Annonce
Viborg Nyt

Nedlukningen fortsætter: Disse butikker og services kan du benytte

Det kan være svært at have det helt store overblik over, hvem der har åbent, og hvem der må holde lukket - men de fleste steder kan man stadig handle, selvom man ikke må komme ind i butikken.
Dansk detailhandel, restaurationsbranchen og servicefag er fortsat ramt af corona-restriktioner på ubestemt tid. Avisen har lavet en oversigt over, hvilke butikker og services der har åbent - og hvordan man stadig kan benytte dem, der ikke må lukke kunder ind.

Viborg: Det er lidt af en jungle at hitte rede i, hvem der må holde åbent, og hvem der skal holde lukket i disse dage.

Dagligvarebutikker er naturligvis fritaget fra restriktioner, men alligevel har Bilka for eksempel valgt at lukke sin nonfood-afdeling.

Meny, Stoholm Viborg Slagteren, Matas og apoteket er åbent i det ellers lukkede center. Og så er Helsekosten Viborg, Miljøfoder, Maxi Zoo, Vin & Vin samt andre specialbutikker åbne - fordi mindst 50 procent af omsætningen i deres butikker kommer fra dagligvarer.

Dagligvarebutikker er eksempelvis supermarkeder, bagere, tankstationer, kiosker, apoteker, butikker med personlig pleje (shampoo, sæbe, makeup), specialforretninger (vin, tobak, specialiteter), dyrefoder og specialforretninger med medicinsk udstyr.

Det er også lovligt for shop-in-shop butikker at have åbent - hvilket er forklaringen på, at Telenor i Bilka må have åbent, mens 3-butikken i gågaden skal være lukket.

Det er en nærmest umulig opgave at nævne alle de butikker, der må have åbent, og ændringer i restriktionerne eller tolkningen af reglerne kan også ske fra dag til dag. Derfor bringer avisen ikke en liste over butikker, services eller madsteder, der har åbent, lukket eller sælger takeaway, men opfordrer i stedet til at tjekke de enkeltes hjemme- eller Facebookside, hvis man er i tvivl om, hvorvidt der er åbnet eller lukket.

Annonce

Udvalgsbutikker

Anderledes ser det ud for udvalgsbutikker. Det er butikker, der sælger alt andet end det dagligt fornødne.

Eksempelvis må storcentre, elektronikbutikker, byggemarkeder, legetøjsforretninger, tøjbutikker, møbelforretninger holde lukket. Disse butikker må dog stadigvæk sælge til professionelt arbejde – eksempelvis må byggemarkeder stadig sælge til håndværkere.

Samtidig er der åbnet for, at disse udvalgsbutikker må sælge via fjernsalg - enten via hjemmeside, sociale medier eller via aftale på telefonen. Det er tilladt at levere varen hjemme hos kunden privat, eller at kunden kommer og henter ved butikken. Bare købet er foretaget inden. Dette gælder også for butikker i storcentre.

Annonce

Mad og drikke

Al servering er fortsat ramt af restriktioner om nedlukning. Men mange i restaurationsbranchen er stadig åben for takeaway.

Helt ligesom hos udvalgsbutikkerne kan man bestille og hente sin mad, specialøl eller noget helt tredje – og nogle leverer også ud af huset. Det afgørende er bare, at man har mulighed for at fjernbestille og betale, og derfra kan man enten hente eller få bragt det bestilte, hvis restaurationen har åbent for det.

Annonce

Serviceerhverv

Det er tilladt for faggrupper som autoriserede optikere, læger, tandlæger, fysioterapeuter, zoneterapeuter og kiropraktorer at holde åbent, hvis de udfører sundhedsydelser - det vil sige ydelser udført på baggrund af en fysioterapeutisk undersøgelse, som har et behandlingsmæssigt sigte i forhold til den enkelte patient, og som journalføres.

Derimod må frisører, tatovører, kropspleje, skønheds- og massageklinikker, solarier, køreskoler samt øvrige erhverv, der leverer tjenesteydelser med tæt fysisk kontakt, stadig holde lukket.

Annonce

Biler og cykler

Der er tilladt at have åbent på værkstederne - både for cykler, biler og motorcykler - men der er lukket for salg hos forhandlerne. Det er dog tilladt, som det også gælder for udvalgsbutikker og restauranter, at bestille varen og hente den eller få leveret.

Man må altså ikke gå ud og kigge på bil eller cykel hos forhandlere, men det er ”i begrænset omfang” tilladt at prøvekøre disse. I begrænset omfang betyder i dette tilfælde, at man som kunde eksempelvis kan prøve bilen, så længe man stiger ind i den uden for forhandlerens matrikel.

Og det er ikke nok at holde bilen ind på den nærmeste rasteplads, da det er at betragte som "en forlængelse af butikken", som Erhvervsministeriet skriver på sin hjemmeside.

Men hvis forhandleren kommer hjem til den potentielle kunde privat med bilen eller cyklen, er det altså muligt at prøvekøre den.

Annonce

Pengeinstitutter

Banker og sparekasser må i princippet godt have åbent ifølge Erhvervsministeriet, men rigtig mange pengeinstitutter har af egen fri vilje valgt at lukke ned for de fysiske møder i banken.

Igen lyder opfordringen herfra, at man tjekker hjemmesider eller Facebook.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

214 skattejægere i Teglmarken

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Når en drøm bliver til virkelighed

Viborg Nyt

Ny ung filialdirektør hos Nordea

Annonce