Annonce
Viborg Nyt

Overblik 2019: Disse butikker åbnede, lukkede eller flyttede

Mange butikker og spisesteder er åbnede, lukkede eller flyttede i 2019. Viborg Nyt giver dig overblikket over nogle af de vigtigste.
Redaktionen på Viborg Nyt har bladret samtlige aviser fra 2019 igennem for at finde frem til de mest skelsættende skift - åbninger, lukninger og flytninger - i detailhandlen i Viborg.
Annonce

Viborg: Endnu et år er gået, og det er ikke gået stille af sig i Viborgs detailhandel.

Særligt ved årets slutning er flere butikker enten flyttet eller lukket. Og der har været en del diskussion såvel politisk, som hos erhvervslivet og kunderne om hvilken retning, der er den rigtige for Viborgs midtby - kernen af Viborgs detailhandel.

Men selvom det måske ikke sluttede så positivt med fire gågade-butikker, der aktuelt har ophørsudsalg, så er der måske stadig grund til at tage de positive briller på.

Nok er der ophørsudsalg i gang, men det helt oplagte tidspunkt for butikker at lukke ned, er jo netop omkring jul, så man kan få solgt de sidste varer og få tømt ud. Derfor spår redaktionen på Viborg Nyt heller ikke lukninger i tilnærmelsesvis samme tempo i begyndelsen af det nye år. Og når vi taler om butikker, der lukker, så kommer der også ofte nye til - måske er det bare andre end dem, der var der.

Sådan tilpasser markedet sig nemlig også. Og på den liste, som Viborg Nyt har lavet over butikker, der er åbnet og lukket, så hedder scoreren faktisk seks åbnede og seks lukkede gågadebutikker, der sælger tøj eller grej - altså lige så mange åbnede butikker, som lukkede butikker.

Nu er vores undersøgelse ikke 100 procent valid, da der sagtens kan ske åbninger - og måske især lukninger - som vi ikke opdager og dertil skriver om. Men vi har trods alt skrevet om 87 butikker, der er åbnet, lukket eller flyttet i 2019 (ikke kun i gågaden), så vi tillader os at tro, at vi har ret god indsigt. Og i 2019 er der altså flere butikker som er åbnet, end der er lukket i vores oversigt.

Klik i billedserien, hvor man kan se 33 ændringer i gadebilledet i Viborg, som vi på redaktionen mener, har været blandt de mest markante i 2019. Godt nytår til alle læsere herfra.

Fætter BR og Toys”R”Us Toys”R”Us og Fætter BR, der begge er dele af den danske virksomhed Top Toy, lukkede i Viborg omkring årskiftet. Men Salling Group overtog Fætter BR og genåbnede butikken 6. maj. Nu ligger BR bare ikke i Sct. Mathias Centret men derimod i Toys”R”Us’ tidligere lokaler i Viborg Storcenter.- Vi vil give børnene en oplevelse, når de kommer herind. Personalet er i børnehøjde og klar til at lege med, så man kan prøve tingene og få de rigtige ting med hjem, fortalte butikschef Mie Blak Nielsen i forbindelse med åbningen.
Café Sarah/Café MorvilleCafé Sarah åbnede 18. januar i Jernbanegade - tæt på de rejsende og på det kommende Midtbyens Gymnasium. Det gik faktisk meget godt, men arbejdstiderne sled på familiemennesket Sarah Willumsen, og derfor overdrager hun i det nye år Caféen til Morville, der omdøber stedet til Les Jeunes - "unge mennesker" på fransk.- Café Morville har i mange år haft en drøm om at åbne endnu et sted, og vi har snakket rigtig meget og rigtig længe. Men på et tidspunkt bliver man træt af at høre på sine uforløste ambitioner. Og hvis det skulle have chancen, så skulle det være nu. Vi har indtil videre ikke set større perspektiver i noget lokale eller område i byen, end det lokale Café Sarah holder til i, siger Martin Bekhøi fra Café Morville i forbindelse med overdragelsen.
TusindfrydI 1989 flyttede Marianne Hougard ind i St. Sct. Mikkels Gade – og i februar gjorde hun det igen med butikken Tusindfryd. Siden 2014 havde butikken haft plads på Nytorv, men ejeren så værdi i at vende ”hjem”. - Jeg har faktisk tænkt over at flytte i et stykke tid. Det er blevet for dyrt at have den store butik på Nytorv, og så er flowet ikke helt lige så godt, som det er her. At vi så kan overtage her, efter min mand har lukket, passer jo bare perfekt, fortæller Marianne Hougard.
Gorm’s Pizza Gorm Wisweh åbnede 8. februar sin 12 restaurant i Danmark, da Viborg blev beriget med en Gorms Pizza. Undervejs leverede pizzabagerne også nogle spændende nyskabelser, blandt andet en pizzabundet lavet på et restprodukt fra Viborg Bryghus’ brygningsproces. Men med udgangen af november lukkede gourmet-pizzeriaet igen, mindre end et år efter, at det var åbnet.- Vi har været glade for at være i Viborg, og vi har nydt alle de gode oplevelser, vi har haft med pizzaelskende viborgensere. Dog havde vi håbet på endnu flere af dem. Derfor har vi nu valgt at sige tak for denne gang i Viborg og fokusere kræfterne på vores andre restauranter og de nyåbninger, der ligger foran os, forklarede Anders Kjørup, som er direktør for Gorm's Pizza.
Sct. Mikkels KonditoriHalvvejs gennem februar måtte Sct. Mikkels Konditori dreje nøglen om - caféen gik konkurs efter kun et halvt års åbning.- Det kan jo ikke gå værre end galt, sagde Katrine Pedersen, da hun i september 2018 fortalte om sit nyåbnede konditori i Sct. Mikkels Gade. I forbindelse med lukningen fik avisen ikke hul igennem til den tidligere ejer. Men på Facebook stod det: ”Caféen er desværre lukket, og lukker ikke op igen".
GrobundDen lokale tøjproducent Grobund rykkede ind i gågaden efter at være begyndt med udelukkende at sælge tøj online. I slutningen af februar åbnede virksomheden et showroom i St. Sct. Hans Gade i Viborg.- Da vi for nylig fik lokaler i Den Hvide Fabrik, kunne vi se, at mange webshop-kunder faktisk efterspørger at kunne røre og fornemme tøjet. Og det er helt klart også med til at løfte vores selvforståelse som virksomhed, at vi nu har en decideret virksomhedsadresse, sagde Mette Holmgaard Andersen.
Pølsevognen på Gl. VagtEfter seks år opgav den 72-årige Ole Kristensen at drive Pølsevognen på Gl. Vagt tilbage i marts. Den afgående pølsemand mente simpelthen ikke, at man kunne drive vognen i Viborg længere – men i slutningen af juni tog 34-årige Thomas Velling udfordringen op og genåbnede pølsevognen.- Man skal kunne få sig både en rigtig god hotdog og en snak. Det skal være en god gammeldags pølsevogn. Det er målet. Jeg tænkte - hvad mangler Viborg? Svaret blev en god gammel pølsevogn, og da så pølsevognen på Gl. vagt jo stod tom, så jeg det som en oplagt mulighed, sagde Thomas Velling.
Restaurant Palads "Hvorfor udleverer vi et kort over byens restauranter til vores overnattende gæster, når vi selv kan lave maden til den?" Sådan spurgte folkene bag Palads Hotel sig selv – og kom til konklusionen at genåbne Restaurant Palads med Elsebeth Hansen i spidsen. Nu skulle der serveres solid dansk kromad på stedet.- Hotellet har en god belægningsprocent. Men det er lige så meget en restaurant for folk, der kommer ind udefra. Vi åbner op for, at man kan komme direkte ind fra gaden, så man ikke skal igennem receptionen først, sagde Elsebeth Hansen tilbage ved åbningen i april.
House of TeensAnsigterne bag disken er de samme og en del af tøjet ligeså, da House of Teens i begyndelsen af april åbnede i Vestergade på den adresse, hvor Outfitters tidligere lå. Mathias Holm og Natascha Bække Olesen genåbnede deres tøjbutik i et nyt navn, efter Outfitters var gået konkurs – nu var der bare deres egen butik i stedet.- Outfitters gik konkurs, og selvom vi drev en sund og god tøjbutik i Viborg, og det var hovedfirmaet, der gik konkurs, så røg vores butik med i den anledning. Det var vi kede af, for vi var uden skyld i konkursen, som også overraskede os. Vi er derfor utrolig glade for at være tilbage i de samme rammer, men med et nyt navn, sagde Mathias Holm.
BotexBotex Viborg-Bjerringbro flyttede i april fra gågadebutik til Spidstoftevej ved rundkørslen på Gl. Skivevej. Ifølge ejer Rene Kaspersen giver den nye placering bedre synlighed for gardinspecialisten, der også har meget mere.- Vi har en bedre synlighed her, og samtidig er der nogle gode parkeringsforhold bag butikken. Vi glæder os meget over muligheden, sagde Rene Kaspersen om flytningen.
Fish & Chips ViborgI midten af juni åbnede engelske Kevin Taylor sin restaurant Fish & Chips Viborg i Gravene. På menukortet var der selvsagt fiskeretten som restauranten er opkaldt efter, men der er også meget andet engelskinspireret mad på menukortet sammen med gode engelske øl i omgivelserne, der oser af Liverpool: Beatles, fodbold og arbejderklasse.- Her vil jeg selvfølgelig servere klassik fish & chips, men der bliver også mulighed for english breakfast hele dagen, og så skal her selvfølgelig være rigtig god engelsk øl, fotalte Kevin Taylor.
Reborn/Viborg Street Food20. juni smed Reborn-ejer Maj Schiøtte lidt af en bombe, da hun meldte, at det plantebaserede spisested ville lukke. Det skulle vise sig blot at blive en forvarsling på, at hele Street Food, hvor Reborn havde sin madbod, ville lukke ned. Der var simpelthen ikke kunder nok.- Vi har prøvet alle mulige forskellige veje. Men hvis vi ikke tjener penge, og det ikke kan løbe rundt, så giver det bare ingen mening at fortsætte, sagde daglige leder Pablo Fouilloux om Viborg Street Food, der lukkede endegyldigt ned 20. juli.Reborn blev dog genfødt den 17. oktober i St. Sct. Hans Gade, hvor Maj Schiøtte igen langede mad over disken.- Jeg får ikke café her. Det bliver take away og mad ud af huset. Maden er naturligvis stadig plantebaseret, men fokus kommer i endnu højere grad på økologi også, sagde hun inden åbningen.
Hifi Klubben28. juni rykkede Hifi Klubben i Viborg cirka 650 meters gang fra Vesterbrogade til Ll. Sct. Pederstræde, hvor elektronikforretningen med fokus på højtalere flyttede ind i ”blomster-Michaels” tidligere butik.- Vi vil gerne have en større kundestrøm i butikken. Det er aftagende her i Vesterbrogade, og blandt andet derfor rykker vi ind, hvor Blomsterhuset før lå, fortæller Nicolai Lund, der er ansat i Hifi Klubben.
Queens Corner I maj blev grillbaren ved Q8 på Indre Ringvej i Viborg erklæret konkurs, men under to måneder senere åbnede den op igen, da Dennis Christiansen, Karl Henning Jakobsen og Tom Christensen gik sammen for at genrejse grillbaren, der gennem årene har mættet tusindevis af sultne viborgensere. - Det vil være den samme slags mad, men vi vil gerne udvikle lidt på det. Enten skal det være nogle større portioner, eller også skal priserne lidt ned. Man skal i hvert fald føle, at man får noget for pengene, sagde Tom Christensen dengang.
New ShoesI begyndelsen af juli åbnede Casper Hansen butikken New Shoes i Sct. Mathias Gade med et særligt koncept – ingen sko i butikken måtte koste mere end 500 kroner. Siden udvidede Casper Hansen, der selv kommer fra trænge kår, butikken til også at omfatte jakker og tøj under navnet ”New Shoes & Wear. Konceptet med de 500 kroner forblev dog det samme.- Jeg vil gerne give så mange mennesker som muligt chancen for at få pæne sko i en god kvalitet til billige penge. Der er tale om sko fra franske, italienske og tyske producenter, og senere får jeg også ægte læder til samme lave priser i butikken. Desuden vil der være tasker, bælter og andet i den stil løbende, sagde Casper Hansen, da Viborg Nyt besøgte ham i august.
Grejkælderen Efter 25 år som direktør, daglig leder, indkøber, serviceassistent, fejemand og bestyrelsesformand for Grejkælderen i Jernbanegade sagde 52-årige Ole Menander farvel og tak i juli måned.- Min fornemmelse er, at grejbutikker i dag er nødt til at have en masse beklædning og andre ting til friluftslivet, men det har jeg slet ikke haft plads til i min butik, sagde Ole Menander i forbindelse med lukningen.
Pitó (Bonnie Dyrecenter) Det tidligere Bonnie Dyrecenter blev i foråret 2018 overtaget af trekløveret Kim Jensen og Torben og Pia Ibsen, der navngav butikken Pitó. Det blev dog en kort fornøjelse med de nye ejere, der ikke mente placeringen i Gravene stod mål med husleje og indtægter. - Vi har desværre ikke fundet det rigtige (lejemål), og har derfor besluttet at lukke Pitó her i Viborg, lød det fra dyrebutikken.
Id4uFrisørsalonen i Sct. Mathias Centeret var pludselig lukket, og det var småt med kommunikationen omkring lukningen fra ejerne Thomas Wag Hauberg og Freddy Nielsen, der havde haft salonen i centret siden 2007.- Salonen i Sct. Mathias Centret er lukket, da ny lejer skal være i vores lejemål. Vi er at finde i Bjerringbro, lød det på virksomhedens hjemmeside. Ud over salonen i Viborg lukkede Thomas Wag Hauberg og Freddy Nielsen også i København, mens de stadig havde frisørsaloner i Bjerringbro og Aarhus.
Siki Garn Viborg Antikvariat & Great British lukkede i juni deres fysiske forretning i Ll. Hjultorvgyde, hvor Tine Lund tidligere holdt til. Men lokalerne skulle ikke stå tomme ret længe. I slutningen af september åbnede Siki Garn, der allerede har en butik i Stoholm, endnu en afdeling.- Jeg tror, at der er et behov for en butik som vores i Viborg, og at vi kan trække kunder fra et større opland også. I forvejen kommer mange kunder fra Viborg til Stoholm for at handle hos os, sagde ejer Nina Guldhammer.
Søstrene GreneDet var med vemod, at Mikkel og Rikke Østergaard flyttede deres Søstrene Grene butik fra Vestergade til Sct. Mathias Centret. 17 år havde Søstrene Grene haft til huse i Vestergade, men da muligheden opstod for en bedre butiksindretning og en større kundestrøm, slog ejer-parret til.- Sådan en beslutning træffer man ikke bare hen over natten. Vi har tænkt over det her i flere år(…) Kundestrømmen er større. Det er bestemt en væsentlig ting. Men det er også vigtigt, at vi har fundet et lokale, hvor vi kan give butikken det rigtige udtryk. Vi har brug for et større og mere kvadratisk rum, hvor vi kan lave gange og indrette butikken mere spændende, fortalte Mikkel Østergaard.
Ønskebørn/BabysamDer er åbenbart kun plads til en af de større småbørnsbutikker i Viborg. Det mente både Ønskebørn og Babysam, der i fred og fordragelighed fandt ud af, at Babysam i oktober skulle overtage Ønskebørns lokaler i Viborg Storcenter, mens Ønskebørns ejer, Sten Degn, ville fokusere på sin uafhængige butik i Hobro.- Vi fik et godt tilbud fra Babysam, som gerne ville have vores lokale. Det er vigtigt for mig at understrege, at der ikke er tale om en fjendtlig overtagelse fra Babysams side. På sigt ville det bare være svært at have to babyudstyrsbutikker i Viborg. Da Babysam spurgte til vores lokaler, gav det bare god mening, fortalte Sten Degn.
Milton HuseI oktober åbnede Milton Huse en afdeling i Viborg. En virksomhed, der tilbyder de mange grundkøbere i Viborg, at bygge hus.- Viborg Kommune har udstykket nye grunde i attraktive områder som Arnbjerg, hvor cirka to-tredjedele allerede er solgt. Fra 2020 udstykkes 1500 nye byggegrunde i Tapdrup, ligesom der løbende er mindre private udstykninger, som i Hald Ege. Kort sagt, Viborg vækster - og vi får stadig flere henvendelser fra kvalitetsbevidste kunder, der ønsker at bygge nyt i området, fortalte Bjarne Worm Kristensen, der er lokal afdelingschef for Milton Huse i Viborg.
Matas Frem til oktober havde Matas tre butikker inden for få hundrede meters afstand af hinanden i Viborgs gågade. Nu har de ”kun” to. For mens Matas i Sct. Mathias Centret stod urørt hen, blev de to butikker i gågaden lukket for siden at samles på Sct. Mathias Gade 56, hvor Matas vil tilbyde en ny og anderledes kundeoplevelse efter åbningen den 24. oktober.- For snart to år siden satsede vi, ved at lave den største Matas nede i centeret, fordi vi troede på, at vi kunne tiltrække flere kunder ved et større sortiment. Det kunne vi. Derfor har vi også set på, hvordan vi fortsat kun udvikle os i Viborg, og det kommer man til at se nu i den nye butik, fartalte regionschef i Matas, Kenn Rasmussen, der videre sagde, at Matas i Sct. Mathias Gade ville blive mere ”rolig og med flere ekspedienter ude på gulvet.
Metropol Ure & SmykkerOktober var generelt store flyttemåned for Viborgs detailhandel, og den 24. oktober var særlig, da Metropol Ure & Smykker på lige fod med Matas flyttede i nye lokaler. Metropol Ure & Smykker tog lige som Matas og Søstrene Grene fra Vestergade til Sct. Mathias Gade, hvor en større butik med flere muligheder lokkede.- Butikken er cirka tre gange større, og udover at kunne præsentere vores varer bedre end før, så får vi også vores aktiviteter samlet et sted. I dag har vi et værksted et andet sted i byen, hvor der sidder to urmagere. Nu samler vi det hele under et tag, sagde ejer Asbjørn Henriksen, der også kunne glæde sig over, at man i den nye butik kunne se urmagernes arbejde gennem glasbokse.
Stepta 1. november åbnede Stepta, der sælger egenproduceret, dekorativt stålinteriør, butik i det tidligere HN Dress i Gravene. Inden da, havde Stepta i et par år haft til huse på Ølandsvej, men virksomheden ville gerne have en mere synlig placering, og den kunne de få i den smukke nyetablerede gågadebelægning i Gravene.- Lidt flabet sagt forsøger vi at svømme mod strømmen. Mange taler om butikker, der lukker og webshops, der vinder frem. Vi startede med webshoppen og bygger nu en fysisk butik på for at blive mere synlig i bybilledet, og samtidig kan vores kunder få produkterne i hånden, fortalte Jes Leth, medejer af Stepta.
Esprit I begyndelsen af november blev Viborg en kvindetøjsbutik rigere – en international en af slagsen endda. Esprit er en verdensomspændende kæde med hovedsæde i Tyskland, men i Viborg er det ægteparret Per og Lone Christensen, der ejer butikken.- Vi har længe haft lyst til at åbne en Esprit-forretning i Viborg. Vi har haft en del kunder fra Viborg i forretningen i Randers, så vi har været på udkig efter den rigtige beliggenhed i Viborg i nogle år. Det er vigtigt at have en god beliggenhed, og nu opstod muligheden altså her. Min mand er også opvokset i Viborg, så vi kender til byen i forvejen, og vi har hele tiden haft fornemmelsen af, at der var en god interesse i Viborg, lød det fra Lone Christensen ved åbningen.
Huscompagniet Lige som Milton Huse åbnede det landsdækkende byggefirma, Huscompagniet i efteråret i Viborg. Endnu et tegn på, at der er rift om at få muligheden for at bygge på nogle af Viborg Kommunes mange grunde.- Vi vil gerne være tæt på lokalt. Flere kunder har spurgt ind til muligheden for at komme til os i en Viborg-afdeling, og det ønske efterkommer vi nu. Afdelingen i Viborg bliver Huscompagniets afdeling nummer 15 i Danmark. Tidligere var den nærmeste afdeling i Herning, sagde afdelingschef Joakim Østergård.
PhotocareÅrets måske korteste flytning stod Photocare for, da butikken valgte at rykke ud af Sct. Mathias Centret og 60 meter ned ad gågaden i starten af november. Bedre synlighed og nye, anderledes fotobehov for kunderne lå bag beslutningen. I de nye lokaler kunne Photocare nemlig tilbyde bedre portræt-fotos og give bedre muligheder for, at kunderne kan bruge computere til at trykke deres egne billeder.- I dag bliver 90 procent af alle billeder taget på mobilen. Mindst. Det bliver endnu nemmere for folk at printe deres egne billeder. Det er allerede nemt nu, men vi har ikke været så gode til at vise, hvor nemt det egentlig er, sagde indehaver Michael Hjort.
Rema 1000 14. november var der åbningsdag på den spritnye Rema 1000 i Arnbjerg. I foråret var beskeden fra Rema 1000, at den nye butik ville blive Remas femte i byen. Men siden besluttede ledelsen i Reitan, der står bag Rema 1000, at Rema på Koldingvej skulle lukke, og al personale flytte med til Arnbjerg, så antallet af Rema’er blev fastholdt på fire.- Placeringen (på Koldingvej) er sådan set god nok, og butikken har kørt godt. Men der er veje hele vejen rundt om butikken, så den kan ikke udvides, og vi kan ikke tilføje flere parkeringspladser. Når man ser på vores andre Rema 1000-butikker i byen, er der større parkeringspladser og større butik. Den mulighed har vi ikke i de nedslidte rammer på Koldingvej, sagde regionschef for Rema, Mikael Rosendal Sørensen, og fortsatte:- Derfor vil den gamle Rema 1000 også få det svært, når den nye åbner i Arnbjerg. I Arnbjerg vil en god chef i Jess (Bøger, red.) med sit gode personale også stå for at lokke mange med over i den nye butik, og så vil den gamle butik få det svært.
Min Købmand, Klostervænget I 13 år har Henrik Vasegaard drevet Min Købmand på Klostervænget, men ved årsskiftet lukker købmanden sin butik ned. Der er for hård konkurrence i området, og så tærede det på helbredet, at Henrik Vasegaard stod i spidsen for to butikker, hvor den anden butik fortsætter i Fårup nord for Hammershøj.- Jeg har været købmand i Viborg i mange år, så det ærgrer mig helt vildt. Butikken er mit lille barn, men jeg kan ikke lægge så mange timer i arbejdet, når det ikke giver overskud, fortalte Henrik Vasegaard.
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Tid til julekalendere

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Jesper Lundgaard Julekoncert 2020

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Donation til Mødrehjælpen

Viborg Nyt

Ryd op i roderiet

Viborg Nyt

Adventsudstilling over to gange

Viborg Nyt

Ansvar bliver man bare klogere af

Viborg Nyt

"Fem Fede Dage" på Viborg Gymnasium

Annonce