Annonce
Viborg Nyt

Netdating i en moden alder - og en vigtige huskeregel

Kimi Sand
Annonce

Viborg: Har lige hørt en historie, som ryster mig lidt. Men den kommer jeg til senere. Først lidt om det at date.

I dag er det ikke eksklusivt for unge mennesker at date. I takt med at flere og flere over 50 år er blevet fortrolige med internettet og alle de muligheder, der findes her for shopping og at søge viden, oplysninger og uddannelse, bliver der også flere, som finder en partner eller flere herinde. Og heldigvis for det. For ofte kan det være svært at finde en ny partner efter mange år med den samme. Tør man overhovedet gå ud og møde nogen, og hvor skal man gå hen? Mange siger, at der er for få steder, hvor voksne mennesker kan gå ud og danse, hvilket ofte var der, man fandt hinanden, da man var ung. Så hvordan gør man i en moden alder? Støder på nogen i Netto eller ro-klubben?

Man søger på nettet, så klart, der hvor man leder efter den bedste pris på en ny støvsuger eller rejse. Men det er lidt af en jungle derude, som jeg har skrevet lidt om før. Og hvordan passer man på sig selv og sine følelser? Hvordan indleder man et nyt forhold, hvis man har været i et langvarigt forhold i mange år, hvor man kendte hinandens vaner og uvaner? Kan man vænne sig til en andens nye vaner og kan den anden acceptere dine?

Det er her dating online er en god ting, for du kan sidde trygt hjemme i din stue og se på udvalget og kriterier og interesser. Men pas på at du ikke bliver for kræsen eller overfladisk, for måske gemmer der sig et sødt menneske bag et knap så tiltrækkende ydre, en som deler dine interesser. Du kan sidde i fred og ro og finde en, som har samme præferencer med henhold til sex, rejser, hjemmeliv, rygning og så videre.

Først og fremmest skal du finde ud af, hvad du gerne vil have ind i dit liv og se realistisk på, hvad du selv kan og vil tilbyde og så være ærlig omkring det.

Bliv testet - i alle aldre

Men mit egentlige emne i dag var mere relateret til sexlivet. Den historie, jeg hørte, var om en mand, som gik til lægen for at få taget en test for kønssygdomme, før han indledte et nyt forhold. Det er jo det, jeg anbefaler alle, som går ud på markedet. Dels for at beskytte sig selv, men også for at beskytte sin nye partner. Du ved ikke, hvad den sidste partner eller din nye partner har haft med sig. Vi går jo i seng med de forrige partnere, hvis vi ikke bliver testet.

Nå, men manden går til lægen som siger, "pjat med dig, i din alder kan bakterier ikke leve i din krop". Manden er 58.

"Du behøver ikke blive testet," lyder det videre.

Manden insisterer nu alligevel på at blive testet og viser sig positiv for klamydia. Lægen bliver overrasket og siger: "jamen, det passer ikke ind i statistikkerne".

Er det nu ikke bare statistikkerne, der ikke passer til virkeligheden mere?

Før i tiden var det ikke tit, at sølvbryllupspar blev skilt, og derfor heller ikke så mange i 50+ alderen, som gik ud og fik nye partnere. Men at sige, at man ikke kan blive smittet, fordi man har en vis alder, er vist lige så godt som at foreslå grødomslag til migræne. Alle kan blive smittet, unge som gamle, hvis de er seksuelt aktive.

Kræv derfor en test af din nye partner og bliv selv testet. Det er nemt - bare en urin prøve - og det er ikke skamfuldt. Det er dumt ikke at gøre noget ved det. Over 50 procent af smittede med klamydia har ingen symptomer, og sygdommen kan du gå med i årevis og få betændelse i bitestikler som mand og æggestokke og livmoderhals som kvinde. Ellers bare brug kondom.

Klummeskribent Kimi Sand

Kimi Sand på 57 år er sexolog, fysioterapeut og parterapeut. Hun har klinik i Viborg og skriver om sine erfaringer med sex- og samliv.

Hun har været fysioterapeut siden 1993, og sexolog siden 2014. Hun tager gerne udgangspunkt i anonyme spørgsmål og kommentarer fra læsere af Viborg Nyt - så skriv endelig til hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce