Annonce
Viborg Nyt

Skab en sommer fyldt med nydelse og bevar dit vægttab i ferien

Daniella Sanchez
Annonce

Klumme: Store isvafler, grillpølser, kolde øl og ren afslapning – ja, sommerferien er lige rundt om hjørnet, og den fortjener du at nyde.

Hvordan er din tilgang til og opfattelse af det at holde ferie, når det handler om din mad? Holder du også tre ugers pause fra de daglige rutiner med en varieret kost tilpasset dit energibehov? Parkerer du træningen i samme tag, der sættes autosvar på din arbejdsmail? Du er bestemt ikke alene. Fungerer det godt for dig at give slip og indtage større mængder mad og flere kalorier hen over sommeren og derved tage 3-5 kilo på i vægt, som rigtig mange gør?

Så skal jeg bestemt ikke stå i vejen for dig. Hvis det derimod ikke fungerer særligt godt, og ønsker du en sommer uden at tage på i vægt og undgå den sædvanlige kamp på kur efter ferien, så læs gerne videre.

Annonce

Lyt til din erfaring

"Jeg kan sagtens spise en ekstra grillpølse." "Den store isdessert hver aften er den perfekte afslutning på en 3-retters menu." "Jeg kan bare gå på kur, når hverdagen starter igen."

Vi kender det vist alle sammen. Den indre dialog, der starter, når du står over for de store fristelser. Dialogen, som er rasende god til at overbevise dig og legalisere unødvendig spisning. Den opstår af din lyst og fjerner alle rationelle valg, for derefter at dolke dig i ryggen og give dig dårlig samvittighed. Lyt til din erfaring!

Hvordan plejer det at gå de tidligere år med en kur efter ferien? Bliver det nemmere at tabe sig, når hverdagen starter? Hvis du har haft svært ved opnå et vægttab eller holde en stabil vægt inden ferien, så vil det være præcis samme udfordring, du vil møde EFTER din ferie.

Hvorfor? Hvorfor kan jeg ikke bare lade være? Hvad er det, der sker i ferien? Vægtøgning sker ved et overskud af energilagring; du indtager mere end du bruger – tjek! Det ved vi. Om sommeren finder du uimodståelige "sæsonfødevarer", eller egentlig er det fødevarer, som du reelt har adgang til året rundt, men som i særlige sæsoner er mere fristende og mere tilgængelige.

Kig på eksemplet: Koldskål og grillpølser tilhører sommersæsonen. Pebernødder, lakridskonfekt og flæskesteg med brun sovs vil være typisk være begrænset til november og december.

Særlige fødevarer er kun tilgængelige i en begrænset periode! Det er i hvert fald det, som du overbeviser dig selv om. Du husker sikkert godt, hvad der skete den første dag under lock down på grund af corona-virus? Nogle hamstrede toiletpapir og langtidsholdbare fødevarer, fordi man troede, at de ikke ville være tilgængelige i en længere periode.

Hvad sker der med din portionsstørrelse når du får begrænset adgang til noget særligt? Fredagsslik, running sushi, mad på cheat days? Når du tager ”det sidste stykke chokolade og så fra på mandag, er det slut”?

Du vil skynde dig at tage så meget som muligt på så kort tid som muligt, også selvom din reelle intention var det stik modsatte. Hjernen er en snedig sag hvad? Hvordan tager du styringen?

Sundhedsholdet i Viborg Nyt

Daniella Sanchez er 40 år og mor til to drenge. Hun er uddannet precicion nutrition coach og har fungeret i tre år som personlig træner og coach med fokus på vaner.

Det tre på sundhedsholdet er Stig Ladefoged, Daniella Sanchez og Brian Nielsen.

Annonce

Lav en liste

- Hvilke fødevarer vil du IKKE undvære? Lav en liste og implementer det i din daglige kost uden et samlet overforbrug af kalorier. Ingen restriktioner eller begrænsninger i tidsrum. Du fjerner magien, og du undgår overspisning.

Eksempel: Tag en lille is hver dag hele sommeren.

- Planlæg dine måltider således. at isen, den kolde øl eller grillpølsen bliver en del af dit daglige indtag og IKKE noget ekstra til dine hovedmåltider.

- Sæt dit spisetempo ned, nyd dine bidder og stop når din nydelse daler – du kan tage det igen i morgen.

Spisning skal ikke være forbundet med hverken tvang, afsavn eller skam heller ikke i sommerferien. Nyd din mad og din ferie!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Er du kæreste med din kæreste?

Viborg Nyt

Ny kunderådgiver

Viborg Nyt

New Jungle Trio kommer til Houlkær

Viborg Nyt

Camping i skovens dybe stille ro

Viborg Nyt

Butikschef vender tilbage til Wagner

Annonce