Annonce
Viborg Nyt

Vanens magt: Hvorfor gør vi, som vi gør - og hvordan ændrer vi det?

Daniella Sanchez - personlig træner
Annonce

Viborg: Januar er snart gået, og rigtig mange har med de bedste intentioner forsøgt at få gennemført de ønskede nytårsforsætter om vægttab, mere motion og måske rygestop. Der er bestemt ikke mangel på gode råd, i hvorledes du kan tabe dig, hvordan du skaber et kalorieunderskud og hvilke træningstyper, der effektivt giver en høj forbrænding.

Men hvorfor lykkes det dig så ikke? Hvorfor falder du fra og stopper med træningen? Hvorfor dropper du kuren, du startede på, og afviger fra kostplanen, som du har betalt penge for ved en vejleder?

Hvorfor er det så svært bare at gøre det, som du ved der skal til? Hvorfor kan du ikke bare lade være med at spise den ekstra portion eller nuppe kage på kontoret, når du egentlig ved, at din krop ikke behøver mere mad? Hvorfor kan du ikke bare tage i motionscentret eller i løbeskoene tre gange om ugen hver eneste uge?

Det korte svar er ”vanens magt”.

Vanens magt er årsagen til, at restriktive kostplaner ikke er den oplagte løsning for at opnå holdbare livsstilsændringer. For at kunne ændre på en vane og en adfærd er vi nødt til vide konkret, hvad det er, vi gør, og hvorfor vi gør det.

En vane opstår ved et behov, som vi søger at få dækket. Et signal eller en trigger igangsætter din handling og gennem denne specifikke handling, opnår du en belønning. Efter gentagne gange at have udført samme handlemønster bliver den mere og mere automatiseret, hvorved du skal bruge mindre og mindre energi til beslutte dig for, om du skal udføre handlingen eller ej. Til sidst bliver din handling udført med sparsom bevidsthed. Det er nu blevet til en vane.

Daniella Sanchez - personlig træner
Annonce

Hannes chokoladetrang

Et konkret eksempel: Hanne har haft en lang travl dag på arbejde, børnene er endelig faldet i søvn efter flere godnathistorier. Hanne har et behov for ro og nydelse efter at have klaret dagens udfordringer. Det har hun fortjent.

Hun smider sig i sofaen ved siden af sin mand og tænder for tv´et. Tv´et trigger og giver Hanne et signal om, at hun skal hente chokolade i køkkenet. Fordi sådan har hun gjort de sidste to år, siden de fik børn, og fordi Hanne som barn lærte, at ro og hygge om aftenen altid inkluderede chokolade eller lignende. Det umiddelbare behov bliver dækket.

Hannes træthed og konsekvensen af en oppustet mave gør Hanne bevidst om, at hun har spist ret meget chokolade. Hanne har et ønske om et vægttab og har en overbevisning om at chokolade og et vægttab ikke går hånd i hånd. Hanne føler skam over tabet af kontrol. Det udløser en ny trigger: What the hell! Nu kan hun lige så godt fortsætte, til der ikke er mere.

Mit råd til dig. Kasser din kostplan eller slankekur og drop forventningerne om, hvad du burde spise og burde træne.

Vær nysgerrig på dine vaner omkring din kostadfærd, vær nysgerrig på, hvornår du spiser på andre signaler end sult, og hvornår du er tilpas mæt.

Vaneændringer tager lang tid, og de skal læres et skridt ad gangen. I min næste klumme vil jeg tage dig et skridt videre i at bryde med vanens magt.

Annonce

Fakta: Sundhedsholdet i Viborg Nyt

I 2020 vil Viborg Nyt have faste klummer med vores "sundhedshold", der sætter fokus på gode vaner, kost, motion og andre sundhedsfremmende emner.

Daniella Sanchez er 40 år og mor til to drenge. Hun er uddannet precicion nutrition coach og har fungeret i tre år som personlig træner og coach med fokus på vaner.

Det tre på sundhedsholdet er Stig Ladefoged, Daniella Sanchez og Brian Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce