Annonce
Vinderup Avis

Birgitte har mange og flotte blåbær i år

Birgitte Windfeld er her fotograferet ved en af sine mange blåbærbuske i sommeren 2016. Arkivfoto: Ninna Pirchert

For fjerde år i træk tilbyder 60-årige Birgitte Windfeld blåbær som selvpluk fra sine godt 3500 buske på markerne ved ejendommen, der ligger to kilometer nord for Hagebro.

Annonce

Vridsted: - Jeg er rigtigt godt tilfreds med mine blåbær i år: Der er mange, og de er flotte. Og så smager de fantastisk godt, fordi de har fået så meget sol i år.

Sådan fortæller 60-årige Birgitte Windfeld, der bor på Egebjergvej 34 ved Vridsted - to kilometer nord for Hagebro. Her bor hun på en landejendom sammen med sin mand, Erik Døssing Jensen, der ved hjemmet ude på landet driver sit eget værksted som bøssemager. Birgitte hjælper til i sin mands forretning, og så har Birgitte altså også et andet job - nemlig at passe sine blåbær.

Mere om blåbær

Blåbær er en dværgbusk med grønne, kantede grene og små, savtakkede blade. I juli og august kan man plukke de blå-sorte bær.De dyrkede blåbær gror ikke på dværgbuske men på buske, der kan blive mellem 150 og 180 centimeter høje.

- Dermed er de oppe i en dejlig plukkehøjde, så man ikke behøver at kravle på knæ, som når man plukker jordbær, forklarer Birgitte Windfeld.

De ældste af Birgittes buske er oppe i 140 til 150 centimeters højde.

Bærrene er blåsorte med en mat dug på overfladen. Saften farver kraftigt. Bærrene spises af fugle og ræve og spredes hurtigt til større områder.

Blåbær anses for at være meget sunde på grund af et stort indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Blåbær kan bruges på havregrøden, på yoghurten, i pandekagerne, i tærten, i en smoothie, til syltetøj eller som pyntebær på kager og desserter.

Man kan også lave blåbærlikør og vin af blåbær.

Blåbær har været anvendt mod diarré i naturmedicin, da bærret menes at have en desinficerende lægende virkning.

Kilder: Naturporten, Naturguide.dk og Birgitte Windfeld

- Bærrene er om muligt endnu mere søde i år, fordi vi har haft så meget sol, siger Birgitte Windfeld om sine bær. Billedet her har hun selv taget ude på sin mark.
Annonce

Flittig med beskærersaks

Blåbær-eventyret begyndte som et hyggeprojekt i 2009 med 30 planter, som hun plantede ud på marken. Men blåbærbuskene blev spist af harer og rådyr. Det gik bedre, da buskene kom ind på gårdspladsen - med hegn omkring. I 2013 købte hun yderligere 500 blåbær-planter i Tyskland, og sidste efterår udvidede hun atter - denne gang med 800 nye buske, så hun nu er oppe på 3550 buske. Birgitte har med de nye buske fået to nye sorter, og hun har også flere af den sene sort.

Den 1. juli lød startskuddet for dette års selvpluk, da sorterne Reka og Patriot var klar til at blive plukket.

- Alle sorterne ser ud til at klare sig fint i år - på nær en enkelt, der har alt for mange bær, og de er derfor blevet alt for små i år, fortæller Birgitte, der i efteråret har været flittig med beskærersaksen.

- Jeg har været lidt hård ved nogle af buskene og beskåret mange af dem kraftigt. Alligevel tror jeg på, at der kommer flere bær på buskene i år end sidste år, tilføjer blåbær-avleren.

Som tidligere år tager Birgitte Windfeld 50 kroner per kilo selvplukkede blåbær.

- Og man kan sagtens plukke fire til fem kilo blåbær på en time, vurderer Birgitte, der selv plukker til eget forbrug og blandt andet også til en gårdbutik ved Sunds.

Annonce

Blåbær til september

- Jeg regner med at have blåbær helt ind i september, siger Birgitte og fortæller, at nogle af sorterne endnu har helt grønne bær, der først modner hen i efteråret.

Birgitte kan godt selv lide blåbær og spiser dem på surmælksprodukter om morgenen. Det var egentligt, fordi hun synes, at blåbærrene var for dyre i butikkerne, at hun selv begyndte at dyrke dem.

Men prisen har hun så siden fundet en forklaring på. På en af buskene viser hun en klase, hvoraf nogle er modne, og andre stadig er lyslilla og grønne. - Bærrene skal derfor plukkes separat - man kan ikke bare plukke en hel klase ad gangen, forklarede hun, da Vinderup Avis besøgte hende i sommeren 2016.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce