Annonce
Viborg Nyt

Sandt eller falsk om detox, mad efter 20, light-sodavand og maveøvelser

Annonce

iborg: Personlig træner Brian Nielsen fremlægger her fire påstande om træning - og giver svaret på, om der er sandhed i dem eller ej.

Påstand: Du kan drikke eller spise specielle the, juices eller urter for at lave en detox eller udrensning af dårlige stoffer, som har ophobet sig i kroppen.

Fakta: Hvis du har en velfungerende lever og nyrer, vil din krop selv sørge for at rense ud af det, du ikke har brug for. De ting, der ikke er brug for i kroppen, udskilles gennem urin og afføring. Folk, der tilbyder specielle juicekurer eller lignende, vil altså bare tjene penge på dig. Dit problem vil kunne løses ved en normal og varieret kost, og det er ikke nødvendigt med dyre kosttilskud.

Påstand: Du tager på af det, du spiser efter klokken 20.

Fakta: Du kan sammenligne kroppen med benzintanken på din bil. Hvis din bil kan have 50 liter benzin, er det lige meget, om du fylder 10 liter på, når der er 40 liter tilbage, eller 25 på, når der er 25 liter tilbage. Der er plads til 50 liter i alt. Fylder du derimod 25 liter på, når der er 40 liter tilbage, vil de sidste 15 liter flyde over. Det samme gælder din krop. Hvis din krop har brug for 2000 kalorier om dagen, er det lige meget, hvornår du spiser disse. Har du spist 1900 kalorier klokken 20 og indtager 500 kalorier klokken 21, vil du have et overskud på 400 kalorier. Dermed flyder tanken over og de ekstra kalorier blive lagret som fedtvæv. Hvis du har lyst til at spise al din mad klokken 21 så bare gør det.

Påstand: Det er bedre at drikke “rigtig” sodavand i stedet for light-sodavand.

Fakta: Dette er afhængig af dit mål. Vil du tabe dig, vil det være en fordel at du drikker light-produkter, da dette vil spare dig for en masse flydende kcal (energi). Tre dåse sodavand om dagen udover dit normal indtag, svarer til en vægtøgning på cirka 350 gram pr. uge. Modsat kan det at vælge light i stedet gøre, at du kan smide 350 gram om ugen uden at ændre andre ting. Light-varianter indeholder sødestoffet aspartam, som af mange menes at forgifte kroppen. Hvis dette skal forgifte kroppen, skal du drikke så meget light-sodavand, at du ville drukne, inden du blev forgiftet. Set fra et sundhedsfagligt syn, vil det ofte være bedre at tabe dig nogle kilo, og der vil light-produkter være en god hjælp til dette.

Påstand: Du skal lave mange maveøvelser, hvis du vil have fedt væk på maven.

Fakta: Du skal lave rigtig, rigtig mange maveøvelser. hvis dette skal have en effekt. Kroppen har fedtdepoter fordelt på hele kroppen, og desværre kan vi ikke selv vælge, hvor det lagres eller forbrændes. Vi har alle en six-pack gemt et eller andet sted under et lag af fedt. Så vil du have det frem, så få styr på din kost, og vælg aktivitet som forbrænder en masse energi. Løb, tung vægttræning, som bruger de store muskelgrupper, vil kræve et større energibehov, og derved forbrænde mere. Du skal selvfølgelig stadig lave øvelser til maven, men de alene kan ikke give dig en six-pack.

Sundhedsholdet i Viborg Nyt

I 2020 vil Viborg Nyt have faste klummer med vores "sundhedshold", der sætter fokus på gode vaner, kost, motion og andre sundhedsfremmende emner.

Brian Nielsen er 42 år og har 10 års erfaring som personlig træner. Han har virksomheden "Fit And Strong", hvor han er personlig træner, ved siden af et job som handicaphjælper. Han har dyrket triatlon samt deltaget i fitness- og bodybuilding-konkurrencer i mange år.

De tre på sundhedsholdet er Stig Ladefoged, Daniella Sanchez og Brian Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce