Annonce
Viborg Nyt

Nogle gange må jeg sgu knibe mig i armen

Søren har stadig selv svært ved at forstå, at han er smertefri. Heidi forklarer, at han selv har gjort arbejdet. Foto: Helle Lenschow.

Søren Møller Christensen er kommet ud af ti års smertehelvede efter at have været i hypnoterapi.

Viborg: Sidste efterår løb Søren Møller Christensen både et marathon og deltog i et andet løb med 70 kilometer på cykel og 15 kilometers løb, og da han sammen med sin samlever Camilla og parrets datter Nanna på 15 måneder besøgte familie i Oslo, kørte han selv bilen.

For et år siden var fysiske udfordringer af denne slags eller bilkørsel over længere afstande ren utopi. Søren levede nemlig i et konstant smertehelvede, ofte meget påvirket af smertestillende medicin. Men det var den gang. I dag har den 34-årige viborgenser fået både livet og sit gamle aktive jeg tilbage - og med det en ordentlig portion frihed til at gøre alle de ting, som han i mere end ti år tit måtte sige fra til.

Vejen gik via hypnoterapi. For smerterne sad nemlig reelt set ikke slet i Sørens ryg. De sad imellem hans ører. Det vidste Søren ikke på det tidspunkt, men en ubearbejdet sorg og en selvpåtaget skyldfølelse, der kredsede om en traumatisk oplevelse, som ramte Søren, da han var 21 år, var den dybereliggende årsag.

- Jeg fik ondt i ryggen, da jeg var i starten af tyverne. Smerten kom snigende, og så blev den værre. Til sidst var den ulidelig. Det påvirkede mig i alt og overtog mit liv. Min identitet både i privaten og på jobbet var "ham der ikke kan". Jeg kunne ikke løfte et bord væk, kunne ikke bære en sofa ud og kunne ikke deltage i flere sociale sammenhænge på grund af mine rygsmerter. Omgivelserne tog hensyn, og jeg tog hensyn, for hvad skal man gøre? Jeg havde jo ondt i ryggen, siger Søren.

Han forsøgte at gøre en masse for at få det bedre. Bag sig har Søren derfor blandt andet besøg hos 14 fysioterapeuter, kiropraktisk behandling, speciallæger, skanninger og ikke mindre end 146 lægebesøg. Han opsøgte behandlinger hos alt, som man kan forestille sig inden for sundhedsvæsenet, samt metoder fra den mere alternative verden.

- Laser-behandling, shamanisme, healing og en klog mand. Du kan bare fortsætte listen. Jeg var alle steder på de ti år. Ingen kunne fortælle mig, hvorfor jeg havde ondt, intet hjalp, og gradvis mistede jeg mig selv. Jeg har altid været nærmest hyperaktiv og elsket sport og aktivitet. Nu lå jeg tit på sofaen og ventede på, at jeg skulle tage den næste pille. Jeg sov dårligt og mistede appetitten. Jeg vejer 77 kilo nu, men for to år siden vejede jeg 64 kilo. Jeg er 187 centimeter høj. Til sidst fik jeg så stærk smertestillende, at det gik ud over min fordøjelse, og så fik jeg piller mod det. De piller kunne så give mavesår, og derfor fik jeg også piller mod det. Oven i dette kom stressen over at risikere at miste mit job, ikke at kunne være den, jeg ville med Camilla, Nanna og mine venner. Jeg var blevet til noget, som jeg selv ikke kunne lide, men jeg så ingen udvej. Jeg havde faktisk givet op og indstillet mig på et liv som kronisk smertepatient på piller, siger Søren Møller Christensen.

Hypnoterapi

- Hypnoterapi er en behandlingsform, hvor hypnose udgør en del af behandlingen sammen med samtale. Klienten er vågen under behandlingerne, og klienten skal selv være motiveret og deltagende. Via behandlingen lærer klienten at tænke anderledes og bearbejde eventuelle traumer, og klienten får dermed redskaber til at påvirke sin krops fysiske og psykiske reaktioner samt egne handlemønstre. Ved at tænke anderledes skabes nye forbindelser - eller stier - i hjernen.- Terapien anvendes ved alt fra rygestop, eksamensangst og fobier til smerter, astma, allergier, lavt selvværd og stress. Er der en fysisk årsag til klientens tilstand, kan hypnoterapien tilbydes sammen med anden lægelig behandling.- Nogle mennesker er mere modtagelige og responderer bedre på hypnotiske forslag end andre. Omkring 90 % af befolkningen kan dog ifølge studier hypnotiseres. - Hypnose i denne behandlingsform har intet at gøre med 'scenehypnose' eller 'showhypnose'.

Heidi Birch forklarer, at psykiske traumer kan skabe fysiske smerter, fordi tankerne påvirker et menneske fysisk og omvendt. Foto: Helle Lenschow.

Nye tanker

Løsningen for Søren kom ved et tilfælde. En fysioterapeut, som heller ikke kunne hjælpe ham, stak Søren et visitkort til en hypnoterapeut med ordene "Jeg fik dette til et netværksmøde. Prøv det." Derfor dukkede Søren i foråret 2017 op på Skinfaxevej, hvor Heidi Birch har klinikken Viborg Hypnoterapi.

- Det var en slået mand, der dukkede op, og da han begyndte at snakke, bed jeg mærke i de ting, som han sagde mellem linjerne. Det stod hurtigt klart for mig, at der lå en række traumer og muligvis psykosomatiske årsager bag Sørens tilstand, siger Heidi, der er er master hypnoterapeut og master NLP-practitioner.

Via samtale og hypnose har hun de seneste to år hjulpet mennesker til at tænke anderledes, og det var også, hvad hun hjalp Søren med.

- Da Søren var 21 år, mistede han sin lillebror ved en ulykke, og den ubearbejdede sorg bar han rundt på. Samtidig havde han påtaget sig en skyld ubevidst og helt uden grund, og derfor fik han ondt i ryggen. Når vi mennesker oplever noget traumatisk, kan vi ubevidst straffe os selv. Det kan sætte sig i kroppen som 'forklarlige smerter'. Ved Søren kan du sige, at traumet og skyldfølelsen gjorde, at han 'straffede' sig selv med smerter i ryggen. Vi mennesker er hele mennesker. Det, vi tænker påvirker os også fysisk, og omvendt. Min opgave var at vise Søren en anden måde at tænke og bearbejde sine traumer på, siger Heidi Birch.

Behandlingen gik i gang, og resultatet kan være svært at rumme og forstå - også for Søren selv. Men han kan mærke det. Smerterne i ryggen forsvandt, fortæller han.

- Jeg blev smertefri efter blot tre gange af cirka to timers varighed hos Heidi. Det tog samlet set et par måneder, og virkningen er varig. Jeg har ikke haft ondt siden foråret 2017. Jeg kommer aldrig selv til helt at forstå det. Det er svært at rumme, men jeg kan mærke det jo, selvom jeg nogle gange må knibe mig selv i armen, siger Søren.

Rosen peger tilbage til Søren selv, fortæller Heidi.

- Det er ham, der har gjort arbejdet og været motiveret og klar. Jeg guider og stiller nogle spørgsmål, men klienterne har svarene inde i sig selv. Jeg ser flere med historier som Sørens, og det giver mit arbejde en stor værdi. At se et menneske få livet igen er en enorm gave, siger Heidi.

For Søren står en masse døre nu åbne. Nu kan han være den partner, far, arbejdskollega og ven, som smerterne tidligere blokerede for.

- Vi er nogle venner, der af og til kører udenlands. Før sad jeg på bagsædet, dopet væk på piller. Nu kan jeg være med til at køre bilen, siger Søren.

Alt omhandlede smerterne i 10 år, forklarer Søren, der ikke har haft ondt siden behandlingerne. Foto: Helle Lenschow.
Klienten er vågen under hypnoterapien og aktivt i samtale med terapeuten. Foto: Helle Lenschow.
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Kvinder, netværk og livsmod

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Gratis juleklip til hjemløse og udsatte

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Fælles march til fordel for julemærkebørn

Viborg Nyt

Jul i Fællesskab i Houlkær Kirke

Viborg Nyt

Adventskoncert med kvindekoret Vocalia

Viborg Nyt

Julekoncert i Grønbæk Kirke

Viborg Nyt

Adventsmusik i Sortebrødre Kirke

Viborg Nyt

Fokus på mere vild natur

Viborg Nyt

Victor tager springet - vandt et faldskærmsudspring

Viborg Nyt

Klumme: Styrk immunforsvaret med svampe

Viborg Nyt

Otte iværksættere har slået sig sammen til julemarked på Nytorv

Viborg Nyt

En ny taske-butik er kommet til byen: Neye åbnede med dobbelt black friday-dag og masser af kunder

Viborg Nyt

Klumme: Dogging - tilfældig og organiseret sex med fremmede

Viborg Nyt

Design Cykler åbnede på en ikke helt tilfældig dag: Se billeder fra den nye butik

Viborg Nyt

Klumme: Kultur og politik

Viborg Nyt

Computerne er slukket og folien pillet ned: Esport-spillested er lukket

Viborg Nyt

Brandalarmen gik i Sct. Mathias Centret: Gæster og medarbejdere forvist til november-kulden

Viborg Nyt

Fra Barcelona til Viborg: Ny 'grøn' frisør er landet i Dumpen

Viborg Nyt

Nu er det jul (i Viborg) igen

Viborg Nyt

Det ruller bare derudad: Torsdag får Viborg en ny, stor cykelforhandler

Viborg Nyt

Jesper Lundgaard gæster Viborg Teater

Viborg Nyt

Koncert med cellisten David Stromberg og Hamburger Bläserquintett

Viborg Nyt

Birte Mølgaard udstiller i Værkstedet i Skolestræde

Annonce