Annonce
Viborg Nyt

Mænd - overgangsalder! What?

Annonce

Klumme: Kender du Onslow fra "Fint skal det være?"

Han er et rigtig godt eksempel på en mand i overgangsalderen. Sidder i sin netundertrøje, fordi han har hedeture, sunket godt ned i lænestolen eller sofaen, fordi han ikke orker verden eller sin kone, som han slet ikke har lyst til, eller måske kan han slet ikke få rejsning.

Han er blevet overvægtig og får rigeligt med alkohol og smøger, som har en negativ indvirkning på hans testosteron og får ham til at tage på. Han spiser desuden usund kost, hvilket i hvert fald ikke hjælper. Tvært imod giver det ham helbredsproblemer i form af åreforkalkning, hjerteproblemer, forhøjet blodtryk og diabetes. Alle disse sygdomme har også en negativ påvirkning på hans potens.

Når man ser hvor forelsket Rose stadig er i sin Onslow, kan man godt formode, at han engang har været mere fyrrig, end han er nu. Det er desværre det, der kan ske med mænd i overgangsalderen, hvis de ikke gør noget ved det.

Ligesom kvinder i overgangsalderen, kan mænd blive depressive, opgivende, humørsyge, ligeglade med sig selv og omgivelserne. Grumpy old men…

De kan få svede- og hedeture, tage på i vægt og miste muskelmasse samt knoglemasse. Tynde arme og ben og ølvom. Alt dette gør også noget ved selvværdet, hvilket forstærker de depressive tendenser og humørsvingningerne. Men man behøver ikke have alle symptomerne.

Dette forårsages af det faldende testosteron niveau. Testosteron er det mandlige kønshormon, som falder med cirka 1 procent hvert år fra 30 års-alderen. Nogle mænd mærker aldrig noget til dette, og for andre er det voldsomt og den sidste gruppe kan have gavn af et tilskud af testosteron.

Annonce

Svært at tale om

Ofte taler mænd ikke om, hvordan de har det. De går bare selv og putter med det, mens de får det værre og værre og desværre ser man en øget tendens til selvmord, alkoholmisbrug og brug af psykofarmaka hos mænd mellem 40 og 60 år, altså overgangsalderen, andropausen eller nogle kalder det i stedet en livskrise.

En del mænd gør rent faktisk noget ved det - de kan mærke, det begynder at gå i en forkert retning. Nogle bliver skilt fra konen, for hun er jo også ved at være lidt gammel, andre begynder at dyrke ekstrem sport eller køber en ny motorcykel, som de ønskede sig, da de var unge, men ikke havde råd til det.

Noget af dette kan virke desperat og måske lidt kortsigtet, især den med at skifte konen ud med en yngre model, for det holder sjældent i det lange løb. Mht. potensen virker det ikke så længe, så må han til at have hjælp af små blå piller (viagra) og selv det løser ikke alle problemer, det kan ovenikøbet give helbredsproblemer, hvis man ikke passer på.

Men ændrer du din livsstil og begynder at dyrke motion, spise sundt, skære ned på alkohol, smøger og stress, så er der håb. Disse ting øger testosteron niveauet og får blodet til at rulle i årerne som det skal! Og er konen med på sundheds-bølgen, så kan ægteskabet få nyt liv, og sexlivet vil blomstre op igen.

Så mænd, erkend at I også kan få en krise i livet på samme måde som kvinder, og tal om det, gør noget ved det!

Klummeskribent Kimi Sand

Kimi Sand på 57 år er sexolog, fysioterapeut og parterapeut. Hun har klinik i Viborg og skriver om sine erfaringer med sex- og samliv.

Hun har været fysioterapeut siden 1993, og sexolog siden 2014. Hun tager gerne udgangspunkt i anonyme spørgsmål og kommentarer fra læsere af Viborg Nyt - så skriv endelig til hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Er du kæreste med din kæreste?

Viborg Nyt

Ny kunderådgiver

Viborg Nyt

New Jungle Trio kommer til Houlkær

Viborg Nyt

Camping i skovens dybe stille ro

Viborg Nyt

Butikschef vender tilbage til Wagner

Annonce