Annonce
Viborg Nyt

Kost og motion: Tre misforståelser om kød og protein

Ældre har et aldersbetinget muskeltab, mens supermotionister har en træningsbetinget nedbrydning og genopbygning af muskelvæv. I begge tilfælde kan det betale sig at øge sit proteinindtag - mens alle andre bare skal huske at variere deres proteinkilder. (Genrefoto)
Protein kaldes kroppens byggesten. To eksperter guider her til, hvad du bør vide om kost, protein og motion.
Annonce

Danmark: Protein vedligeholder vores immunforsvar, genopbygger vores muskler og er med til at holde os raske og rørige hele livet.

Derfor bliver proteiner også kaldt "kroppens byggesten" eller "cellernes arbejdsheste".

To eksperter luger her ud i myterne omkring kost, motion og proteiner.

Annonce

1) Protein efter motion

Mange sværger til en proteinbar eller -shake efter træning.

Det må du gerne, hvis du har lyst. Men det er en myte, at du som gennemsnitlig motionist har brug for det.

- Et glas mælk, en grovbolle eller en banan er lige så fint, siger Lene Møller Christensen, der er akademisk medarbejder med speciale i ernæring ved DTU Fødevareinstituttet.

Undtagelsen er supermotionister, styrketrænende eller folk, som har rundet 65 lys i lagkagen.

I så fald kan det give fin mening at øge sit indtag, forklarer Nikolaj Bach, der er bachelor i medicin med industriel specialisering og vært på podcasten "Træningstimen".

- Men det behøver ikke at komme fra proteinpulver. Proteinpulver er ikke som sådan magisk, selv om det er belejligt. Det kan sagtens komme fra andre proteinholdige fødevarer, siger han.

Annonce

2) Kød er bedre end planter

En anden udbredt misforståelse lyder, at man er nødt til at spise kød for at få nok kvalitetsprotein, nævner Nikolaj Bach.

I virkeligheden er billedet mere nuanceret.

- Det er rigtigt, at planteproteiner har en anden sammensætning - og kan være sværere for kroppen at fordøje end animalske proteiner, forklarer Lene Møller Christensen.

Det kan du dog komme omkring ved at øge og variere dine kilder til planteprotein.

Protein består nemlig af en række essentielle aminosyrer. Nogle proteinkilder er rige på én type aminosyre - andre er rige på andre slags.

Så jo mere alsidig sammensætningen er, jo bedre samlet proteinkvalitet opnår du.

- Proteinkvaliteten er høj for animalske produkter såsom kød, æg, fisk og fjerkræ. Og den er lidt lavere for vegetabilske kilder. Men det samlede indtag er vigtigere, end at alle kilderne er højkvalitets-protein, siger Nikolaj Bach.

Annonce

3) Du glemmer mælkeprodukterne

En anden hyppig faldgrube er, at man kun fokuserer på plante- eller kødprotein.

Men der er også en tredje mulighed.

- Skyr, ost og andre mælkeprodukter indeholder også en del protein. Så alene ved at indtage noget fra den gruppe fødevarer, er man langt, forklarer Nikolaj Bach.

Så skru lidt op for mælkeprodukterne, hvis du ikke er den store kødspiser.

Du kommer først i bekneb, hvis du udelukker begge dele, fordi du eksempelvis følger en diæt eller kur, der udelukker store grupper fødevarer. Ritzau/Fokus


Det er rigtigt, at planteproteiner har en anden sammensætning - og kan være sværere for kroppen at fordøje end animalske proteiner.

Lene Møller Christensen, akademisk medarbejder med speciale i ernæring ved DTU Fødevareinstituttet.


Fakta: Fordel protein overflere måltider

Nogle sværger til, at proteinerne helst skal indtages i "det anabolske vindue", mens kroppen er mest modtagelig efter træning.

Forskning har sået tvivl om denne myte, og for den almene dansker er det ikke vigtigt.

Til gengæld kan det være en hjælp at fordele sit proteinindtag over flere måltider.

Hvis du vil skrue ned for kød fra firbenede dyr, så hold det til et par gange om ugen.

Hvis du ikke er den store kødspiser til frokost, så spis nogle baked beans, skyr eller røræg.

Hvis du ikke er til proteinpulver, så snup en ostemad på rugbrød eller en skål havregryn, som også er rig på protein.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Udskældte pudebump er fjernet

Annonce