Annonce
Viborg Nyt

Mor har ikke brug for hjælp

Annonce

Viborg: I anledning af mors dag forleden så jeg et opslag på Facebook, som var vand på min mølle og en pointe, jeg har forsøgt at lære min mand i mange år. Det lange opslag havde et billede, hvor der stod: "Jeg hjælper ikke min kone".

Jeg blev straks provokeret og tænkte: "Godt, jeg ikke er gift med ham!

Da jeg læste det lange opslag, var pointen dog helt anderledes, end overskriften lagde op til. Det vender jeg tilbage til, men jeg begynder et helt andet sted.

Per Schultz Jørgensen er professor og forsker i familieforhold og tidligere formand for Børnerådet. I pædagogiske kredse er han kendt som ekspert i opdragelse.

Én af hans mange og relevante pointer er, at børn har brug for, at der er brug for dem. I de gode gamle dage var børnene mange steder arbejdskraft. Gården kunne ikke drives, uden børn udførte forskellige opgaver både ude og inde. Det handlede om overlevelse, når lille Ellen malkede køer, og Søren mugede ud ved køerne.

Sådan er det bekendt (og heldigvis) ikke i dag. Men børn har stadig brug for at føle, at de har en vigtig og også praktisk rolle i familien. Derfor, siger Schultz Jørgensen, skal vi give børn ansvar for opgaver, som de kan magte alt efter deres alder. Det giver nemlig selvværd.

En tre-årig kan sagtens få ansvar for at lægge bestik på bordet eller hente sutten til lillebror. Når man er otte år, kan vasketøjssortering og begyndende madlavning være en god idé, og det er ikke synd for vores teenagere at have faste maddage, eller at de skal støvsuge og gøre badeværelset rent. Fordi familien er et fællesskab, hvor alle skal bidrage.

Retorikken i mange husstande er ofte, at mor har brug for hjælp. At børnene skal hjælpe mor med at lave mad eller hjælpe far i haven (eller omvendt). Min mand spørger også helt naturligt, om jeg har brug for hjælp til at lægge vasketøj sammen, købe ind eller skifte dæk på bilen. Og nej, det har jeg ikke. Jeg har brug for, at både mine børn og min mand ser vores familie som et arbejdsfællesskab med en fælles pulje af opgaver, som skal ordnes for, at hverdagen skal fungere.

Ingen siger, at det skal være lige fordelt efter princippet om milimeterdemokrati. Det må være op til den enkelte familie. Men det er ikke udelukkende mors opgave alene at lede og fordele arbejdet. Det er i alles interesse, at der er rent tøj i skabene. Alle vil også gerne have, at deres underbukser og yndlingsbluse er vasket, tørret og lagt tilbage i skabet. Vi skal også have noget at spise hver dag, og det kræver planlægning af menu, indkøb, madlavning og opvask. Opgaver, som vi må løse i fællesskab alt efter evne og overskud.

Jeg ser min vigtigste opgave som mor at gøre mig selv overflødig. Ud fra et praktisk perspektiv, narturligvis. Jeg ønsker, at mine børn skal kunne klare sig selv, når de flytter hjemmefra engang. At de ved, hvordan man vasker sit sengetøj, laver forskellige madretter og skurrer et toilet. Fordi det er nødvendige egenskaber at have, både når man skal bo alene eller sammen med andre.

Når jeg bliver spurgt, om jeg har brug for hjælp, beder jeg nogle gange den generøse hjælper tænke sig om og se sig omkring for selv at tage ansvar for den overfyldte vasketøjskurv, sætte en kulørtvask i gang (og hænge tøjet op og lægge det sammen). Vi øver os her i familien, men jeg insisterer på at blive ved med ikke at have brug for hjælp. Fordi familiens opgaver er et fælles anliggende.

Samtidig giver det børnene en følelse af, at der er brug for dem, hvilket øger selvværdet, som Schultz Jørgensen siger. Og så er vi tilbage ved Facebook-indslaget. Den indsigtsfulde mand skrev, at hans kone har ikke brug for hjælp. Hun har brug for en ligeværdig partner i det fællesskab, som en familie er. Uanset, hvordan den familie måtte se ud.

Klummeskribent Anne-Mette Sohn Jensen

Anne-Mette Sohn Jensen er 46 år og mor til to teenagere.

Hun er forfatter til en fagbog om sensitive børn og en ungdomsroman om identitet.

Som kandidat i pædagogisk psykologi arbejder hun med børn og unge.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ejendomsmægler går imod tendens

Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Annonce