Annonce
Viborg Nyt

Op og ned i Viborg med Danmarks første runde tryklufts-elevator

En rund elevator installeret midt i en vindeltrappe i Sct. Mathias Gade 62 har gjort dagligdagen langt nemmere for Poul Arne Jensen og de øvrige beboere. Elevatoren er den første af sin slags i Danmark. Foto: Morten Pedersen
En praktisk opgave blev pludselig til løsningen på et fysisk problem for Poul Arne Jensen. Han og husets øvrige beboere i Sct. Mathias Gade har fået elevator styret af lufttryk.
Annonce

Viborg: En sjælden set elevator-løsning og den første af sin slags i Danmark, fragter nu dagligt beboerne fra stueplan i kolonnaden i Sct. Mathias Gade 62 og op til den ønskede etage. Der er tale om en lille rund elevator placeret indvendig i opgangens flotte vindeltrappe, og de sædvanlige mekaniske løsninger er afløst af pneumatik, lufttryk.

Poul Arne Jensen havde i fire år forud for 2018 forsøgt at finde en løsning med elevator i ejendommen, så især de øverste af ejendommens lejligheder blev mere tilgængelige for andre end spændstige unge mennesker. Der er godt 13 meter og 78 trin op til Poul Arne Jensens lejlighed øverst oppe på 4. sal, men der var så at sige kun firkantede løsninger, som løb op i alt for mange penge.

Lige indtil en dansk elevator-leverandør henledte opmærksomheden på noget han havde set på en messe i Tyskland: En rund pneumatisk styret elevator, altså styret af lufttryk. Det fik i foråret 2018 Poul Arne Jensen til at sætte kursen sydpå til det store naboland.

- Jeg kunne straks se muligheden, men der var ingen dansk forhandler af den runde elevator. Den amerikanske producent i Miami have dog en spansk leverandør, fortæller Poul Arne Jensen om den første kontakt.

Annonce

Ramt af hjerneblødning

Projekt rund elevator blev på dramatisk vis sat på pause for Poul Arne Jensens vedkommende. I december 2018 blev han pludselig ramt af en hjerneblødning, men en hurtig reaktion fra ham selv og læger på sygehusene i Viborg og Holstebro betød, at han kom i hurtig behandling og efterfølgende genoptræning.

- Så viste de 78 trin sig at være noget af en opgave, men der var jo ikke andre måder at "komme hjem på", så det blev god træning, konstaterer Poul Arne Jensen.

I længden var det dog ikke holdbar for den stadig aktive erhvervsmand. Blødningen i hjernen havde medført nedsat fysik i venstre side af kroppen. Hvad der i begyndelsen var en praktisk opgave, var nu blevet til en løsning af et fysisk problem, hvis Poul Arne Jensen og ægtefællen Inge Bak skulle blive boende i deres pragtfulde lejlighed på toppen, med udsigt over byens tage til den ene side og søerne den anden vej.

Heldigvis har Poul Arne Jensen en svigersøn med ingeniør-kundskab, og han overtog i 2019 projektet og fik kørt det igennem. Da elevatoren kom i samledele i polycarbonat, var det spændende om de forudgående opmålinger passede som de skulle.

- Det viste sig, at en af tre runde elevatorer passede helt perfekt ind i vores vindeltrappe. Der er tre centimeters afstand til vindeltrappen, så der ikke skulle laves voldsomme indgreb på det smukke håndværk, undtagen i gelænderet hvor elevatordøren skulle kunne åbne, fortæller Poul Arne Jensen.


Det viste sig, at en af tre runde elevatorer passede helt perfekt ind i vores vindeltrappe. Der er tre centimeters afstand til vindeltrappen, så der ikke skulle laves voldsomme indgreb på det smukke håndværk, undtagen i gelænderet hvor elevatordøren skulle kunne åbne

Poul Arne Jensen


Der var lidt indkøringsproblemer med at få den magnetiske lukning af dørene til at fungere, men nu kører den runde elevator upåklageligt i Sct. Mathias Gade. Og der er ingen klaustrofobi, når elevatoren lidt langsommere end en almindelig elevator sætter i gang med et sug. Elevatoren er helt gennemsigtig, og der kan, afhængig af vægt være to personer i elevatoren. Er vægten for høj, lyder der en hyletone.

Uden elevator-løsningen havde Poul Arne Jensen nok været nødt til at finde en anden bolig. 78 trin fordelt på godt 13 meter var for stor daglig hindring, når man er blevet lidt fysisk begrænset efter en hjerneblødning. Han ser elevatoren drevet af trykluft som en løsning mange steder i den ældre boligmasse. Og så koster den det halve af en traditionel elevator. Foto Morten Pedersen.
Annonce

Perfekt til ældre boligmasse

Sct. Mathias Gade 62 er formentlig opført i 1930’erne, dengang som klublejligheder. Kort efter årtusindskiftet omdannede et udviklingsselskab bygningen til ejerlejligheder.

- Vores elevator er et velafprøvet system med omkring 20 år bag sig. Der er opført 18.000 af dem over hele verden, og for os var det den helt rigtige løsning. Det kan det bestemt også være andre steder med en ældre boligmasse, og det kan gøre lejligheder midt i en by som Viborg mere attraktive for seniorer, siger Poul Arne Jensen.

Der er i bygningen netop solgt en lejlighed på 2. sal til en tidligere viborgenser, som er flyttet tilbage fra Aalborg. Den ældre herre havde ikke købt lejligheden uden adgang til den runde elevator.

- Vores elevator, med lidt ændringer af sprinklersystemer på grund af krav til brandsikring og hul i taget og øvrig tilpasning, har kostet 1,2 millioner kroner, det halve af prisen for en traditionel elevator, oplyser Poul Arne Jensen.

Der er i ejendommen stiftet en elevatorforening, og otte ud af 11 er med i foreningen. De har adgang til elevatoren ved hjælp af et nøglesystem med en chip.

Elevator-projektet i Viborg bliver nu flittigt besøgt og vist frem for andre, og Poul Arne Jensen forventer, at ejendommens elevator ikke længe får lov at være den eneste af sin slags i Danmark.

Uden elevator-løsningen havde Poul Arne Jensen nok været nødt til at finde en anden bolig. 78 trin fordelt på godt 13 meter var for stor daglig hindring, når man er blevet lidt fysisk begrænset efter en hjerneblødning. Han ser elevatoren drevet af trykluft som en løsning mange steder i den ældre boligmasse. Og så koster den det halve af en traditionel elevator. Foto Morten Pedersen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Er du kæreste med din kæreste?

Viborg Nyt

Ny kunderådgiver

Viborg Nyt

New Jungle Trio kommer til Houlkær

Viborg Nyt

Camping i skovens dybe stille ro

Viborg Nyt

Butikschef vender tilbage til Wagner

Annonce