og gøre vold på os selv, fordi vi vil passe på andres følelser. Men hvem har gavn af det, hvis ikke vi er ærlige over for os selv? Jeg siger ikke, at du bare skal sige din mening om andre uden tanke på deres følelser men stå op for dig selv og dine egne følelser.

Dette er sagt med tanke på dig og dine omgivelser, for hvis du skal tage ansvar for, hvad andre føler i bestemte situationer, mærker du så dig selv, og hvad der er rigtigt for dig?

Det kan lyde lidt fluffy, men hvis du eksempelvis er i et psykisk voldeligt forhold, vil du bruge rigtig mange kræfter på at gå og tage hensyn og undgå, at den anden bliver vred eller stødt over noget, som er vigtigt eller føles rigtigt for dig. At gå på æggeskaller kan tage alle dine kræfter.

Også i et normalt forhold kan du bruge rigtig mange kræfter på at forsøge at gætte den andens følelsesmæssige tilstand og tage hensyn, uden at vide om den anden føler det, du tror. Så det kan være en god idé at spørge, hvordan den anden har det eller hvad vedkomne tænker om et bestemt emne. Så kan I tale om, hvad I kan gøre ved det. Men husk, at du ikke kan tage den andens følelser fra ham/hende. Det kan de kun selv ændre på.

På sammen måde kan du heller ikke overtage dine børns følelser. Bare være der for dem, når de oplever svære følelser. Det lærer dem at håndtere dem og stole på det, de selv føler. Du må bare være ærlig og stå ved det, du mener og føler, og det kan jo godt være til det fælles bedste.

Husk, at når du er et godt menneske, fortjener dine følelser også at blive respekteret - først og fremmest af dig selv. Andres følelser er vel ikke vigtigere end dine egne?


Nogle gange kan vi gå og gøre vold på os selv, fordi vi vil passe på andres følelser. Men hvem har gavn af det, hvis ikke vi er ærlige over for os selv?

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

De magiske væsner er flyttet ind på Hjultorvet - og man må gerne lege mellem dem

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Fire lokale projekter får støtte fra LAG Skive-Viborg

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

To klinikker er flyttet under samme tag i Viborg

Viborg Nyt

Klumme: Hvem møder dine børn på nettet?

Viborg Nyt

Vinger over Viborg 2021

Viborg Nyt

Fra centret og ud i hele kommunen: Sommerpas til børn har fået vokseværk

Viborg Nyt

Viborg Museum åbner dørene i den gamle landsretsbygning: Hør planer og status for det ny museum

Viborg Nyt

6200 cyklister triller ind i Viborg: DGI Hærvejsløbet melder om deltagerrekord

Viborg Nyt

Klumme: Tålmodighed og struktur

Viborg Nyt

Salt, sprød eller sød tand? Vi guider dig gennem Snapstings madboder

Viborg Nyt

Sur smiley: Pizzeria snød på vægten, og rengøringen haltede

Viborg Nyt

EM-succes giver logistiske problemer: Storskærm bliver formentlig flyttet

Viborg Nyt

Klumme: To slags pas giver børn og unge adgang til masser af oplevelser

Viborg Nyt

Trods mindre tilskud end ønsket: Viborg skal være julebyen

Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Lokale pengeinstitutter med i fusion - bliver til Sparekassen Danmark

Viborg Nyt

Hundredvis 'vendte tilbage til livet' til 80’er-nostalgi på Nytorv

Viborg Nyt

Legater til tvillinger fra Viborg Katedralskole

Viborg Nyt

3300 har hørt far Anton råbe: "E….mil"

Viborg Nyt

Klumme: Hyldest til kvindelige former

Viborg Nyt

Borgermøde om detailhandel aflyst

Viborg Nyt

Klumme: Bør livsstilsmedicin være en større del af vores sundhedsvæsen?

Viborg Nyt

Træt af bøffer? Læg disse fisk på grillen

Viborg Nyt

Afghanske vikinger afløser italiener på Gl. Skivevej

Annonce