Annonce
Viborg Nyt

Parforhold over forældreskab: Syv veje til det gode kæresteforhold

Anne-Mette Sohn Jensen Foto: Morten Dueholm
Annonce

Viborg: På min polterabend for efterhånden mange år siden, kom min mands storesøster med et råd, som jeg har forsøgt at efterleve. Det gode råd var, at prioritere ægteskabet over både børn, hus, job og alt muligt andet. På det tidspunkt var vores datter godt to år, og jeg blev lidt provokeret. Vores lille pige var jo det vigtigste i vores liv. Eller hvad?

For nyligt drikker jeg kaffe med min søde nabo, Maiken Lund, som er parterapeut. Jeg fortæller hende om min svigerindes råd og spørger, hvad hun siger til forældre, der kommer hos hende.

- Jeg møder forældre, hvor trængslen i familielivet med små børn føles som en trussel mod parforholdet. De ser hinanden som modstandere, hvilket er uheldigt. De bliver pressede, mister overskuddet og ser ikke længere hinanden, siger hun.

Mine børn er store, men jeg husker tiden som småbørnsfamilie med al den logistik, der skulle gå op og meget lidt plads til at prioritere at være kærester. Men vi gjorde det alligevel. Tog i biografen, på restaurant og en overnatning på hotel eller i sommerhus i ny og næ. Og vores børn har overlevet.

Jeg spørger Maiken, hvilke råd hun giver de trængte par. Først nævner hun de klassiske med at købe sig til mad, rengøring eller nedsat tid, hvis det kan lade sig gøre. Få passet børnene i ny og næ, og brug ordet nej med god samvittighed, når klassearrangementer, fodbold og meget andet stjæler af tiden.

- Alt, der kan planlægges, er en fordel. Madplaner sparer virkelig meget tid, fortæller hun, og jeg giver hende ret. Systemer giver plads til lidt mere sjov, som kan kanaliseres over på parforholdet.

Vi sætter kaffekopperne. Maiken rømmer sig, som når man skal sige noget vigtigt.

- Der er syv veje til at passe på parforholdet. Først den sexede, som handler om at prioritere seksuel kontakt samtidig med, at vi er venner og deler stort og småt med hinanden. Det er nemlig nummer to. Så er der den kærlige. At kærlighed er handlinger i form af ord, tjenester, gaver, tid som at tage sig tid til at drikke en god kop kaffe med hinanden.

Vi griner og ser på vores kopper foran os.

- Den fjerde handler om at give plads til det, der er svært. Et skænderi er ikke farligt, men er bestemt ikke rart, mens det står på. Det hænger også sammen med den femte, den filosoferende. Vi må stoppe op og tænke på, at alt er en overgang. I morgen er en ny dag.

- Lover du, at corona også er en overgang?

Hun nikker bekræftende.

- Den sjette vej er den varme, som helt basalt handler om at sige tak. For at tømme skraldespanden, skifte til vinterdæk og lægge tøj sammen. Det betyder, at vi faktisk ser hinanden, når vi siger tak.

Jeg føler det som at få ros af læreren, fordi jeg er ret god til at huske at sige tak.

- Hvad er den sidste, spørger jeg.

- Den lette. Vi skal huske at kysse. Minimum seks sekunder hver dag.

De syv veje beskriver meget godt dem måde, min mand og jeg har forsøgt at leve op til min svigerindes gode råd gennem de sidste snart 24 år. Jeg må dog hellere huske at kysse min mand, når han kommer hjem. Før jeg krammer mine børn. Bare for en sikkerheds skyld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Kan der være for meget kultur?

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Intimkoncert på keramikværksted

Viborg Nyt

30 år hos Jørgen Olsen A/S

Viborg Nyt

Jensens Bøfhus overlever i Viborg

Viborg Nyt

Heldagskursus i akvarelmaleri

Viborg Nyt

Lok ungerne udendørs trods regn og rusk

Viborg Nyt

Er du alene… eller er du ensom?

Annonce