Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Kultur og politik

Anders Kristensen

Tillykke til det nye byråd i Viborg. Mange politikere har i valgkampen haft fokus på kulturområdet, og det er glædeligt, men nu skal løfterne indfries, og så må vi se, om det holder stik.

Kultur og kunst binder folk og samfundet sammen. Både vi som borgere og vore politikere taler ofte om vigtigheden af at have den sammenhængskraft i samfundet, som kulturlivet udgør. Kulturpolitik kan som et af de eneste politikområder kobles på alle politikområder. Men hvad skal der til for, at kulturpolitikkens kraft bliver tydelig nok, så det kommer helt i top på den politiske dagsorden.

I dag er det helt naturligt at tale om de kreative fag. Animation og spil kan bruges til meget mere end underholdning. De kunstneriske kompetencer - og det at Viborg er en historisk by som bygger på en rig historie - er noget alle har en holdning til.

Annonce

I dag bruges kulturlivet også til at tiltrække nye borgere til kommunerne, kunstnerne og deres kunst og ikke mindst animation, som bruges i klasselokalerne for at styrke elevernes læring. Og så bruges kulturen og kunsten i sundhedens tjeneste på hospitaler og kommuner. Musikken er også begyndt at spille en stigende rolle - og det fælles sprog, som musikken taler, skaber kreative hjerner og giver lyst til at virke og deltage og kan faktisk have en helbredende effekt.

Jeg synes, at vi sammen skal stille krav om, at barren sættes endnu højere, og at kulturpolitikken i Viborg måske kan blive en motor for brobygning på tværs af traditionelle opdelinger af politikområder til udvikling af det samfund, vi bor i.

Hvad skal der så til, for at vore politikere for alvor har mod til at tage konsekvensen af, at kunst og kultur for længst er blevet krumtappene i udviklingen af ’det gode liv’?

Kulturpolitiske diskussioner bør selvfølgelig ikke kun handle om, hvordan vi sikrer, at alle landets borgere får mulighed for at deltage i kulturlivet, men også om hvordan vi giver kreativitet, mangfoldighed og kunstnerisk kvalitet mulighed for at præge samfundets udvikling.

Men igen. Det er en prioritering, og der vinder debatten om nedslidte skoler og ældre området ofte. Jeg håber på, at et nyt byråd med mange nye medlemmer vil gennemføre valgløfterne og give os meget mere kultur.

Noget helt andet: Inden længe kan du glæde dig til Jul i Viborg og en masser af små julemarkeder over hele egnen. En smuk højtid med lys og liv. Jeg håber, at vi har så meget styr på corona, at vi kan samles til Jul i Viborg på Nytorv og nyde musik og hinandens nærvær.

Kig ind på hjemmesiderne vierviborg.dk og viborg.dk/detsker og liveviborg.dk, eller de to app's Pindle og GOvisit og se, hvad der ellers sker for dig og din familie.

Hvis du har et spørgsmål om kultur i Viborg Kommune, eller gerne vil have dit arrangement omtalt - så skriv til e-mail: anders@kulturselskabet.nu.

Kultur og kunst binder folk og samfundet sammen. Både vi som borgere og vore politikere taler ofte om vigtigheden af at have den sammenhængskraft i samfundet, som kulturlivet udgør.

Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Grænser - alle har ret til at sige ja eller nej

Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Vægttab - det er ren matematik

Annonce
Viborg Nyt

Kulturbuffet i fællesskab klar til en ny runde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

To nye udstillinger i Viborg Kunsthal

Viborg Nyt

Heidi kan nu kalde sig optical dispenser

Viborg Nyt

Bilka deler 20.200 kroner ud til to velgørende organisationer

Viborg Nyt

Spillehal tvunget til lukning uden mulighed for kompensation: - Det er alvorligt for os

Viborg Nyt

Klumme: Svenske jazzstjerner i Bjerringbro

Viborg Nyt

Klumme: Den vigtigste faktor for en sund tarm

Viborg Nyt

Klumme: Kan kvinders overgangsalder være en god tid?

Viborg Nyt

Ny butiksbestyrer i Viborgs 'loppe-supermarked': Der skal ryddes op mentalt og fysisk

Viborg Nyt

Viborg-restaurant er gået konkurs: - Vi så ind i en usikker fremtid, så den rigtige beslutning var at stoppe nu

Annonce