Annonce
Viborg Nyt

Succesfuldt projekt: Naturen blomstrer i Arnbjerg

Som en del af bydelen Arnbjerg, har man forsøgt at bibeholde så meget natur som muligt. Det ses især med de mange blomster i og omkring haverne. Foto: Viborg Naturpark
Da opførelsen af Arnbjerg blev besluttet, ønskede Viborg Naturpark at bibeholde naturen i området. Det ser man nu resultatet: bydel og natur flyder sammen i et.
Annonce

Viborg: Tilbage i 2016, da det blev besluttet, at man ville bygge en ny bydel ved navn Arnbjerg, var man lidt uforstående hos Viborg Naturpark, da det netop var område, som løb lige gennem naturparken.

Men den politiske beslutning kunne man altså ikke røre ved, og derfor valgte Viborg Naturpark at gå anderledes til værks.

- Vi tænkte, at hvis det nu skal være sådan, så må vi se, om vi ikke kan få naturen ind i Arnbjerg, og det var der heldigvis interesse for, siger Niels Laustsen fra Viborg Naturpark.

Herefter tog man fat i eksperter, som kunne hjælpe med at fastslå, hvilke muligheder der var, for at få naturen til Arnbjerg.

Det betød blandt andet, at man lavede åbne grøfter, hvor naturen kunne vokse nogenlunde frit.

- Det viser sig, at der er kommet en rigtig fin flora ud af det. Derudover har det også betydet, at der er mange insekter, siger Niels Laustsen.


Folkene ude i Arnbjerg har virkelig taget det til sig.

Niels Laustsen


I starten af projektet tog man også fat i grundejerforeningen, så man kunne forklare projektet og se hvorvidt der var opbakning til projektet fra de private husejere også.

- Vi ville høre, om de også var friske på, at lade naturen få en plads i deres haver, så det ikke bare blev en masse haver med nyslået græs og ligusterhække. Det er der mange, som har taget til sig, siger Niels Laustsen, som sammen med Viborg Naturpark udviklede et lille hæfte med navnet "Naturen i din have", hvor det var muligt at hente inspiration.

Annonce

Projektet er lykkedes

Ud over de private haver, har man også anlagt et fællesareal, hvor man har lavet bakker, et regnvandsbassin, en lund med frugt og meget andet.

- Så kan man gå ud og plukke lige det man vil. Blandt andet æbler, kirsebær og lignende, siger Niels Laustsen.

Grøfterne byder på meget andet end normale grøfter, da man har skraldet al muldjorden af. Foto: Niels Laustsen

Især her i sommerhalvåret er det nemt at se resultatet af projektet, da meget af den natur, som ønsket, er begyndt at blomstrer. Et resultat, som Niels Laustsen er meget tilfreds med.

- Jeg synes, det er lykkedes rigtig godt. Folkene ude i Arnbjerg har virkelig taget det til sig. De er med på at arbejde med projektet på længere sigt også. Det skal jo ikke være en hurtig beslutning, hvor folk så dropper det igen efter noget tid. Folk virker glade for det, og jeg tror på det, siger Niels Laustsen, som gerne ser, at man fører den slags projekter videre ved andre nye bebyggelser, blandt andet Taphede.

Hvis man selv er interesseret i, at få mere natur ind i sin have, kan hæftet "Naturen i din have" hentes som PDF på Viborg Naturparks hjemmeside.

De mange planter og blomster nyder godt af de gode livsvilkår i Arnbjerg. Foto: Viborg Naturpark
Den vilde natur giver de bedste forudsætninger for dyr og insekter. Foto: Niels Laustsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Det ensomme hjerte

Viborg Nyt

Tid til julekalendere

Viborg Nyt

Jesper Lundgaard Julekoncert 2020

Viborg Nyt

Donation til Mødrehjælpen

Viborg Nyt

Ryd op i roderiet

Annonce