Annonce
Viborg Nyt

Sætter du ind på følelses-kontoen - eller trækker du kun ud?

Kimi Sand
Annonce

Viborg: I vores pulserende liv har vi så mange muligheder for at få opfyldt vores behov. Vi kan frit vælge mellem et kæmpestort udvalg af take-away mad eller restauranter, tv-programmer, uddannelser, partnere på Tinder eller andre dating-apps. Og vi behøver ikke vente. Det kan blive lige, når vi vil.

Men hvad så med vores parforhold? Kan vi bare til enhver tid få det, vi ønsker, og hvad hvis vi ikke kan? Skal vi så bare skynde os videre ud og finde en ny, som vil tilfredsstille vores behov her og nu?

"What’s in it for me"-kulturen regerer i denne tid. Vi tænker mere på, hvad vi kan få ud af en aftale eller et forhold end på, hvad vi kan give til den anden.

Men hvis vi virkelig gerne vil noget med et andet menneske på den lange bane, er vi nødt til at have en anden dagsorden, for ellers bliver der underskud på følelseskontoen. Vi er nødt til at sætte ind for at have noget at trække ud.

Og hvad mener hun så med det?

Med det mener jeg, at hvis du sætter ind på kontoen, så opstår der en opsparing, som kan komme forholdet til gode. Hvis du i dagligdagen husker at gøre små ting, som du ved, gør din partner glad, og som du ved, gør en forskel for ham eller hende, vil du dels spare op, men faktisk også blive gladere selv. For vi mærker gode følelser, når vi gør noget godt for andre, især hvis de giver udtryk for, at det gjorde dem glade.

Og når vi gør vores partner glad, møder vi hinanden fra et helt andet sted, og der sættes lidt godt ind på følelseskontoen. I stedet for at komme hjem og kræve noget af partneren og læsse al irritation og stress fra arbejdsdagen af på den anden, kan vi være imødekommende og lyttende - og på denne måde komme tættere på hinanden.

Hvis vi begynder dagen med tanken: "Hvad kan jeg gøre i dag for at gøre min partner glad?", vil vi have et kærligt udgangspunkt som giver plus på følelseskontoen. Men hvis vi har tanken: "Min partner giver mig aldrig sex eller kram nok", så er vi i underskud og kræver.

Og de fleste af os ved godt, at hvis nogen kræver noget af os, så er vi ikke ret tilbøjelige til at give det. Hvis vi derimod mødes af en kærlig partner, som er interesseret i at lytte og opfylde vores små daglige behov for et kys i nakken eller at han/hun tager skraldespanden helt af sig selv, så kommer trangen til at gøre noget godt for den anden naturligt.

At behandle hinanden med kærlig høflighed giver bonus på kontoen, så hvis du kan tilsidesætte dine egne behov en gang i mellem og i stedet opfylde din partners, så bliver det en win/win.

Du og din partner kan eventuelt lave en liste over ting som gør jer glade, som I kan gøre for hinanden, når I har overskuddet, og man må gerne fylde på listen jævnligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce