Annonce
Viborg Nyt

Nye kostråd på vej: Spis bladgrønt hver dag

Annonce

Viborg: Det er slået fast med grønne søm.

Danskerne får nye kostråd i 2021, der har fokus på klima og bæredygtighed. Men hvad kommer denne nye vinkel til at betyde for de nuværende kostråd? At danskernes kost bliver mere plantebaseret, og der skal spises mindre kød?

Andre lande har allerede opdateret deres kostråd med en grønnere vinkel, som ikke blot er godt for klimaet, men også godt for kroppen.

Et godt eksempel er Canada, der i 2019 ændrede deres kostråd og lavede nye tallerkenmodeller. 50 procent af tallerkenen består af grøntsager, frugt og stivelsesholdige grøntsager. 25 procent er fuldkorn, og de resterende 25 procent består af proteinrige fødevarer som bælgfrugter, nødder og frø eller animalske fødevarer.

I deres illustration af den nye tallerkenmodel, fylder animalske fødevarer kun 10 procent, og Canada fremhæver desuden, at vegetabilsk protein bør vælges oftere end animalsk protein. Det er fremtidens klimavenlige og sundhedsfremmende måde at spise på.

Men hvad skal danskerne særligt have fokus på, hvis man begynder at spise mindre kød og færre mejeriprodukter? Det har Danmarks Tekniske Universitet (DTU) givet et nyt bud på.

Sundhedsholdet i Viborg Nyt

I 2020 vil Viborg Nyt have faste klummer med vores "sundhedshold", der sætter fokus på gode vaner, kost, motion og andre sundhedsfremmende emner.

Stig Ladefoged er 27 år og uddannet sygeplejerske. Han har specialiseret sig i livsstilsmedicin og er ekspert i ernæringsforskning. Med virksomheden "Den Plantebaserede Sygeplejerske" forsøger han at formidle forskning om livsstil og sundhed til danskerne, mens han bruger denne forskning til at hjælpe mennesker mod et bedre helbred.

Det tre på sundhedsholdet er Stig Ladefoged, Daniella Sanchez og Brian Nielsen.

Annonce

Bæredygtig nordisk kost

DTU har udgivet en ny rapport, hvor de kigger på en bæredygtig ny dansk kostmodel.

Deres konklusion er, at vi bør spise mere fuldkorn, bælgfrugter, grøntsager, frugt, nødder og frø. Dernæst skal vi moderere indtaget af fisk, mejeriprodukter, æg, vegetabilske olier og kylling, mens vi direkte bør begrænse indtaget af salt, alkohol, ultra-forarbejdede fødevarer, rødt kød, forarbejdet kød, slik, chips og kager samt andet junkfood. Det sikrer danskerne de fornødne næringsstoffer.

Overordnet set, er de plantebaserede fødevarer i fokus. Særligt bælgfrugter og de mørkegrønne bladgrøntsager fremhæves, hvis man ønsker at spise mindre kød og færre mejeriprodukter. Det glæder mig, da jeg specifikt anbefaler, at man får bladgrønne grøntsager hver eneste dag.

Annonce

Næringsrigt og sundhedsfremmende

Bladgrønne grøntsager som spinat, grønkål og rucola er kalorielette, næringsrige og gode kilder til calcium, zink, jern, magnesium, kalium, folat og plantebaseret omega-3, som er særlige vigtige næringsstoffer, hvis man begrænser sit indtag af kød og mejeriprodukter.

Dét, der begejstrer mig allermest, er det høje indhold af antioxidanter og naturlig nitrat. De ser ud til at være årsagen til, at bladgrønne grøntsager beskytter mod udviklingen af forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdom.

Annonce

Mundbakterier og elastiske blodkar

Nitrat er ikke i sig selv sundhedsfremmende, men når du gnasker i bladgrønne grøntsager, omdanner dine mundbakterier nitrat til nitrit.

Nitrit bliver dernæst omdannet til nitrogenoxid inde i blodbanen, hvilket er en gas, der kan udvide dine blodkar og gøre dem mere elastiske. Det letter hjertets arbejder, når ens blodkar ikke er stive og sikrer et sundt kredsløb.

Du kender måske til nitroglycerin, som man giver til personer med akutte blodpropper i hjertet? Det har selvsamme virkning som nitrogenoxid. Det udvider dine blodkar og sikrer sund blodgennemstrømning.

Min anbefaling er, at du går efter den grønne farve hver eneste dag. I salaten kan du tænke bladgrønt ind som basen, og du kan med fordel også komme spinat eller grønkål i lasagnen, pasta- eller gryderetter.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Danmarks Indsamling: En Viborg-sag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Tag på oldtidsløb i Hvolris

Viborg Nyt

Udskældte pudebump er fjernet

Annonce