Annonce
Viborg Nyt

Nu kan husejere betale tvungen gæld: Viborgensere skylder i snit 3.746 kroner

Bent Kvols fra Danbolig i Viborg glæder sig på boligejernes vegne over, at de nu selv kan vælge, om de vil betale deres indfrosne grundskyld tilbage. Foto: Danbolig
Siden 2018 har boligejerne automatisk fået indefrosset eventuelle stigninger i deres grundskyld og har ikke haft mulighed for at betale af på gælden. Det er der blevet lavet om på fra andet halvår 2021, så boligejerne nu frivilligt kan vælge at betale den opsamlede gæld tilbage.

Viborg: Beregninger lavet af Nordea Kredit viser, at en gennemsnitlig husejer i Viborg Kommune skylder 3.746 kroner i indefrossen grundskyld ved udgangen af 2021. Det er det beløb, som boligejerne nu kan vælge at betale tilbage og på den måde afvikle gælden til grundskyld.

- Indefrysningen har mange fordele, men hører man til de boligejere, der ikke bryder sig om gæld og helst vil betale enhver sit hurtigst muligt, har man ikke haft særligt gode vilkår. Alle boligejere har nemlig indtil nu været tvunget ind i ordningen, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit i en pressemeddelelse.

Politisk bestemt

Indefrysningen af grundskylden skyldes det politiske forlig "Tryghed om boligbeskatningen" fra 2017, hvor det blev besluttet, at det ikke længere skulle være muligt at blive beskattet ud af sin bolig. I stedet skulle fremtidige stigninger i boligskatterne indefryses og første betales den dag, hvor boligen skulle sælges.

Indtil nu har boligejerne ikke haft mulighed for at betale af på eventuelle stigninger i deres grundskyld og har i stedet fået et lån svarende til beløbet hos kommunen. Men nu kan boligejerne selv beslutte, om de vil betale den opsparede gælde tilbage og eventuelle kommende stigninger i grundskylden.

- Det er positivt, at boligejerne nu kan vælge ordningen fra eller til, og i langt de fleste tilfælde er de indefrosne beløb af en overskuelig størrelse. For mange familier er det derfor en overkommelig opgave at afvikle gælden til grundskyld, hvis de ønsker det, siger Bent Kohls, indehaver af Danbolig i Viborg.

Annonce

Tjek din gæld

Indefrysningen er foreløbigt rente- og gebyrfri, men fra 1. januar 2024 begynder der at løbe renter på. Renten fastsættes én gang årligt som den effektive rente på alle udestående realkreditobligationer for de foregående tolv måneder, og var renten blevet fastsat for 2021, var den landet på 0,47 procent.

- Det er en meget lav rente, og har man brug for at låne penge, er det ikke nogen dårlig ide at fortsætte med at indefryse fremtidige stigninger. Stiger realkreditrenterne i de kommende år, vil indefrysningsrenten også stige, mens det modsatte gør sig gældende, hvis renten falder, siger Lise Nytoft Bergmann.

Størrelsen på den opsparede gæld kan findes ved at tjekke årsopgørelsen for 2020 for kommunale ejendomsskatter. På ejendomsskattebilletten for 2021 står der, hvor stort et beløb der indefryses i 2021. Begge dokumenter er sendt til e-Boks med kommunen som afsender.

Annonce

Framelding af ordningen

Boligejere kan framelde sig ordningen ved at gå ind på borger.dk og søge på indefrysning. Det er ikke muligt at fortryde beslutningen og få det indefrosne beløb retur, men man kan godt på et senere tidspunkt beslutte at indgå i indefrysningen igen, hvorfor fremtidige betalinger vil blive indefrosset.

Hvis man ikke foretager sig noget, vil ordningen fortsætte som hidtil, hvor beløbet løbende indefryses. Vælger man at fortsætte med at være en del af indefrysningsordningen, skal det indefrosne beløb betales tilbage, senest når boligen skal sælges.

Det er positivt, at boligejerne nu kan vælge ordningen fra eller til, og i langt de fleste tilfælde er de indefrosne beløb af en overskuelig størrelse.

Bent Kohls, indehaver af Danbolig Viborg
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Vigtig huskeregel til købere: Der skal to underskrifter til, før boligen er solgt

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Bliver revet væk: Rækkehuse er populære hos køberne

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Westlife i Viborg er reddet: Ny dato i 2022

Viborg Nyt

Klumme: Flere hunde kan ikke være alene hjemme (del 2)

Viborg Nyt

Klumme: Kartoffelferie…

Viborg Nyt

Stort sommerhus-projekt på vej i Hjarbæk: - Det løfter området et niveau op

Viborg Nyt

Klumme: Øg din Q10-aktivitet i kroppen helt naturligt

Viborg Nyt

Holzmanns 'afløser' på plads i centret: Ny taske- og lædervarebutik flytter ind til black friday

Viborg Nyt

International trio gæster Viborg

Viborg Nyt

Lokal glæde over nye rejsevejledninger: - Der er et opsparet behov for at rejse ud og opleve

Viborg Nyt

Masser af muligheder for at få testet hørelsen gratis

Viborg Nyt

Lokalkendt slagtermester siger stop efter 30 år: - Timingen var rigtig, så det var med at slå til

Viborg Nyt

Klumme: Derfor er søvn vigtigt for dit sexliv - og meget andet

Viborg Nyt

Få det fulde overblik over uge 42 på Viborg-egnen: Det må du ikke gå glip af i din efterårsferie

Viborg Nyt

Klumme: Kulturnat og kulturdebat

Viborg Nyt

Opfordring til foreninger: Vi har 100.000 kroner - kom og søg

Viborg Nyt

Ny høreklinik er åbnet i Viborg: Tilbyder både at lukke lyden ind og holde den ude

Viborg Nyt

Gågadebutikken er 50 år og ejeren 75: - Jeg har ingen ønsker om en pensionist-tilværelse

Viborg Nyt

Sct. Mathias Centret bliver en butik fattigere

Viborg Nyt

Et helt unikt "ja tak-tilbud" til to unge hærværksmænd: Meld jer selv, så får I et stjerneskud og slipper for en politianmeldelse

Viborg Nyt

Trekløver i Overlund: - Vi klæder hinanden godt, men skal have flere ind og smage

Viborg Nyt

Klumme: Hvad kvinden ville ønske, at manden vidste om hendes seksualitet

Viborg Nyt

Efter 20 år i familien sælges kendt Viborg-restaurant - den nye ejer kommer fra konfliktfyldt afslutning i Bjerringbro

Annonce