Annonce
Viborg Nyt

Psykolog om hjemmeskole-situationen: Svær tid giver nye muligheder

- Jeg både ønsker og håber, at vi får øje på, at vi kan gøre en forskel og hjælpe hinanden. Vi er som familier og samfund afhængige af, at vi stopper op og hjælper hinanden, siger Mette Cathrine Rasmussen. Foto: Malene Wonsbek
Først virker det kaotisk, og så kommer hverdagen. Langsomhed er et vigtigt ord. Du behøver ikke have styr på hjemmesituationen fra dag ét, siger psykolog Mette Cathrine Rasmussen fra Varde.
Annonce

Danmark: Lige nu står alle børnefamilier i en helt ny situation. Mange forældre skal arbejde hjemmefra, samtidig med at de mindste børn skal passes og skolebørn modtage hjemmeundervisning. En mega udfordring for de fleste. Derudover er bekymretheden, angsten eller frygten for at få eller smitte andre med coronavirus også flyttet ind i de fleste familier.

- Vi må give plads til kaos. For vi står i en kaotisk situation. Hvis vi kæmper imod vores usikkerhed, giver vi os selv mere arbejde, end vi behøver, siger psykolog Mette Cathrine Rasmussen og uddyber:

- Nogle har allerede lavet skemaer for deres hverdag derhjemme med børnene, og det er fint, hvis det fungerer for dem. De mange, der ikke har overskud eller lyst til det, skal ikke få det skidt eller have dårlig samvittighed. Langsomhed er vigtig. Tillad dig selv og din familie, at der er en periode med kaos. Vi behøver ikke bevise overfor nogen, at vi har fuldstændig styr på situationen derhjemme fra dag et. Jeg er selv mor til to drenge på 10 og 13 år. Hos os har vi talt om, at en fuldstændig skemalangt hverdag ikke fungerer for os i denne her underlige situation. Men selvfølgelig skal der arbejdes, læses lektier og tænkes i læring. Ja, hjemmeskole er jo en realitet for os alle lige nu.

Tillad dig selv og din familie, at der er en periode med kaos. Vi behøver ikke bevise overfor nogen, at vi har fuldstændig styr på situationen derhjemme fra dag et.

Mette Cathrine Rasmussen, psykolog

Annonce

God eller farlig?

Ifølge Mette Cathrine Rasmussen kommer det næste – den nye hverdag inden for de nye rammer - helt af sig selv.

- Familierne mærker sikkert allerede, at tiden er blevet en anden. Ingen skal ud ad døren på bestemte tider. Vi får måske sovet lidt mere. Ingen madpakker, ingen sport, møder, sociale fællesskaber eller fritidsaktiviteter. Den lille familie får mere tid sammen, og det kan vi udnytte på flere måder. Helt konkret, så tænker jeg også på, hvad kan vi lære af denne situation? Vi kan lære noget om os selv, noget om vores familie og vores samfund. Folk vil typisk reagere på to måder. Enten bliver vi gode for hinanden, hjælper og deler ud af et overskud ved at hjælpe andre. Alternativt bliver vi farlige for hinanden. Tænker kun på os selv, og vores egen lille familie. Det er blandt andet det, der sker, når vi hamstrer eller ikke tager virusanvisningerne alvorlige. Mange vil sandsynligvis opleve begge impulser på forskellige tidspunkter, forklarer hun.

Annonce

Tal sammen

Situationen er alvorlig. Indgrebet i vores hverdag med de mange begrænsninger og nye regler er alvorlige. Det påvirker os alle. Derom ingen tvivl, fastslår psykologen fra Varde:

- Usikkerheden påvirker os. Hvis vi føler, at vi ikke længere magter hverdagen, vil det være helt naturligt, for en situation som den, vi står i, er stressende for de fleste. Økonomi, sygdom, arbejdssituationer. Vi bliver udfordret af mange spørgsmål, som ikke kan besvares, og som vi ikke kender konsekvenserne af. Så tal med hinanden, del dine spørgsmål og bekymringer med andre, eller få professionel hjælp, hvis du har brug for det. Jeg håber, at vi som individer, som familie og samfund bliver mindet om, at vi er en del af noget større. At denne udfordrende periode, som vi befinder os i, også kan være med til at sætte hverdagens problemstillinger i perspektiv, siger Mette Cathrine Rasmussen.

Psykologklinikken

Psykologklinikken ejes af Mette Cathrine Rasmussen. Hun er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet i 2012 og har siden opnået autorisation indenfor supervision af pædagogisk og socialfagligt personale. Samtidig har hun taget uddannelse som yogainstruktør for i endnu højere grad at kunne koble arbejdet som psykolog med viden og forståelse for sammenhængene mellem krop, sind, tanker, følelser og adfærd.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce