Danmark: En af de store miljøsyndere i mange danske hjem er madspild. Og for at komme det til livs er det en god idé at have et lille udvalg af remedier til at pakke madrester ind, så de holder sig friske.
Her får du overblikket over, hvad du kan investere i, hvis du gerne vil tænke grønt, når du gemmer dine rester.
Du har nok har fået tudet ørerne fulde om, at plast er noget værre skidt og har set billederne af plastik, der ikke nedbrydes, men flyder rundt i havene.
Men netop fordi plastik er så holdbart - og forholdsvis let at producere - så er det faktisk et rigtig godt materiale i dit køkken. Hvis altså du bruger det igen og igen.
- Plastikbøtter som tupperware kan genbruges rigtig mange gange. De lukker tæt og kan vaskes og dermed genanvendes mange gange som et alternativ til plastposer eller aluminiumsfolie, fortæller Lars Germann, som er centerchef for Plast og Emballage på Teknologisk Institut.
Og det gør det til et godt valg, fortæller han. Hvis du prøver at spare plastikken til indpakning af fødevarer, kan det nemlig koste dyrt i madspild.
- Emballagen kan være miljøets bedste ven, i hvert fald når det drejer sig om at undgå madspild. Hvis man emballerer på den rigtige måde, opnår man effekter, som rigeligt ophæver miljøbelastningen ved brug af plast til emballering.
Det tilslutter Anders Damgaard, seniorforsker ved DTU Miljø, sig også.
Undgå stanniol
Hvad han til gengæld ikke kan anbefale i bæredygtighedens navn, er rullen med stanniol.
- Langt hen ad vejen skal man prøve at undgå stanniol. Det er meget energikrævende at producere.
- Det positive ved det er, at det er nemt at bruge og forme. Hvorimod vitawrap, som er et plastprodukt, der går meget lidt materiale til at lave, nogle gange kan være lidt besværligt, fordi det krøller sammen.
Bivoks
Et nyere produkt inden for madindpakning er bivoks. Det er tykke ark, der varmes let op med hænderne og foldes om madresterne.
Bivoks-arkene kan derefter rengøres og bruges igen.
- Bivokspapir fungerer rigtig godt, hvis folk er gode til at bruge det mange gange, siger Anders Damgaard.
Arkene er dog ikke velegnede til alle typer af madvarer. Det fungerer bedst til mere faste rester - eksempelvis grøntsagsrester.
Hvis du har brug for en tætsluttende beholder eller skal pakke en ret eller noget flydende ind, så skal du nok finde dine plastbøtter frem fra skabet.
Lars Germann, centerchef for Plast og Emballage på Teknologisk InstitutEmballagen kan være miljøets bedste ven, i hvert fald når det drejer sig om at undgå madspild. Hvis man emballerer på den rigtige måde, opnår man effekter, som rigeligt ophæver miljøbelastningen ved brug af plast til emballering.