Annonce
Viborg Nyt

Midtjyllands Lufthavn mister stort set al sin trafik igen: DAT stopper indenrigsflyvninger

Midtjyllands Lufthavn ligger igen stort set stille, efter at DAT har indstillet sin ruteflyvning indtil nytår. Arkivfoto: Morten Dueholm
Som en konsekvens af færre passagerer - og en EU-underkendt statsstøtte - har DAT igen indstillet indenrigsflyvningen fra Karup
Annonce

Karup: DAT (Danish Air Transport) har igen lukket sin indenrigs-ruteflyvning fra Midtjyllands Lufthavn til København.

Det oplyser DAT i en pressemeddelelse.

Ruteflyvningen fra Karup-lufthavnen er foreløbig indstillet indtil den 2. januar 2021.

Samtidig reducerer DAT sin indenrigsflyvning til hovedstaden fra både Aalborg og Bornholm.

Begrundelsen er "et stærkt vigende passagertal" efter corona-genåbningen. Men også at EU-kommissionen har underkendt en statslig støttepakken til indenrigsluftfarten i Danmark. Med støtten ville luftfartselskaberne som DAT fra 1. august i år til 31. december være sikret betaling for op til 60 procent af passagerkapaciteten, hvis selskaberne selv kunne sælge 20 procent af sæderne. Men det mener EU-kommissionen altså ikke er lovligt konkurrencemæssigt.

Det beklager og ærgrer Jesper Rungholm, ejer af og direktør for DAT, sig over:

"Vi blev lovet en støtte til indenrigsflyvning med tilbagevirkende kraft fra 1. august og agerede efter dette, men vi fik bare en lang - meget lang - næse,” siger han i pressemeddelelsen.

Støttepakken ville ifølge Jesper Rungholm have betydet, at DAT alene i august ville have modtaget cirka syv millioner kroner i støtte - og lidt mindre i september.

Annonce

Ingen at bebrejde

Også Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg og næstformand i bestyrelsen for Midtjyllands Lufthavn kalder det "meget, meget beklageligt", at DAT, der i foråret havde indstillet Karup-flyvningen i næsten fem måneder, nu igen er stoppet.

Ulrik Wilbek (V), Viborg-borgmester og næstformand for Midtjyllands Lufthavn, betegner det som "meget, meget beklageligt", at indenrigsflyvningen fra Karup igen er stoppet. Arkivfoto: Morten Pedersen

Han forstår på den anden side DAT's beslutning - selv om Midtjyllands Lufthavn har tilbudt at sænke passagerafgiften i en periode:

- Man kan ikke bebrejde nogen, for der er jo næsten ingen, der flyver lige nu. Alle møder i København de seneste 14 dage er blevet aflyst, siger Ulrik Wilbek.

Han håber alligevel, at det lykkes at finde en anden efterårs-operatør på ruten mellem Karup og København, selv om han erkender, at det bliver svært - "for der er jo ingen, der tjener penge på at flyve lige nu".

Annonce

Dyre nedlukninger

Nedlukningen bliver sikkert også dyr for Midtjyllands Lufthavn og de ni midt- og vestjyske kommuner, der ejer lufthavnen i fællesskab.


Man kan ikke bebrejde nogen, for der er jo næsten ingen, der flyver lige nu. Alle møder i København de seneste 14 dage er blevet aflyst

Ulrik Wilbek, næstformand for Midtjyllands Lufthavn


Hvad det kommer til at koste, er der endnu ikke et overblik over. Men i modsætning til den første corona-nedlukning er det ikke muligt at sende medarbejderne hjem med lønkompensation.

Til gengæld vil Midtjyllands Lufthavn kunne benytte sig af den nye ordninger om arbejdsfordeling. Allerede inden den nye nedlukning havde lufthavnen varslet et mindre antal afskedigelser, lige som en række medarbejdere er sendt på kompetencekurser, oplyser lufthavnschef Frans Bjørn-Thygesen.

Midtjyllands Lufthavn beskæftiger omkring 30 medarbejdere.

Lufthavnschef Frans Bjørn-Thygesen håber på en løsning med DAT eller et andet luftfartsselskab, så indenrigsflyvningen fra Karup alligevel kan genoptages inden årets udgang. Arkivfoto: Morten Dueholm

Coronakrisen har allerede betydet, at Midtjyllands Lufthavn regner med et ekstra tab på fem millioner kroner i år. Disse millioner kommer oven i de seks millioner kroner, som ejerkommunerne allerede ved årets udgang havde bevilget til et forventet driftsunderskud i år.

Annonce

Security-udgifter

En stor del af det driftsunderskud, der har været de senere år, kan ifølge både ledelse og bestyrelse henføres til de security-udgifter, som man er pålagt i forbindelse med terrorbekæmpelse. Det har Frans Bjørn-Thygesen ved talrige lejligheder påpeget, og det er også en problemstilling, som optager formanden, Holstebro-borgmester H.C. Østerby (S):

- Det vil være oplagt for regeringen at give os den håndsrækning at betale for security-udgifterne, siger han.

Hos DAT betyder neddroslingen af indenrigsflyvningen ikke umiddelbart fyringer. Men en gruppe medarbejdere bliver sendt på arbejdsfordeling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Jagten på stenalderens kystjægere

Viborg Nyt

Et sidste farvel til Carte Blanche

Viborg Nyt

Den anden MeToo-bølge er over os…

Viborg Nyt

Dracula i Viborg Musiksal

Viborg Nyt

Forestilling: O Sole Mio

Viborg Nyt

Koncert med Mathilde Falch og band

Viborg Nyt

Et dukkehjem på Viborg Teater

Viborg Nyt

Byens nye bænke er på plads

Viborg Nyt

På Viborg Teater: Emma ude af takt

Viborg Nyt

Kan der være for meget kultur?

Annonce