Annonce
Viborg Nyt

Så hold da helt ferie

Annonce

Så er der endelig ferietid og mulighed for at tage en pause fra arbejdet og hverdagen. Vi har glædet os til sommerferien siden det tidlige forår, og nu er den endelig kommet. Måske har vi lige givet en ekstra skalle ude på arbejdet, så vi kunne blive færdige og tage på ferie med god samvittighed.

Skulle du have enkelte løse ender, så skriv dem ned på en liste og parker dem der. Så ligger de venter til du kommer tilbage fra din ferie og du bruger ikke mental energi på dem i ferien.

Annonce

Dyrk langsommeligheden

Ferie er en sund pause for din hjerne og dit nervesystem, så du får slappet af og får mulighed for at restituere. I hverdagen er vi travle og effektive, og det kræver en afvænningsperiode ikke længere at skynde sig. Så hav fokus på at gøre tingene langsomt; giv dig tid til at være, spis langsomt.

Travlhed er en vane, som skal aflæres efter lang tids tilvænning. Måske bruger du hele den første uge af ferien til at komme ned i tempo. Det bedste ville være at gå langsomt ned i tempo i ugerne op til ferien, men for langt de fleste vil det ikke være en mulighed.

For virkelig at kunne slappe af og lade dine tanker kredse om andet end arbejde, skal du lade arbejdstelefonen og computeren blive på arbejdet. Den konstante strøm af informationer og SoMe er vanedannende og stjæler din opmærksomhed væk fra din familie og din tid med egne tanker. Sluk telefonen og lad computeren blive hjemme.

Annonce

Det er ok at kede sig

Før i tiden fik børn, der beklagede sig over kedsomhed, beskeden: “kloge børn keder sig aldrig”. Hvad gjorde de så? De fandt selv på noget at lave ud fra deres egen fantasi og erfaring.

I dag opfattes sætningen "jeg keder mig" fra et barn nærmest som en anklage om, at du er en dårlig forælder. Så vi står på stikkerne for vores børn og arrangerer ture og aktiviteter hver eneste dag, så de ikke keder sig. Alt består af indtryk udefra.

Men kedsomhed er en god ting. Når hjernen keder sig, beskæftiger den sig med indre tanker. Tankerne er mindre strukturerede, men hjerneaktiviteten er faktisk lige så stor som normalt. Vi bruger bare andre dele af hjernen. Giv dine børn lov til at kede sig og sæt selv tid af til at kede dig og se hvad der opstår af spontane oplevelser i ferien. Nærvær kommer, når der er tid nok.

Annonce

Roadtrip i Jylland eller?

Store forventninger til ferien kan føre til skuffelse, når nu du har set frem til ferien i lang tid. Hvis du vil undgå skuffelser, så tag en snak om hvilke forventninger i hver især har til ferien.

Skal det være en roadtrip i Jylland med spontane dagsplaner eller en kulturrejse til København, hvor der kræves mere struktur? Hvis du drømmer om afslapning og din partner minutiøst har planlagt hvad I skal lave hele ferien, så bliver du skuffet. Så spørg dig selv hvad du har lyst til og kommuniker det til din partner.

Ferie er seks uger om året, hvor du virkelig kan koble af og typisk har du også en masse hensyn til familien i denne periode. Tænk hvis du kunne tage nogle af de gode ting fra ferien og integrere dem i hverdagen. Så du får skabt rum og ro til dig selv, hver dag og ikke kun på ferien.

Klummeskribent Karina Riis

Karina Riis er ICC-certificeret Life- & Businesscoach & certificeret Stresscoach. Hun har klinik i Viborg og skriver om sine erfaringer med trivsel i hverdagen og stresshåndtering.

Hun tager gerne udgangspunkt i anonyme spørgsmål og kommentarer fra læsere af Viborg Nyt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Er du kæreste med din kæreste?

Viborg Nyt

Ny kunderådgiver

Viborg Nyt

New Jungle Trio kommer til Houlkær

Viborg Nyt

Camping i skovens dybe stille ro

Viborg Nyt

Butikschef vender tilbage til Wagner

Annonce