Viborg: I bedste "light, camera, action"-stil bliver der i denne tid filmet på livet løs lige her i byen.
Meget er blevet filmet i Houlkærparken, men torsdag var Shell-tanken i Ravnstrup centrum for optagelserne.
Marianne Blicher, filminstruktørJeg kan ikke lave en historie, uden at mit hjerte er med i det. Og mit hjerte er i Viborg.
Tankstationen var som en myretue af aktivitet. Foruden det normale rend af bilister, der skulle tanke, og kunder ind og ud af butikken med favnen fuld af toasts og sodavand, var pladsen fuld af filmfolk, som talte i walkie-talkie, flyttede enorme kameraer, sminkede skuespillere og trak ledninger.
- Jeg taper den lige fast, så der ikke er nogen, der falder i den, sagde én til en anden.
Optagelserne er til spillefilmen "Miss Viborg", som Marianne Blicher står bag. Folkebladet skrev sidst om filmen i 2016, fordi hun og produktionsselskabet Snowglobe holdt casting på Medieskolerne. Dengang var det planen at begynde optagelserne i sommeren 2017, men det skete ikke.
Hvorfor der gik tre år, før filmoptagelserne var undervejs, vender vi tilbage til. Først zoomer vi ind på "Miss Viborg".
Film i provinsen
Marianne Blicher er født og opvokset i Houlkær og er uddannet fra den alternative filmskole Super16. Hun har udgivet flere kortfilm, herunder "Belinda Beautiful" i 2012, som året efter vandt hovedprisen for Bedste Korte Fiktionsfilm til den Oscar-kvalificerende Krakow Film Festival.
Filmen "Miss Viborg" er Marianne Blichers første spillefilm. Som fortalt i artiklen i 2016, har hun gået og brygget på den længe, ja faktisk helt tilbage til 2003, hvor hun startede sin filmkarriere.
Den foregår, som navnet antyder, i den jyske provinsby Viborg, hvor førtidspensionist og tidligere skønhedsdronning Solvej lever helt isoleret med vante rutiner og dyrkning af gamle, knuste drømme.
På sin pensionistknallert tøffer hun rundt med hunden Poul Reichardt og supplerer førtidspensionen med salg af sine receptpligtige piller i lokalområdet.
Naboens datter, den rodløse og grænsesøgende, 17-årige Kate, aner ikke hvad hun skal stille op med sig selv og sit liv, og i et anfald af kedsomhed bryder hun ind i nabolejligheden, men overraskes af Solvej.
Her begynder et spil om, hvem der snyder hvem, men der opstår også et uventet venskab. Og så må man vente med at se, hvad der så sker, til filmen har premiere - forventeligt i august 2021.
Gode forsinkelser
Arbejdet med "Miss Viborg" har som nævnt været i gang længe.
- Det har været en lang proces med at søge støtte, siger Marianne Blicher og fortsætter med henvisning til filmens hovedroller:
- Og så fandt vi ikke nogen Solvej. Der var mange oplagte muligheder ved Kate, men hun skulle jo matche vores Solvej, så hun måtte også vente. Uden den helt rette Solvej, ingen film.
Men efter noget tid, faldt økonomien på plads, da Det Danske Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje og DR postede penge i filmen, og en ny omgang casting afslørede Ragnhild Kaasgaard som den perfekte Solvej.
Selvom det selvfølgelig altid er svært at vente på noget, man glæder sig til, var forsinkelsen af filmen det allerbedste, der kunne ske. I hvert fald ifølge instruktøren:
- Det var rigtig godt, fordi historien tilbage i 2016 ikke var nået hen, hvor den skulle.
Men det er den nu. Og dét med stor hjælp fra manuskriptforfatter Rasmus Birch, der pludselig fandt tid til at være med.
- Det er jo min originale idé, og jeg var så indhyllet i den. Men så åbnede Rasmus nye døre og vinkler på historien og karaktererne, og så faldt historien ligesom på plads, siger Marianne Blicher.
Hjertet i Viborg
- Jeg kan ikke lave en historie, uden at mit hjerte er med i det. Og mit hjerte er i Viborg, siger hun, som ellers har boet i både Aarhus, England, Barcelona og nu København.
- Men der er noget fantastisk ved at vende hjem.
Marianne Blicher er vokset op i Houlkær og kan ikke komme uden om, at meget af filmen er inspireret af stedet og folkene. Den ikke autentisk eller biografisk, men historien har rod i stedet, som hun selv.
- Man er det menneske, man er, på grund af sin opvækst. Og jeg er vokset op et sted, hvor der er plads til forskelligheder, hvor man hjælper hinanden og ser hinanden, fortæller hun.
Alligevel har hun altid "haft øje for" ensomheden - og selv accepteret den som en del af sit liv. For hvad sker der, hvis man bare ignorerer hinanden? Hvordan ser det ud inde bag facaden og bag fordommene? Det er nogle af de spørgsmål, der har optaget Marianne Blicher og lagt grunden for "Miss Viborg".
Drøn på
Der er drøn på i optagelses-ugerne. Dem er der kun fem af, og det er næsten uhørt at kunne optage en spillefilm på så kort tid.
- Man burde ikke kunne gøre det, siger instruktøren kontant, men med et stort smil - for det skal ikke stå i vejen for filmens succes:
- Jeg vil ikke gå på kompromis.
Måske netop på grund af ambitionerne parret med den korte tidsramme, bliver hun tit mindet om at nyde optagelserne. Dét gør hun hele tiden, men hun forsøger også dagligt at tage et kort øjeblik til bare at suge oplevelsen til sig.
- Det er sindsygt fedt! Jeg er så glad for endelig at få lov til at lave et projekt, jeg har kæmpet for så længe, siger hun fuld af engagement og entusiasme, der bliver afrundet af ærbødighed:
- Og jeg er taknemmelig og ydmyg over endelig at kunne lave filmen, siger hun.