Annonce
Vinderup Avis

Da Majbrit mødte eneboeren Guf

Majbrit Oddershede Bach (til venstre) har gennem ni år fulgt eneboeren Guf og produceret flere tv-programmer med ham. Foto: Lasse Uttrup, TV Midtvest

"Et af de mest fascinerende mennesker, jeg har nogensinde har mødt", fortæller TV Midtvest-medarbejder Majbrit Oddershede Bach, der mandag igen var på TV2 med et program om eneboeren Guf fra Mogenstrup.

Annonce

Mogenstrup: - Et af de mest fascinerende mennesker, jeg har nogensinde har mødt. Et menneske der fik mig til at spise grævling, tisse i skoven i ti minusgrader, sænke skulderne og glemme stress og jag.

Fortæller TV Midtvest-medarbejder Majbrit Oddershede Bach, der gennem de seneste ni år har lavet fjernsyn med den nu 83-årige eneboer, der i 38 år har boet alene i en bus. Og som mandag igen var i fokus på TV2 med programmet "Da Guf gik i skoven".

- Det er ni år som har givet mig et helt andet syn på, hvordan livet også kan leves. Guf og jeg mødte hinanden for første gang tilbage i begyndelsen af 2010. Den gang jeg som ung fotograf dukkede uanmeldt op og bankede på Gufs busdør.

Det er ni år som har givet mig et helt andet syn på, hvordan livet også kan leves

Majbrit Oddershede Bach om sit møde med eneboeren Guf i Mogenstrup
Annonce

Tæt på deadline

Det var en kold januar-dag. Jeg var tidligere på dagen mødt ind til en nyhedsvagt på TV Midtvest. Jeg var en del af det hold af journalister og fotografer, der i løbet af dagen skulle lave de nyheder, der skulle være klippet og klar til klokken 19.30 samme aften. Med andre ord - vi havde travlt. Der var ni timer til deadline.

I løbet af natten havde det sneet kraftigt i landsdelen. Faktisk var der op til en halv meter sne flere steder. På vores redaktionsmøde vendte vi forskellige ideer og vinkler på snevejret. Efter mødet trak min redaktør mig til side. Han havde en ide, som han mente, der lige var noget for mig. Tidligere på året havde min redaktør set en fotoreportage i vores lokale dagblad. Her havde de bragt fascinerende billeder af en eneboer, der boede tæt på landsbyen Mogenstrup. Han blev kaldt Guf. Guf boede alene i en bus ude midt i skoven.

Annonce

Eneboeren

"Hvordan har han det mon med al den sne, og kan han overhovedet holde varmen i en gammel bus?" udbrød min redaktør og forslog, at jeg prøvede at finde Guf og interviewe ham til aftenens udsendelse. Jeg sagde straks ja, uden helt at vide hvad jeg gik ind til. For hvordan finder man lige en eneboer, der hverken har en adresse eller står i telefonbogen?!?

Jeg vidste, at Gufs bus stod i nærheden af Mogenstrup. Så jeg greb den gode gamle vejviser og slog op under Mogenstrup. Så begyndte jeg ellers at ringe rundt til tilfældige indbyggere i den lille landsby. "Hej. Jeg hedder Majbrit og ringer fra TV Midtvest. Du skulle vel ikke vide, hvor Guf præcist bor henne?". De første to opkald endte uden resultat. De havde hørt om Guf, men vidste ikke hvor han præcist boede. "Langt ude i en skov" sagde de. Jeg var overbevist om, at det her aldrig ville lykkes. Jeg ringede op til endnu et nummer, og så var der pludselig bid. En mand bosiddende i Mogenstrup kendte godt Guf og vil gerne guide mig ud til hans bus.

Annonce

Langt ude

"På et tidspunkt møder du en trækasse på din højre side. Det er Gufs postkasse. Parker der og så gå ellers ned langs træerne" fortalte min redningsmand ivrigt. "Øh. Hvor langt skal jeg så gå?" spurgte jeg" "Vel en kilometer eller to. Bare ind i skoven, så kommer bussen på et tidspunkt" svarede han som det mest naturlige i verden, mens jeg blev mere og mere overbevist om, at jeg aldrig fandt Guf og måtte ende med at skuffe min redaktør.

Men afsted tog jeg. Jeg kørte mod Mogenstrup. Landskabet var hvidt. Der var ikke mange biler på vejen. Jeg satte farten ned og ledte efter trækassen. Pludselig kom jeg til et træskel. Under det første træ stod der en gammel trækasse. Den var dækket af et fint lag sne. Og rigtig nok. Jeg parkerede i vejkanten, smed kameraet på skulderen og tog stativet i den anden hånd, og så var det ellers afsted i sneen. Afsted ind i skoven for at finde en eneboer, der ikke anede, at jeg kom, og måske slet ikke havde lyst til at få besøg. Jeg var nervøs. Jeg havde aldrig prøvet noget lignende.

Annonce

Sti over kanalen

Jeg gik ned langs skellet og kunne ikke komme længere. En vandingskanal blokerede vejen. Jeg var rådvild, men opdagede så en sti over kanalen hundrede meter længere henne. Det lignede en sti, som blev brugt. For enden af den så jeg skoven, som min redningsmand fra Mogenstrup havde beskrevet for mig. Inde i skoven kunne jeg ane en sti under sneen. Jeg fulgte den. Gik og gik. Min arme blev længere og længere. Udstyret var tungt. Pludselig så jeg bussen. Jeg kunne genkende den fra de smukke billeder i Dagbladet. Guf var ikke til at se nogen steder, men der kom røg op af en skorsten på bussen. Jeg bankede på og kort efter lukkede Guf op.

"Vil du have en kop kaffe" spurgte han. Jeg takkede ja og gik ind i bussen og sikke et syn. Forrest i bussen stod der et skrivebord. I den anden side var et køkken. Udenfor var der bidende koldt, men i bussen var der dejligt varmt. I midten af bussen stod der en brændeovn. Det knitrede. Guf og jeg satte os ved skrivebordet. Jeg tændte mit kamera og den første bid, der kom på båndet var Guf der fortalte: "Jeg kunne jo høre, at der stod en og bankede på derude. Jeg troede først, at det var en af hønsene. De står nogle gange og pikker i træet. Men så kunne jeg høre, at det var den samme rytme hele tiden, så jeg tænkte, at så må det jo være et menneske".

Annonce

Tre timer hos Guf

Jeg brugte i alt tre timer ude hos Guf. Tre timer som gik lynhurtigt. Guf fortalte og jeg lyttede og filmede. På vej hjem i bilen var jeg frustreret. Hvordan skulle jeg nogensinde få klippet materialet ned til to minutter, der var den længde et indslag i vores nyheder typisk var i varighed. Jeg ringede til min redaktør. Han kunne knap få et ord indført. Jeg fortalte begejstret om mit besøg. Min redaktør afbrød: "Majbrit. Du tager det roligt. Vi finder noget andet til i aften. Du skal lave et langt program med Guf".

Således gik det til, at jeg lavede min første feature på TV Midtvest. Jeg fik to dage til at redigere elleve minutter med Guf, der så skulle sendes en måned senere.

Annonce

Mest læste

Annonce
Vinderup Avis

Vinderup Avis lukker

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vinderup Avis

Turteldue-kunstneren udstiller

Mest læste

Seneste nyt

Vinderup Avis

Jul på borgen

Vinderup Avis

Julemarked hos FDF'erne

Vinderup Avis

Julemarked i 7'eren

Annonce