Annonce
Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Politiet får henvendelser fra Snapchat, Instagram og andre platforme, hver gang de sociale medier har mistanke om, at en voksen er ved at etablere en forkert kontakt til et barn, forklarer Flemming Kjærside. (Arkivfoto)
Hvis du aldrig taler med dine børn om grooming, så risikerer de at ende i hænderne på de forkerte gennem diverse computerspil.
Annonce

Er dit barn en del af sociale medier og spiluniverser som TikTok og World of Warcraft, så kan de hurtigt få kontakt til de forkerte personer, hvis ikke du sørger for at ruste dem på forhånd.

Netop nu kører en af de hidtil største retssager om grooming herhjemme, hvor en 34-årig mand er tiltalt for at opbygge fortrolighed til 111 mindreårige drenge med henblik på at udnytte dem seksuelt.

Og Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker en tilsvarende sag, hvor op mod 100 piger er blevet udsat for noget lignende.


Så snart børn er gamle nok til at kunne skrive og læse, så er groomeren i stand til at etablere kontakt.

Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet


Grooming dækker over en proces, hvor en voksen forsøger at opbygge et tillidsforhold til et barn med henblik på at udnytte det seksuelt.

Ifølge Red Barnet er det børn helt ned til 10-årsalderen, der bliver udsat for det, og ofte udgiver den kriminelle sig for at være en jævnaldrende.

- Så snart børn er gamle nok til at kunne skrive og læse, så er groomeren i stand til at etablere kontakt, siger Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet.

Som udgangspunkt sker det på alle platforme, hvor man kan skrive og chatte. Særligt på store spilplatforme som League of Legends eller World of Warcraft, men også på diverse sociale medier.

Derfor bør du snakke med dit barn om det, allerede når du forærer det en tablet eller mobiltelefon. Fortæl, at barnet kan støde på ting på nettet, det kan blive forskrækket over, men at det ikke skal tøve med at komme til dig.

Sørg desuden for at genoptage snakken jævnligt - eksempelvis når der opstår konkrete sager.

- Sig, at du lige har læst i avisen, at en mand har forsøgt at lokke billeder og videoer ud af nogle andre børn, og om det er noget, barnet har hørt om, foreslår Kuno Sørensen.

Alene i første halvdel af 2020 har Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center, NC3, modtaget 58 anmeldelser om grooming gennem deres digitale anmeldelsesplatform, mens antallet i hele 2019 kun lå på 34 anmeldelser.

Det er en voldsom stigning, og det er endda ikke alle anmeldelser, da en del også havner hos landets politikredse, fortæller Flemming Kjærside, der er politikommissær i NC3.

- Ligesom forældre oplærer deres børn i at kunne begå sig i trafikken, så har de samme pligt, når det kommer til internettet, slår han fast.

Derfor skal du interessere dig for dit barns digitale verden ved jævnligt at stille spørgsmål som "chatter du med nogen spændende for tiden?", og "spiller du nogen sjove spil?".

Undgå til gengæld vendinger som "det bør du lade være med", og "tænk dig lige om". Det virker fordømmende, og du risikerer, at barnet ikke tør komme til dig efterfølgende, hvis det bliver udsat for noget.

Gør det også klart, at dit barn altid skal overveje, hvem det er, det chatter med. Vær kritisk ved at se på vedkommendes profil - hvem er de eksempelvis venner med?

Hvis det er en voksen, der udgiver sig for at være et barn, så er det mistænkeligt, hvis personen ikke er venner med andre fra dit barns netværk.

- Man kan også indgå en aftale om, at man altid snakker det igennem, inden der bliver sagt ja til en ny venneanmodning, siger Flemming Kjærside.

Fakta

Krænkeren udvælger barnet på nettet og forsøger at opbygge et intimt venskab ved at give bekræftelse og omsorg.

Ofte spørger vedkommende efter billeder af barnet og giver gaver, der efterfølgende kan bruges til at bede om noget til gengæld.

Ligeledes kan krænkeren stille krav om sex og true med at uploade billeder af barnet eller afsløre hemmelige ting, det har fortalt.

Det kan tage et par timer og op til flere måneder at etablere kontakten - alt efter hvor godtroende barnet er.

Kilde: Red Barnet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Julemarked åbner igen

Viborg Nyt

Menighedsråd valgt for Asmild Kirke

Viborg Nyt

Flere boliger på vej i banebyen

Viborg Nyt

Byggefirma vil opføre 20 huse på tømmergrund

Annonce