Annonce
Viborg Nyt

Skam - i en moderne tidsalder

Kimi Sand
Annonce

Viborg: Skam er et stort emne, som jævnligt kommer op i medierne. Det er noget, som berører os alle i en eller anden form på et eller andet tidspunkt i livet.

Når nu mit område er sex og samliv, er det oplagt at tage det op en gang imellem, for indenfor det område er der mange andre underområder, hvor mennesker føler skam.

Ordet skam stammer fra norrønt "sköm" (oldnordisk, betyder at tildække, skjule). I Den Store Danske defineres det som: følelsesmæssig reaktion på oplevelsen af afvisning, latterliggørelse, kommen til kort eller tab af anseelse.

Skam er en følelse, som opstår i to års-alderen, hvor vi ifølge vores udvikling begynder at opdage, at vi er adskilt fra vores mor, og at kærligheden ikke er en selvfølge. Vi begynder at gøre ting for at få ros og for ikke at få skæld ud. Følelsen af skam skaber en afstand, og vi bliver bange for ikke at indgå i flokken, eller at flokken skal opdage, at vi ikke er gode nok, eller har nogle karaktertræk, som afviger fra flokkens normer. Vi trækker os for at undgå følelsen af at være forkerte. Eller bestræber os på at være "rigtige". Skam kan ødelægge vores selvfølelse.

Jeg oplever, at mange mennesker går rundt med en følelse af skam. En følelse af ikke at være god nok, dygtig nok, smuk nok, sexet nok, for sexet… der er rigtig mange ting, vi kan komme til at føle os forkerte i forhold til, da vi hele tiden bliver præsenteret for det perfekte. Det vi skal leve op til for at være rigtige.

Skam er noget, vi pålægger os selv i forhold til nogen, hvis mening har en betydning for os. Men i dag er den kreds stærkt udvidet for især unge mennesker, der via Facebook og internetgrupper oplever skam over deres seksualitet, over ikke at vide nok, over ikke at have haft sex - for det har alle andre, for at være for seksuelt aktive og så videre.

Det er ikke nemt, for der er jo ikke en facitliste. Og når man står et sted i livet, hvor man skal finde sin egen seksualitet, kigger man efter idealer, rollemodeller i ens omverden, og når det, man finder på nettet om sex, nærmest kun er porno, kan man godt blive forvirret, hvis man føler, at det slet ikke passer til en selv.

Jeg oplever en del unge kvinder, som føler sig forkerte, for alle deres veninder har jo bare sex med dates, de møder på one-night stands - hvorfor kan de ikke selv bare gøre det?

De undrer sig over, at deres krop spænder op, og de får smerter, når de prøver at have sex med en fremmed fyr, og det medfører stor skam. De føler, at deres krop er defekt, forkert og at de ikke er en rigtig kvinde. De føler ikke, at de er en del af flokken, og det er svært for dem at forstå, når jeg siger, at deres krop er helt normal, og at den bare reagerer på, at de bliver usikre og nervøse i en sammenhæng, hvor de ikke føler sig trygge.

Det er faktisk en reaktion fra kroppen, som er til for at passe på kroppens ejermand/kvinde. Den siger: "løb - dette er ikke godt for dig". Men fordi normerne er, som de er, forsøger pigerne at tvinge kroppen til noget, den ikke vil.

Mit motto er: "Lyt til kroppen, den lyver aldrig".

Det samme gælder for de unge mænd, som føler skam over ikke at kunne få rejsning, de første gange de forsøger at have samleje. Den skam, de oplever, kan følge dem resten af livet, hvis de ikke får talt om det.

Derfor er det en god ide at have sex med en, du føler dig tryg ved, de første gange.


Skam er noget, vi pålægger os selv i forhold til nogen, hvis mening har en betydning for os. Men i dag er den kreds stærkt udvidet for især unge mennesker, der via Facebook og internetgrupper oplever skam over deres seksualitet, over ikke at vide nok, over ikke at have haft sex.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Når en drøm bliver til virkelighed

Viborg Nyt

Ny ung filialdirektør hos Nordea

Viborg Nyt

Kan kunsten redde verden?

Viborg Nyt

Se din partner med nye briller

Viborg Nyt

Hvorfor skrive en "ikke-historie"?

Annonce