Annonce
Viborg Nyt

Sådan vælger du den rigtige håndværker

En mundtlig aftale med håndværkeren er bindende, men det kan være svært senere at dokumentere, hvad der blev aftalt. Derfor kan det være en god idé at få aftalen på skrift. Arkivfoto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Med en smule forarbejde og et par spørgsmål i baghovedet er du godt på vej til at finde den rigtige håndværker til jobbet.
Annonce

Hvis I gerne vil have fikset køkkenet eller badeværelset, så skal der sandsynligvis bruges en håndværker undervejs i processen.

Og det skal selvfølgelig være en dygtig og pålidelig en af slagsen.

Men som I alle fag og brancher er der gode og mindre gode valg. Og medmindre du kender en, du har brugt før, så bevæger du dig ud i lidt af en jungle.

- Det er rigtig svært, når man står og skal finde en murer eller en tagdækker og kigger på nettet. Man er nødt til at føle sig lidt frem og tage en snak med personen. For man skal først og fremmest føle sig godt tilpas og føle en kemi, siger Torben Hessing-Olsen, som er chefkonsulent i Dansk Byggeri.

Få helt styr på aftalen

Få klarlagt, hvad aftalen med håndværkeren er baseret på.

Aftalen kan være timelønsarbejde, overslag, tilbud, fastpris eller medgået tid.

Er der tale om en større opgave, kan der også være tale om fagentreprise, hovedentreprise eller totalentreprise. Det dækker over, hvem der har ansvaret for de enkelte faggrupper, og hvem der har byggeledelsen.

- Jeg ville klart spørge ind til, om det er en faglært. Der er nogle, der kalder sig selvlærte. Men jeg mener, det er en rigtig god ting, at håndværkeren har en god faglig uddannelse bag sig, hvor han er udlært til det, han arbejder med.

Annonce

Spørg dit netværk

Er du i tvivl om, hvorvidt det, håndværkeren siger, nu også er helt rigtigt, kan du bede om dokumentation.

Det kan være en idé at spørge, hvor håndværkeren er udlært. Hvis der bliver famlet efter et svar, må du bruge din fornemmelse.

- Du kan også tage referencer, siger Torben Hessing-Olsen.

Generelt er det en god idé at spørge lidt rundt i sit netværk, om der er nogle, der har gode erfaringer.

Annonce

Kig på garantiordning

Har du fået tilbud fra flere håndværkere, så kan der også være en vis prisforskel.

- Man får næsten altid, hvad man betaler for. Hvis der er en, der er markant billigere end de andre, så er der måske noget i den ydelse, han leverer, som ikke er helt som de andre.

- Føler jeg mig på alle mulige andre måder tryg, kunne jeg godt finde på at ringe ham op og spørge, hvordan han kan gøre det så meget billigere. Han kunne jo have glemt noget, eller det kan være, han griber det an på en helt anden måde.


Det er rigtig svært, når man står og skal finde en murer eller en tagdækker og kigger på nettet. Man er nødt til at føle sig lidt frem og tage en snak med personen. For man skal først og fremmest føle sig godt tilpas og føle en kemi.

Torben Hessing-Olsen, chefkonsulent i Dansk Byggeri


Carsten Rode er professor på DTU Byg, og han råder til at vælge en håndværker, som er seriøs og er medlem af en garantiordning.

- Hvis det endelig går galt, så har man den at læne sig op ad, siger han.

Carsten Rode har også et lille tip, som giver dig et forspring.

Organisationen BYG-ERFA udgiver nemlig informationsmateriale, som han er med til at kvalitetssikre. Og de kan gøre dig klogere på de typiske fejl og problemer, der kan opstå ved byggeri - og hvordan man undgår dem.

Her kan du finde korte erfaringsblade om alt fra vinduer og isolering til maling eller gulve.

- Hvis man bruger en halv eller en hel time på at læse de relevante informationsblade, så er man klædt godt på til at have dialogen med håndværkeren, siger Carsten Rode.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Langt flere katte i danskernes hjem

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Det blev et andet boom end forventet

Viborg Nyt

Danmarks Indsamling: En Viborg-sag

Viborg Nyt

Tag på oldtidsløb i Hvolris

Annonce