Annonce
Viborg Nyt

Miljø i fokus på nyt byggeri i Bjerringbro

Boligerne på Hindbærkrattet bygges med fokus på bæredygtighed. Skiste: Boligselskabet Sct. Jørgen
Boligselskabet Sct. Jørgen og arkitektfirmaet ERIK går sammen om at reducere CO2-udledning.
Annonce

Bjerringbro: De 12 familier, der flytter ind i Boligselskabet Sct. Jørgens boliger i Hindbærkrattet i den nordlige del af Bjerringbro kommer til at gøre noget godt for miljøet, idet de kommer til at leve CO2-neutralt.

På 35 år udleder opvarmningen af de 12 boliger nemlig det, der svarer til 124 ton CO2, og det er så meget CO2, Boligselskabet Sct. Jørgen og ERIK arkitekter forventer at spare på selve byggeriet.

Ved hjælp af det nye Abate-værktøj, der kan beregne udledning af drivhusgasser for produktion og anvendelse af byggematerialer, har ERIK arkitekter lavet en oversigt over, hvilke af de valgte byggematerialer til byggeriet i Hindbærkrattet, der ’koster’ meget CO2. Tilsvarende har arkitekterne med Abate-værktøjet lavet en oversigt over hvilke byggematerialer, der er mere klimavenlige og kan erstatte de byggematerialer, der vejer tungere i klimaregnskabet.

Annonce

Bæredygtighed

I følge administrerende direktør og partner hos ERIK arkitekter Sine Juul Praastrup er Abate-værktøjet designet til at indgå i arkitektens arbejdsproces, så hensynet til klimaet hverken forlænger design- eller projekteringsfasen for byggeriet.

- Vi har gennem længere tid arbejdet med bæredygtighed i vores projekter. Men nu har vi taget et skridt op, og kan med det nye værktøj tilbyde Sct. Jørgen og andre kunder et byggeri, hvor de inden for en række af mulige løsninger selv kan vælge, hvor klimavenligt det skal være, fortæller Sine Juul Praastrup i en pressemeddelelse.

Annonce

Træ erstatter beton

Boligselskabet Sct. Jørgen har sammen med ERIK arkitekter lavet en liste på omkring 30 forslag til, hvordan byggeriet på Hindbærkrattet kan bygges med mere klimavenlige materialer.

Det kan for eksempel gøres ved at erstatte betonbyggevarer med trækonstruktioner de steder, hvor det ikke påvirker kvaliteten eller holdbarheden af byggeriet.

Analyserne har vist, at Boligselskabet Sct. Jørgen kan vælge at indarbejde løsninger, der kan reducere CO2-udledningen med omkring 40 procent i forhold til de oprindelige planer uden at forøge omkostningerne. Det glæder byggedirektør hos Boligselskabet Sct. Jørgen Ole Nielsen.

- Vi kan bygge boliger, hvor vi belaster klimaet mindre, uden at det nødvendigvis belaster byggeriets økonomi og meget vigtigt - uden at vi går på kompromis med kvaliteten, siger han i en pressemeddelelse.

- Der er ingen tvivl om, at med den grønne dagsorden, der vinder mere og mere indpas, så vil dette i fremtiden både være en attraktiv måde at bygge på for os og en attraktiv bolig for vores klimabevidste lejere, tilføjer Ole Nielsen.

De 12 familieboliger i Hindbærkrattet står klar til indflytning i vinteren 2020.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce