Annonce
Viborg Nyt

Studie i Viborg undersøger: Hvor mange huskatte har aids og leukæmi?

Bøllemis er en af flere hundrede katte i lokalområdet, der i disse uger bliver testet for katteaids og -leukæmi. Foto: Morten Pedersen
Der er tidligere lavet studier på, hvor udbredt katteaids og -leukæmi er blandt vildkatte - men hvordan ser det ud hos huskatte? Det bliver i disse uger undersøgt i Viborg Kommune.
Annonce

Viborg: Mange katte har det med at strejfe om. Det ligger i deres natur. Og mange ville have et ringere katteliv, hvis ikke de kunne tage ud på eventyr.

Men det er ikke ufarligt at være en kat derude på den anden side af hjemmets mure.

Ud over trafikken kan karambolage med andre katte resultere i større eller mindre skader - eller værre endnu. Smitte med sygdomme som katteaids eller -leukæmi.

Begge sygdomme er virusbårne, hvorfor ordvalget leukæmi altså kan være lidt misvisende. Men fælles er også, at virussygdommene går ind og påvirker de hvide blodlegemer, som medfører et svækket immunforsvar – og i tillæg kan katteleukæmi give anledning til kræft og blodmangel.

Når katte bevæger sig frit rundt blandt hinanden, kan smitten også gå rundt blandt katte, hvis de eksempelvis kommer op at toppes.

Tidligere er der lavet studier blandt spredningen af sygdomme hos vildkatte, men man har ikke stor indsigt i, hvor mange katte i private hjem der bærer sygdommen. Men det ser et studie fra Københavns Universitet nu nærmere på.

I samarbejde med Skals Dyreklinik, Egelund Dyreklinik, Center Dyreklinik Viborg og Viborg Dyreklinik er Maria Zaulich og Monica Vester fra Københavns Universitet ved at kortlægge, hvor mange lokale huskatte der er smittet med en af de to sygdomme.

- I Midtjylland er der en høj frekvens af vildkatte, der har de her sygdomme. Derfor er det særligt interessant at se, om det også er tilfældet med huskatte, fortæller Monica Vester, mens hun står med en af de katte, der skal testes: Bøllemis.

Monica Vester (t.v.) og Maria Zaulich fra Københavns Universitet er sammen med blandt andet Rikke Fast fra Viborg Dyreklinik om at lave undersøgelsen. Foto: Morten Pedersen

Bøllemis er modsat sit navn en ganske rolig kat, der ikke laver ballade på bordet, mens menneskene taler:

- Der er ingen retningslinjer i Danmark for, om der skal vaccineres imod det. Så vi skal blandt andet finde ud af, om der er behov for, at man vaccinerer for det. Der er ikke tidligere lavet studier på det, siger Maria Zaulich.

Annonce

Hvad gør man så?

Testen laves via en blodprøve, hvor man ser efter antistoffer i blodet. Hvis der er antistoffer nok, indikerer det, at sygdommen er i kroppen på katten.

Blodprøverne fra Bøllemise sendes forskellige steder hen for at undersøge for antistoffer. Foto: Morten Pedersen

Det forventes, at flere hundrede katte kommer igennem testen på de fire dyreklinikker i Viborg Kommune gennem de næste par uger. Udover at gøre de studerende klogere på sygdommenes udbredelse, så bliver de enkelte katteejere også klogere på deres kæledyr. Og det kan medføre nogle svære overvejelser.

- Så er spørgsmålet jo bare, hvad man gør, hvis man får testet en kat positiv. Her er det vigtigt at understrege, at det jo ikke er en dødsdom. Man kan sagtens leve med en kat, der har en af de her to sygdomme. Men skal katten så til at leve inde – det kan være svært for en kat, der har været vant til at være ude, siger Monica Vester, der suppleres af Bøllemis’ ejer, Rikke Fast, som også er indehaver af Viborg Dyreklinik.

- Sådan en som Bøllemis her ville have det meget svært med ikke at skulle være ude. Det fede katteliv for ham er at være ude at fange rotter, mus og en fugl i ny og næ. Kan han ikke det, så vil jeg overveje, hvad vi så skal gøre. Vi har i øvrigt også en kat mere, som også ville kunne blive smittet, siger Rikke Fast.


Der er ingen retningslinjer i Danmark for, om der skal vaccineres imod det. Så vi skal blandt andet finde ud af, om der er behov for, at man vaccinerer for det

Maria Zaulich, Københavns Universitet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Kan der være for meget kultur?

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Intimkoncert på keramikværksted

Viborg Nyt

30 år hos Jørgen Olsen A/S

Viborg Nyt

Jensens Bøfhus overlever i Viborg

Viborg Nyt

Heldagskursus i akvarelmaleri

Viborg Nyt

Lok ungerne udendørs trods regn og rusk

Viborg Nyt

Er du alene… eller er du ensom?

Annonce