Annonce
Viborg Nyt

Sundhedsholdets Stig Ladefoged: Spis mere - vej mindre

Stig Ladefoged - Den Plantebaserede Sygeplejerske.
Annonce

Viborg: Januar, nyt år, ny slankekur?

Sådan lyder tankerne sikkert hos flere danskere. Julen er forbi og jagten sættes ind på et hurtigt og effektivt vægttab. Her kan jeg afsløre, at alle slankekure kan medføre vægttab, så længe man er i kalorieunderskud. Det vil sige, at ens kalorieindtag ikke overstiger kroppens kalorieforbrug.

Det kan gøres på ufatteligt mange måder og hvert år popper en ny slankekur op, der lover et stort vægttab på kort tid. Suppekuren, juicekuren - ja, du kender dem sikkert. Problemet med disse slankemetoder er, at de ikke resulterer i et varigt og holdbart vægttab. Dét, der virkelig rykker, er permanente og sunde livsstilsændringer.

Stig Ladefoged - Den Plantebaserede Sygeplejerske.
Annonce

Mere på tallerkenen

Mange slankekure forsøger at skabe et kalorieunderskud ved at minimere størrelsen på portionerne. Dermed kommer man sultende til et kalorieunderskud og vægttab. Min vægttabsstrategi er helt anderledes. Hvorfor sulte dig selv, når du kan tabe dig ved at spise større portioner?

Forskning peger på, at det sundeste vægttab opnås ved at fokusere på fødevarer med lav kalorietæthed - at vi primært bør spise fødevarer med færre kalorier per gram. Indholdet af vand og kostfibre i fødevarer giver lavere kalorietæthed og gør, at maden fylder mere i maven for færre kalorier.

Den laveste kalorietæthed findes blandt frugt og grøntsager, da de indeholder meget vand og kostfibre. Dernæst har vi bælgfrugter og fuldkorn, som indeholder mindre vand, men flere kostfibre. Derudover er kød, ost og æg i den middelhøje kategori, mens nødder, olier, smør, chips og kager træder ind i kategorien med den højeste kalorietæthed.

For 125 kalorier kan du for eksempel fylde maven med 500 gram melon eller 700 gram squash, hvorimod det vil kunne give 80 gram kylling, 40 gram ost eller en enkelt spiseskefuld olie. Ved primært at vælge de plantebaserede fødevarer, får du langt mere mad for færre kalorier.

Forsøg har undersøgt, hvor meget frugt og grønt, der skal til, for at holde vægten og undgå vægttab. Her nåede forsøgspersonerne op på hele fem kilo frugt og grønt om dagen. Forskerne var endda nødt til at tilføje 100 gram nødder ekstra til deres daglige kost, for at de ikke tabte sig. Fem kilo frugt og grønt samt 100 gram nødder gav et kalorieindtag på 2500 om dagen. Det er virkelig meget mad for få kalorier.

Annonce

Sundhedsfremmende strategi

Ved at opfordre personer til primært at spise bælgfrugter, grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter har forsøg vist, at det daglige kalorieindtag kan sænkes fra 3000 helt ned til 1500.

Samtidig er disse fødevarer spækkede med næring og særligt sundhedsfremmende stoffer som antioxidanter, plantestoffer og kostfibre, der beskytter imod udviklingen af livsstilssygdomme som kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Et ad libitum indtag af ovenstående fødevarer har også dannet grundlaget for det bedste vægttabsstudie nogensinde, hvor der ikke var fokus på mindre portioner eller mere motion. Efter et år havde forsøgspersonerne i gennemsnit tabt 11,5 kilo samt oplevet et fald i blodtryk og kolesterol. Vel at mærke ved, at deres portioner blev større.

Vægttab og sundere kredsløb ved at spise mere? Det må da være appetitligt.

Annonce

Fakta: Sundhedsholdet

I 2020 vil Viborg Nyt have faste klummer med vores "sundhedshold", der sætter fokus på gode vaner, kost, motion og andre sundhedsfremmende emner.

Stig Ladefoged er 27 år og uddannet sygeplejerske. Han har specialiseret sig i livsstilsmedicin og er ekspert i ernæringsforskning. Med virksomheden "Den Plantebaserede Sygeplejerske" forsøger han at formidle forskning om livsstil og sundhed til danskerne, mens han bruger denne forskning til at hjælpe mennesker mod et bedre helbred.

Det tre på sundhedsholdet er Stig Ladefoged, Daniella Sanchez og Brian Nielsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Viborg Nyt

Soppefesten bliver til Droppefesten

Viborg Nyt

Nye p-pladser på vej i banebyen

Viborg Nyt

Stort Bjerringbro-løb aflyst

Annonce