Annonce
Viborg Nyt

Konkurrence sætter fokus på kulturarv: Er Bruunshåbs gamle papfabrik landets smukkeste vandmølle?

Bruunshåb Gl. Papfabrik er en af de 17 nominerede møller til titlen som Danmarks Smukkeste Vandmølle. Pressefoto
Eksperter har nomineret 17 vandmøller fra hele landet i kampen om titlen "Danmarks smukkeste vandmølle".
Annonce

Bruunshåb: Vandmøller var engang et almindeligt syn i det danske landskab. Men sådan er det ikke længere. I dag er der blot 30 fungerende vandmøller tilbage, som kan vidne om møllernes og vandkraftens historiske betydning.

For at sætte fokus på Danmarks sidste velfungerende vandmøller som vigtig kulturarv har Historiske Huses eksperter nu nomineret 17 vandmøller fra hele landet i konkurrencen om at blive "Danmarks smukkeste vandmølle".

I denne konkurrence vil Viborgegnen også være repræsenteret i form af vandmøllen ved Bruunshåb Gl. Papfabrik.

Bruunshåb Gl. Papfabrik er en tidligere klædefabrik og fungerer i dag som arbejdende museum. I 1821 blev fabrikken opført af Bertel Bruun, hvis sønner Peter Daniel Bruun og Mads Pagh Bruun senere overtog. I 1919 blev lokalerne indrettet til produktion af pap, stadig med vandkraften som drivmiddel. Der produceres også pap-produkter i dag - dog uden brug af vandkraft.

Konkurrencen om at blive landets smukkeste vandmølle bliver skudt i gang den 11. november, og frem til 24. november kan danskerne stemme på deres favorit på historiskehuse.dk, hvor man også kan se filmklip, der præsenterer samtlige møller. Vinderen af konkurrencen offentliggøres d. 25. november.

- Konkurrencen skal vise danskerne de fantastiske mølleanlæg og samtidig sætte fokus på behovet for, at kommunerne passer på dem og sikrer den vandtilførsel, som er nødvendig for vandmøllernes bevaring. De meget få velfungerende vandmøller, vi har tilbage, er levende kulturarv, som fortæller et vigtigt stykke danmarkshistorie. De kan ikke genskabes, hvis først de tørrer ud og går til grunde, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

I udvælgelsen er der lagt vægt på møllernes tilstand, samt i hvilken grad omgivelser og landskab understøtter kulturarvs-værdierne. Kandidaterne er vidt forskellige og dækker både kornmøller, hammermøller, papmøller og flere andre typer møller.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ejendomsmægler går imod tendens

Annonce