Annonce
Viborg Nyt

Mundbind, testkø og corona-pas: Det værste er praktikken - men hvor slemt er det egentlig?

Viborg: Indrømmet… Jeg havde fuldstændig glemt, at jeg skulle have lavet ny testpodning for at få fornyet mit corona-pas inden min frisørtid klokken 9.

Klokken var 7:40 torsdag morgen. Jeg stod ved Liseborg Centret, og det skulle altså vise sig at være held i uheld, at jeg skulle ned og aflevere nogle fodboldtrøjer.

Så jeg gik ind i den hastigt voksende kø, der allerede stod som en lang række 20 minutter inden, testcentret åbnede. Det var køligt, vinden peb, og jeg ville egentlig helst gerne bare ind på arbejde og få noget fra hånden. Så ja, det var træls. Jeg ville hellere stå stort set alle andre steder end i den kø.

Annonce

Jeg fik mindelser om sidste sommer, hvor familien og jeg var på ferie i Tyskland på en campingplads. Det var før, vi havde fået mundbind i Danmark. Men det var lovkrav i Tyskland. Der var en pæn gåtur fra vores mobilhome til den lille købmand, hvor vi blandt andet købte morgenbrød, og det skete mere end én gang, at jeg glemte mundbindet, da det var nyt for mig at huske.

Så når jeg opdagede, at jeg ikke har fået mundbindet med, bandede jeg lidt over mig selv, gik tilbage efter mundbind - og så forfra med turen til købmand. Men jeg blev aldrig sur over reglen - blot knotten på mig selv for min egen glemsomhed.

Og det samme gælder situationen den dag i dag. Det er upraktisk at skulle huske mundbind, at bestille tid til en test eller stå i kø ved kviktest-centret. Man skal time sin test, så den gælder i 72 timer, og man skal sætte tid af til at blive testet.

Men ser man på gevinsten i den anden ende - for restauranter, frisører, skolevæsnet, fitnesscentre, forlystelsesparker og kulturlivet såvel som for os alle som privatpersoner - så er de praktiske udfordringer for mig at se ganske ubetydelige.

Jeg læste for et par uger siden, at forskere vurderer, at kviktest koster omkring 150 kroner pr. test (pcr-test er billigere) - så hvis 200.000 eksempelvis bliver testet, så koster det samfundet 30 millioner kroner den dag. Men den massive testning er sat i verden for at undgå en større nedlukning. Her lød vurderingen, at en fuldstændig nedlukning, som man har set flere steder i Europa i foråret, vil koste det danske samfund i omegnen af 300 til 400 millioner kroner om dagen.

Vi har et stigende smittetal i Danmark, alt imens vi åbner mere og mere. Skolerne kører på fuld blus, vi kan gå på restaurant, komme i biografen og dyrke fritidsaktiviteter. Og til min egen store fornøjelse var jeg eksempelvis inde at se Viborg FF og Silkeborg IF spille 3-3. Omkring 1000 tilskuere får også muligheden for at komme ind og se Viborg HK’s DM-finalekamp i Vibocold Arena på lørdag.

Og sådan er der masser af ting, vi har mulighed for, selvom smitten er på vej op. Jeg glæder mig til, at vi efter endt vaccination af alle, der ønsker det, skal udfase mundbind såvel som corona-passet. Men lige nu glæder jeg mig altså mest af alt over, at vi som samfund har åbnet for meget mere, end smittetal, antallet af indlæggelser og kontakttal for ét år siden ville tillade.

Det skyldes naturligvis også, at vaccinationen af de ældre og svageste er så langt, som den er, hvilket betyder langt færre indlæggelser og dødsfald end tidligere. Men det handler også om, at vi holder mundbindet på og lader os teste lidt endnu.

Jeg lever fint med mundbind, testkø og corona-pas i nogle måneder endnu. Jeg lever også fint med, at sommerferien bliver i sommerhus i stedet for sydpå. Vi kan ikke gøre noget ved den situation, vi er i, andet end at få det bedste ud af det. Og det har jeg tænkt mig.


Ser man på gevinsten i den anden ende - for restauranter, frisører, skolevæsnet, fitnesscentre, forlystelsesparker og kulturlivet såvel som for os alle som privatpersoner - så er de praktiske udfordringer for mig at se ganske ubetydelige.

Thomas Mark, redaktør Viborg Nyt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Borgermøde om detailhandel aflyst

Viborg Nyt

Forårskoncert i Houlkær Kirke

Annonce