Annonce
Viborg Nyt

Kvadratmeterprisen stiger i Danmark, men falder i Viborg Kommune - og det er der en god forklaring på

Det går fortsat godt med at sælge huse i Viborg Kommune - og når kvadratmeterprisen er faldende, skyldes det, at mange huse med lav kvadratmeterpris også bliver handlet og dermed tæller med i statistikken. Arkivfoto: Scanpix
På landsplan stiger prisen per solgte kvadratmeter fortsat, men i Viborg Kommune er priserne faldet lidt hen over de seneste måneder. Det skyldes hverken, at der bliver handlet mindre, eller at priserne generelt er faldet. Tværtimod, lyder det fra ejendomsmægler.

Viborg: - Huspriserne stiger voldsomt, men i Viborg Kommune falder de. Hvad skyldes det?

Sådan skrev Ernst Vinkler Hansen i en mail til Mediehuset Viborg. Og trods megen snak om stigende boligpriser og et lettere ophedet boligmarked har han faktisk ret.

Ser man på tal fra boligsiden.dk, er prisen pr. gennemsnitlige solgte kvadratmeter for et hus i Viborg Kommune siden toppen i maj sidste år på 11.239 kroner faldet til 10.277 kroner i marts. I april steg kvadratmeterprisen igen, men er stadig på et lavere niveau end tidligere.

Annonce

På landsplan er kvadratmeterprisen i samme periode gået fra 14.410 til 16.141 kroner. Og tendensen på landsplan ser ud til at fortsætte med en prisstigning for villaer og rækkehuse på 14,3 procent på landsplan og 20,8 procent i hovedstadsområdet siden årsskiftet. Samtidig er liggetiden på landsplan gået fra 203 til 162 dage i snit i løbet af det sidste år.

Men skal man begynde at frygte for værdien af sin bolig, når tallene viser, at prisen per kvadratmeter i Viborg Kommune falder?

- Nej, lyder det korte svar fra Jesper Navntoft, indehaver af EDC Svend Døssing på Hjultorvet, inden han sætter flere ord på.

- Statistik er en flygtig ting. Når man ser en statistik på eksempelvis boligsiden.dk, så får man tal for hele kommunen, da der kan være for meget statistisk usikkerhed ved at måle på de enkelte postnumre. Men når man så ser et fald i huspriserne i Viborg Kommune, så skyldes det, at ejendomme, vi ikke tidligere fik handlet, nu også bliver solgt. Når de bliver solgt, er det ofte til en lav kvadratmeterpris, og det trækker ned i statistikken.

Jesper Navntoft fra EDC Svend Døssing tror, at antallet af hushandler vil stilne lidt af, nu hvor samfundet åbner yderligere. Arkivfoto: Morten Pedersen

Og det har Jesper Navntoft ret i, når man ser på… ja, statistikken.

I gennemsnit blev der i Viborg Kommune solgt 57 villaer og rækkehuse om måneden i 2019. I 2020 voksede det tal til 66 om måneden. Og regner man til og med april måned i 2021 er måneds-gennemsnittet på 67 - og det endda selvom de bedste salgsmåneder på året først lige er begyndt.

De mange handler er med andre ord med til at holde den gennemsnitlige salgspris nede i Viborg Kommune.

Stadig fart på

Husejerne i Viborg Kommune kan ifølge Jesper Navntoft altså stadig glæde sig over udviklingen på boligmarkedet.

- I Viborg er der fart på boligmarkedet - og det gælder hele byen. Ligesom resten af landet er der en bevægelse ind til de større byer, og det betyder naturligvis også, at priserne her fortsætter med at stige mere end andre steder. På nogle veje i Viborg er der mangel på boliger, og her kan vi se prisstigninger som konsekvens af, at der er mere efterspørgsel end udbud. Det kan eksempelvis være ved ejerlejligheder i midtbyen eller området ude i Liseborg, fortæller Jesper Navntoft og fortsætter:

- De positive takter gælder også de mindre byer i kommunen. Vi har haft en masse handler i de områder, der ligger lige omkring Viborg: Bruunshåb, Tapdrup, Birgittelyst, Sparkær, Mønsted og Ravnstrup. Men det er i alle byer, der bliver handlet. Og selvom priserne ikke er høje, så er der mindre afslag i de små byer, og der bliver lavet flere handler - hvilket er med til at holde priserne nede.

Annonce

Ringe i vandet

Indbygget i glæden over stigende huspriser er også frygten for, at det hele falder til jorden igen - en såkaldt boligboble, hvor priserne udvikler sig urealistisk hurtigt med risiko for, at boblen brister, og mange boligejere vil være teknisk insolvente, hvis de har større gæld i boligen, end den kan sælges for.

Kvadratmeterprisen i Danmark (rød) og i Viborg Kommune (grøn) for solgte boliger fra april 2018 til april 2021. Tal trukket fra boligsiden.dk. Graf: Thomas Mark

Jesper Navntoft har naturligvis noteret sig, at priserne udvikler sig voldsomt eksempelvis i København, og han er klar over, at et politisk indgreb kan komme på tale, men han tvivler på, at det kommer til at ske, da politikere sjældent er glade for at gribe ind i denne slags sager, da det kan koste stemmer i den anden ende.

- Boligmarkedet i hele Danmark tager udgangspunkt i lejlighederne i København. Når de bliver handlet, så kommer der penge i markedet, der breder sig som ringe i vandet til resten af landet. Hvis der kommer et indgreb, kommer det som regel altid en postgang for sent, men jeg tror også, at et indgreb er så politisk ømtåligt, at det ikke kommer til at ske.

I Viborg er vi nok en af de yderste ringe i vandet - hvad betyder et indgreb for husejerne her, hvor priserne ikke er stukket af på samme måde som i hovedstaden?

- Det er jo svært at regulere regionalt. Men man kan indskrænke antallet af forældrekøb, og samtidig kan man gøre det svære at købe et hus til fem-seks millioner kroner i forhold til to-tre millioner kroner ved at sætte nogle progressionsgrænser. For eksempel at du skal have en større udbetaling, når du skal købe.

Udbetalingen er den del af huset, man som køber har sparet op til at kunne betale kontant, og den sats er i øjeblikket sat til fem procent af huset. Altså hvis man køber et hus til en million kroner, skal man selv kunne lægge 50.000 kroner.

Annonce

Ingen ny finanskrise

Jesper Navntoft tvivler dog også på, at det bliver nødvendigt med reguleringer. Han ser allerede nu optræk til mindre aktivitet på boligmarkedet, hvilket formentlig også vil tage pusten ud af de voldsomme prisstigninger.

- Vi har allerede kunnet se, at når samfundet begynder at åbne igen, så bliver boligmarkedet også mindre hektisk. Da corona kom, oplevede vi en langt større adgang til vores kunder. Hvor folk tidligere klikkede sig ind på hotels.com, spies.dk og lignende, var det nu ejendomsmæglerne, der blev klikket ind på. Det blev simpelthen meget nemmere for os at komme i kontakt med kunderne, og det er jo hele grundlaget for at handle.

Flere har også haft mere luft i økonomien, da de ikke kunne komme ud at rejse og måske har fået udbetalt feriepenge - har I også mærket det?

- Det har vi helt klart. Efter folk har besøgt malerforretningen og byggemarkedet, har de måske kigget grundigt på deres hus og tænkt, om det nu også opfyldte alle deres behov. Mange fandt jo pludselig ud af, at de manglede et rum til en hjemmearbejdsplads, som formentlig bliver meget mere almindeligt i fremtiden. Det her er også underbygget af bankernes negative renter. Man får ikke noget ud af at have 200.000 kroner stående. Og man kan måske ikke komme på ferie. Så hvad skal man så gøre, siger Jesper Navntoft.

Når Jesper Navntoft ikke tror på reguleringer, skyldes det også, at han ser en anden situation end ved finanskrisen i slutningen af 00’erne, hvor et ophedet boligmarked blev en del af den økonomiske rutsjebanetur.

- En meget væsentlig ting for folks velvillighed til at handle boliger er det, vi kalder forbrugerindikator. Har du troen på din økonomiske fremtid med job, sikkerhed og fysisk veltilpashed, så er du også mere tilbøjelig til at handle. Og deri ligger forskellen fra finanskrisen til nu.

Annonce

Sikkerhed for nye boligejere

Når priserne stiger på de enkelte boliger - som de ifølge Jesper Navntoft også gør i Viborg, når man ser bort fra den gennemsnitlige kvadratmeterpris - kan det være svært for dem, der står uden for boligmarkedet og gerne vil ind.

Men hvis man står på tærsklen til at købe et hus eller lige har underskrevet papirerne, skal man i Viborg Kommune ikke frygte, at man har betalt en pris, der pludselig vil styrtdykke.

- De nye boligejeres situation er stadig rimelig sikker. Viborg er funderet på et stort grundlag af offentlige ansatte. Vi har aldrig haft de helt vilde stigninger, men heller aldrig de helt store fald på huspriser. Vi havde en finanskrise i 2007-2008, og den gav også et hak i tuden, men vi har rejst os godt igen efter det. Det giver også en vis sikkerhed - også for de nye boligejere, siger Jesper Navntoft og slutter:

- Man kan også stadigvæk få meget for pengene i Viborg. Hvis du kom med to millioner kroner for at købe hus i Aarhus, så ville de bare grine af dig. Har du to millioner kroner i Viborg, så kan du få et godt og stabilt hus.


Når man så ser et fald i huspriserne i Viborg Kommune, så skyldes det, at ejendomme, vi ikke tidligere fik handlet, nu også bliver solgt. Når de bliver solgt, er det ofte til en lav kvadratmeterpris, og det trækker ned i statistikken

Jesper Navntoft, indehaver af EDC Svend Døssing i Viborg


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Borgermøde om detailhandel aflyst

Viborg Nyt

Forårskoncert i Houlkær Kirke

Annonce