Annonce
Viborg Nyt

Kureret for højdeskræk: Nu vil Muhamet springe i faldskærm

Willem Schottert forklarer Muhamet Emini, at de nu skal op på toppen af Toldboden, men Muhamet er ikke glad ved tanken om at skulle op på 8. etage. Foto: Morten Dueholm.
Terapiformen BWRT siges at kunne fjerne fobier og traumer på ganske kort tid - nogle gange i et snuptag. Avisen var med, da behandler Willem Schottert demonstrerede metoden på den 33-årige Muhamet Emini fra Sparkær. Det er avisen, der har fundet forsøgspersonen til demonstrationen, og de to hovedpersoner har ikke mødt hinanden før.
Annonce

Viborg: Muhamet Emini er spændt. Om lidt skal han stå på toppen af Toldboden i Viborg – og finde ud af, om BWRT har fjernet den højdeskræk, han har lidt af siden sin barndom. Med sig har han behandler Willem Schottert fra firmaet Willem.dk med adresse i Viborg Sundhedscenter. De to er mødtes en lille time før den endelige test, der også startede med et besøg på toppen af den markante Viborg-bygning. Inden da havde de to mænd aldrig set hinanden.

- BWRT kan ofte fjerne mindre alvorlige angst, som højdeskræk er, ved en enkel behandling. Metoden er ny i Danmark, men vi vil se det her sprede sig de kommende år, lyder det fra Willem Schottert på vej mod toppen – og 8. sal.

Avisen følger optrinnet som en flue på væggen. Alle er spændte, da Muhamet Emini træder ud af elevatoren for at teste om sessionen har virket. Muhamet Emini kigger ud over Viborg.

- Sikke en flot udsigt, siger han glad og griner.

Det er svært at se, at det er samme mand, som for blot en lille times tid siden stod samme sted og med et solidt tag i gelænderet, konstaterede, at det var en lang vej at falde ned og dø.

- Jeg er lige som ligeglad med at stå her nu. Det var dog fantastisk. Jeg havde nok ikke troet, at det ville virke, men følelsen af svimmelhed og frygten for at falde ned er…. Ja den er der, men den har ikke kontrol over mig mere, siger Muhamet Emini.

Willem Schottert smiler i baggrunden. Behandleren har oplevet det før. BWRT virker, konstaterer han. Og det virker hurtigt. Har man en sværere angst, en fobi eller en dårlig vane, skal man måske komme flere gange, men et længere terapiforløb, er der aldrig tale om.

- Jeg skal ikke engang vide noget om Muhamet for at hjælpe ham. Han skal bare fortælle mig tre simple ting om sig selv og sin frygt. Så fjerner jeg hans automatiske reaktionsmønstre på højder, lægger en ny erfaring ind og skifter dermed hans negative følelser ud med nye positive, siger Willem Schottert.

Bag ham læner Muhamet Emini sig ud over rækværket og peger.

Byen er flot heroppe fra.

Fakta

- BWRT står for Brain Working Recursive Therapy, og metoden er evidensbaseret og udviklet af terapeuten Terence Watts.

- BWRT er endnu ret nyt i Danmark, hvor der findes omkring syv behandlere, der er uddannet i metoden.

- Via BWRT dæmpes ubehag på få minutter. Hos nogle virker behandlingen straks, mens andre skal modtage behandlingen et par gange. Der er dog aldrig tale om et langt forløb, og behandleren behøver ikke på forhånd at vide en masse om årsagerne til dit ubehag.

- Klienten er ved fuld bevidsthed under behandlingen, der består af en samtale og nogle visuelle øvelser, hvor hjernen lærer at tænke anderledes om det, som skaber ubehag. Derved ændres personens oplevelse og følelse i de situationer, der normalt skaber ubehag.

- BWRT er særlig effektivt til blandt andet angst, fobier, traumatiske oplevelser, dårlige vaner, overspisning, eksamensangst og højdeskræk.

Annonce

Et nyt minde

Willem Schottert og Muhamet Emini mødtes en time tidligere på p-pladsen foran Toldboden. Willem Schottert pegede op og forklarede, at Muhamet Emini skulle med op på taget, og det var tydeligt, at Muhamet Emini tøvede, inden han gik med op. Trods alt. For eksperimentets skyld.

Byen er badet i solskin denne onsdag formiddag, men det så Muhamet Emini ikke. Han havde travlt med at føle sig svimmel, kigge ned og hage sig fast i gelænderet, da han og følget trådte ud af elevatoren på 8. sal.

- Jeg ved jo godt, at det ikke er farligt, men reaktionen kommer bare. Det er vildt irriterende, når jeg skal stå på en stige eller arbejde i højden. Jeg bliver bange for at falde og dø, tror jeg, og det lyder jo helt åndssvagt at sige, men sådan er det med mig, grinte Muhamet Emini.

Willem Schottert tog ham efterfølgende med ind i sin klinik. De to sad foran hinanden, og Willem Schottert bad Muhamet Emini nævne den værste oplevelse, som han har haft med sin højdeskræk.

- Jeg var ret lille. Jeg faldt ned fra et hegn og slog mit haleben på en sten. Jeg kan huske hvor ondt, det gjorde. Når du spørger, så dukker den oplevelse frem, svarede Muhamet Emini.

På en skala fra 0 til 10, hvor ti er mest ubehagelig, vurderer Muhamet Emini de følelser, han får af at huske faldet fra hegnet, til 9.

Herefter guidede Willem Schottert Muhamet Emini til at forestille sig, at han slet ikke falder, men lander på sine fødder. I stedet for frygt får det at lande på sine fødder Muhamet Emini til at føle sig glad. Så fik Willem Schottert ham til at forestille sig, at der er gået to dage, siden han landede på fødderne. Dette er hans nye erindringsminde. Herefter fulgte en række visualiseringsøvelser, som er individuelle, og hvor Willem Schottert guidede Muhamet Emini til at forestille sig, at han falder, fryser dette minde, og i stedet erstatter det med et nyt - hvor han glad lander på sine fødder og husker oplevelsen sådan. Det tidligere minde skiftes kort sagt ud med et nyt.

- Hvordan vurderer du nu den oplevelse, du havde, da du faldt ned fra hegnet som lille, spurgte Willem Schottert så.

Muhamet Emini mærkede efter. Nu gav han den 5. Willem gentog visualiseringsøvelsen. Herefter tildelte Muhamet Emini oplevelsen et rundt 0. Han beskrev sig selv som ret ligeglad med, at han faldt den gang.

Annonce

En drøm om faldskærm

Tilbage på taget, hvor Muhamet Emini nu kan nyde udsigten, forklarer Willem Schottert, at det er ret let at narre den menneskelige hjerne.

- Vores hjerner er egentlig snotdumme. Vi tror, at vi har så meget fri vilje, men faktisk styres vi af en masse automatiske reaktioner i reptilhjernen - og disse reaktioner kan måles længe før, vi selv beslutter, hvad vi vil gøre i en situation. Muhamets reptilhjerne har allerede besluttet, at højder er farlige i elevatoren på vej herop. Nu har jeg skiftet hans minde ud med et nyt. Derfor er følelsen anderledes. Vores hjerner kan ikke kende forskel på virkelighed og fiktion, siger Willem Schottert.

Muhamet Emini glæder sig. Angsten har i mange år lagt grænser for ham.

- Jeg står og tænker, at nu vil jeg prøve at springe i faldskærm. Det er en gammel drøm, men jeg turde ikke. Nu tør jeg, siger han.

Muhamet Emini er tiltagende utryg, efterhånden som Willem Schottert og han bevæger sig op af etagerne i Toldboden. De skal helt op på 8. sal for at teste Muhamets højdeskræk. Foto: Morten Dueholm.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce