Annonce
Viborg Nyt

Målstregen nærmer sig - men det er nu, vi kan ramme muren

Annonce

Viborg: Beklager på forhånd, at der her kommer en af de mest fortærskede metaforer - i dette tilfælde er det også bare rammende.

Corona-epidemien har sendt os ud på et maraton, og vi kan for alvor skimte målstregen: vaccinen.

Samtidig har det faldende smittetal såvel på landsplan som lokalt vist, at folk er villige til at gøre en ekstra indsats i den tid, hvor vi mere end noget andet tidspunkt på året mødes på tværs af landsdele. Og det viser, at restriktionerne virker.

Det er en kombination af restriktioner og den generelle velvilje hos befolkningen, der har gjort, at Danmark er sluppet så relativt nådigt igennem både den første og anden bølge, som tilfældet er. Man kan se, at andre lande har helt andre døds-, indlæggelses- og smittetal, end Danmark har, og derfor kan vi roligt konstatere, at vores maratonløbs-tid ser god ud, og at vi er godt på vej i mål.

Men det er også her, at vi kan ramme muren.

I 10 måneder har vi danset tæt med en omklamrende corona - for nogle har det været en irritation i hverdagen, nogle har misset en ferie, nogle har mistet jobbet eller virksomheden, nogle er blevet afskåret fra familie og venner, nogle er blevet syge og fået senfølger, mens andre igen har mistet deres kære. Og vi er blevet et mere opdelt og polariseret folk.

Der er helt naturligt corona-træthed i mange mennesker af den ene eller anden grund. Også derfor kan det faldende antal smittede - kombineret med udrulningen af vaccinen - nemt udvikle sig til falsk tryghed.

Vi må bare ikke give slip endnu. Og vi må også regne med, at regeringen holder fast i restriktionerne, selvom alle håber på, at det modsatte kunne være tilfældet.

Ser man på England, har den muterede corona-virus lagt sundhedsvæsnet ned. Det er den virus, der i øjeblikket er ved at få fat i Danmark.

I begyndelsen af december lå englænderne på 10.000-15.000 nye daglige smittede - svarende til cirka 1000-1500 i Danmark, hvis man regner befolkningsantallet med. Den seneste uge er England kommet op mellem 52.000 og 68.000 nye daglige smittede. Hvis den engelske variant får fat herhjemme, kan vi altså se frem til nye smitterekorder og deraf også øget pres på sundhedsvæsnet og erhvervslivet.

Vi må med andre ord holde ud lidt endnu og forsat tænke os godt om. Vi kan med vores valg også støtte eksempelvis det lokale erhvervsliv og detailhandel. Det vi gør nu, kan have afgørende betydning for fremtiden.

Jeg kan dog ikke være andet end optimistisk, når jeg ser på udrulningsprogrammet af vaccinen. Kan danskerne lige som i foråret 2020 stå sammen om at få bugt med sygdommen, når det lunere vejr kommer, samtidig med, at alle over 18 år har fået tilbudt en vaccine inden udgangen af juni, så er der håb om at slå corona så langt ned, at vi aldrig skal opleve en lige så hård periode, som den vi har stået igennem de sidste 10 måneder.

Hvis rejsebranchen, festivaler med mere endvidere indfører et corona-pas, burde det være med til at sikre alle yderligere. Ingen skal tvinges til at tage vaccinen, men som med alle andre ting her i livet, har ens beslutninger konsekvenser. Hvis ikke man ønsker en vaccine, kan man se fodboldkampen i sofaen. Man kan spise derhjemme i stedet for på en restaurant. Og men kan se filmen på tv i stedet for i biografen.

De få mennesker, der ikke kan tåle en vaccine, bør selvfølgelig stadig have adgang til disse kultur-aktiviteter. De har netop ikke noget valg. Men de bliver også beskyttet, hvis alle omkring dem har fået en vaccine-indsprøjtning.

Vaccinen er med til at beskytte enkeltpersoner såvel som samfundsøkonomien, og derfor bliver vaccinen ikke kun her og nu men også ud i fremtiden et ekstremt vigtigt middel mod corona-virus.

Jeg har i hvert fald ikke lyst til at løbe endnu et maraton.


Der er helt naturligt corona-træthed i mange mennesker af den ene eller anden grund. Også derfor kan det faldende antal smittede - kombineret med udrulningen af vaccinen - nemt udvikle sig til falsk tryghed.

Thomas Mark, redaktør Viborg Nyt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Udskældte pudebump er fjernet

Annonce