Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Styrk immunforsvaret med svampe

Svampe er fascinerende, da de muligvis kan bidrage til et immunforsvar i balance. Der findes mere end 14.000 forskellige svampearter, hvoraf 3000 kan spises. Omkring 700 af de spiselige menes at have en direkte sundhedsfremmende gevinst for helbredet. Det er også fra svamperiget, at de store medicinske opdagelser af antibiotikummet penicillin og kolesterolsænkende stof lovastatin kom.

Det er dog kun meget få svampearter, som du kan finde hos de lokale købmænd. De klassiske er hvide eller brune champignon, østershatte, portobello, shiitake og kantareller, men der findes mange flere, som ikke finder vejen til dagligvarebutikkerne.

Svampe har en unik evne til at hjælpe med at styrke IgA-antistofferne i vores slimhinder. Selvom vores hud er det største organ i kroppen, så er det faktisk vores slimhinder, der betragtes som den største overflade i kroppen. Slimhinderne i vores fordøjelsessystem, lunger, mundhulen, genitalier, brystkirtler og ja selv vores øjenæbler er den absolut største overflade i kroppen. Derfor er det også der, hvor vi oftest kommer i kontakt med fremmede mikroorganismer eller virus. Den hyppige kontakt med omverdenen gør slimhinderne til en vigtig post for immunforsvaret. Man kan sige, at det er vores første forsvarslinje. Den skal helst være så stærk som muligt. Det er her, svampe kommer ind i billedet.

Annonce

Et interessant forsøg testede, hvad der skete med IgA-antistofferne, hvis forsøgspersoner spiste 100 gram hvide champignon dagligt i en uge. Sammenlignet med en kontrolgruppe, som spiste deres almene kost uden ændringer, steg IgA-antistofferne med mere end 50 procent for gruppen, der spiste svampe hver dag i en uge. I uge 2 havde de stadig mere end 50 procent flere IgA-antistoffer i slimhinderne end før forsøget. I uge 3 faldt niveauet dog ned til udgangspunktet.

Men dette viser, at hvis svampe er en fast del af din ugentlige kost, kan du styrke kroppens vigtigste immunforsvarspost. Og endda uden at det giver et overaktivt immunforsvar, da svampe også har vist sig at virke antiinflammatorisk.

Et andet forsøg med shiitakesvampe viste, at selv daglig indtag på 5-10 gram resulterede i mindre inflammation i kroppen, øget produktion af IgA-antistoffer og en fordobling i antallet af naturlige dræberceller. Naturlige dræberceller er immunceller, der kan bekæmpe kræftceller. Dette kan måske være med til at forklare, hvorfor svampespisende personer ser du til at have en betydelig lavere risiko for at udvikle kræft. Især prostatakræft og brystkræft.

Måske styrker svampene deres immunforsvar så meget, at de bliver mere kræfthæmmende? Det er i hvert fald forskernes hypotese. Flere forskere tror også, at det især er antioxidanten pyrogallol og de fiberrige stoffer betaglukaner, som giver svampe deres unikke antiinflammatoriske og immunstyrkende effekt.

Dette viser, at hvis svampe er en fast del af din ugentlige kost, kan du styrke kroppens vigtigste immunforsvarspost. Og endda uden at det giver et overaktivt immunforsvar, da svampe også har vist sig at virke antiinflammatorisk.

Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Grænser - alle har ret til at sige ja eller nej

Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Vægttab - det er ren matematik

Annonce
Viborg Nyt

Kulturbuffet i fællesskab klar til en ny runde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

To nye udstillinger i Viborg Kunsthal

Viborg Nyt

Heidi kan nu kalde sig optical dispenser

Viborg Nyt

Bilka deler 20.200 kroner ud til to velgørende organisationer

Viborg Nyt

Spillehal tvunget til lukning uden mulighed for kompensation: - Det er alvorligt for os

Viborg Nyt

Klumme: Svenske jazzstjerner i Bjerringbro

Viborg Nyt

Klumme: Den vigtigste faktor for en sund tarm

Viborg Nyt

Klumme: Kan kvinders overgangsalder være en god tid?

Viborg Nyt

Ny butiksbestyrer i Viborgs 'loppe-supermarked': Der skal ryddes op mentalt og fysisk

Viborg Nyt

Viborg-restaurant er gået konkurs: - Vi så ind i en usikker fremtid, så den rigtige beslutning var at stoppe nu

Annonce