Annonce
Viborg Nyt

Vores dygtige, lokale troubadourer med trange kår

Anders Kristensen

Viborg: Troubadouren, som også er et mere pænt og kunstnerisk navn på en spillemand, er denne klummes tema.

Du kender nok en spillemand fra dit lokalområde, men jeg synes, at de trænger til en hyldest. De har nemlig ikke tjent en rød reje i denne nedlukning, og de tjener reelt ikke ret mange penge på deres rejse rundt for at underholde folk på gader og stræder.

Enkelte er lukket inde i varmen på en bodega og har jobs under teltdugen og skal prøve at få folk til at synge med til byfesten, men de kan så meget mere. I denne klumme vil du møde spillemanden Sonny Møller fra Almind og altmuligmanden og musikeren Rasmus Mørup Johansen fra Fly.

Annonce

Sonny Møller

Lidt uden for Viborg, i byen Almind, møder du Sonny Møller. Eller rettere - du møder ham især i det nordjyske på barer og til små festivaler - men alt for lidt i Viborg. Sonny Møller er i min optik en ægte troubadour med en række imponerende udgivelser i bagagen.

De sidste 15 år har han spillet landevejene tynde på alverdens barer, spillesteder og festivaler. Gennem tiden er det blevet til en del udgivelser og albums i eget navn og med egne sange. Møller er begavet med et veludviklet talent, for at indfange og omsætte personlige oplevelser til indholdsrige historier og sange.

Senest har Møller lavet en aktuel sang med titlen: ”Hil dig du danske sjæl”. Sangen handler om danskeres måde at takle corona-krisen på og det at hygge det hele sønder og sammen, stå sammen og alligevel være os selv nærmest.

Nogle er gået helt bankerot, andre får lige rigeligt med rødvin, mens nogle hopper på den nye krænker-kultur. Sangen er i pop/folk genren, med Jens Varmløse på mandolin og guitar. Sonny Møller kan også opleves med Perry Stenbäck, som ofte spiller sammen med de store kendte troubadourer som Allan Olsen og Sebastian.

Annonce

Rasmus Mørup Johansen

En anden spillemand eller troubadour, som du bør møde og lytte til, er Rasmus Mørup Johansen fra Fly, han er også kendt under kunstnernavnet "Telestjernen". Rasmus har netop udgivet sit helt eget album under titlen "Køddag".

Rasmus er en lidt anden musikertype, men stadig en formidler af historier, tilsat finurlige dansksprogede tekster. På LP'en "Køddag". som lige nu spinner på min pladespiller, elsker jeg sangen om ulveproblematikken og den om ur-mælken fra Thise. Sangene handler, som i Møllers tekstunivers om dagen og vejen, om modsætningsforholdet mellem det jyske og københavnerne, men samtidig med en stor kærlighed til det, man kalder livet på godt og ondt.

En spillemand, en troubadour, er ikke et skældsord. Det er gode musikere, der tjener til dagen og vejen og giver livets fester værdi. Stjerne som Kim Larsen, Tina Dickow og Marie Frank startede selv på gaden med guitar og hatten på vejen.

Annonce

Noget helt andet

… Og dog. Med denne klumme har jeg gjort reklame for en lokal spillemand. Køb deres musik eller book dem live, så tjener de lidt penge og kan dække de udgifter, der er ved at spille og producere. Køber du kun digitalt, så er der reelt ingen overskud til den udøvende kunstner.

Kig ind på hjemmesiden www.vierviborg.dk eller de to aktivitetsapps: Pindle og GOvisit og se, hvad der ellers sker for dig og din familie.

Vil du have omtalt dit arrangement, eller har du en god idé til en event, så send mig en e-mail på anders@kulturselskabet.nu.


Køb deres musik eller book dem live, så tjener de lidt penge og kan dække de udgifter, der er ved at spille og producere. Køber du kun digitalt, så er der reelt ingen overskud til den udøvende kunstner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ny erhvervsrådgiver i EDC Erhverv

Viborg Nyt

Sejlcenter havde standerhejsning

Annonce