Annonce
Vinderup Avis

Danmarkshistorie: Kaj har fotograferet alle danske folkekirker

Kaj Nielsen fik tilnavnet Yesterday, da han spillede nostalgisk musik på Radio Struer. det har hængt ved lige siden og bruges også til markedsføring af fotoopgaver. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Kirken på Hirsholmene var den sidste: Nu er Danmarks største kirkegalleri komplet.

Handbjerg: - Det var en stor dag, smiler Kaj "Yesterday" Nielsen, 65.

Da han sidste mandag besøgte kirken på Hirsholmene i Kattegat.

- Det er danmarkshistorie, tilføjer han.

Og det må det være: I løbet af de seneste ni år har han besøgt og fotograferet samtlige danske folkekirker og omkring 100 andre. Ialt 2439 kirker. Hirsholmene var den eneste, der manglede.

Det har givet mange fredfyldte oplevelser, både i kirkerne og udenfor

Kaj Nielsen, har besøgt og fotograferet alle danske folkekirker

Inspirationen

Inspirationen kom fra bladet Familie Journalen.

- Her bragte man ugens kirke. Vi besluttede at gøre det digitalt, og hver dag at fortælle om en kirke, fortæller han.

Det sker på en Facebookside, hvor han hver dag skriver lidt om en af de kirker, han har besøgt og lægger en serie fotos fra kirken.

Baggrunden var, at Kaj Nielsen var blevet ramt af stress, depression og angst.

- Alle boldene faldt til jorden sammen med mig. Jeg kunne intet. End ikke sætte vand over til en kop kaffe. Det var hårdt. Ikke kun for mig, men også for min kone Marjun og vores tre børn, fortæller han.

Samtidigt med et krævende job som fabrikschef var han med til at starte et nyt firma op. Men alt ramlede: firmaet gik konkurs, og han mistede lederjobbet. Stressen gav sig også fysisk udslag i en blindtarm, der endte med at sprænge og kostede en måneds ophold på sygehuset.

Annonce

Kirkerne som pejlemærker

Han kom ikke tilbage til arbejdsmarkedet, og både han og Marjun kom på førtidspension.

- Vi blev enige om, at nu ville vi se Danmark og bruge kirkerne som pejlemærker, fortæller Kaj Nielsen.

Han har altid haft fotografering som hobby. Derfor var det naturligt at fotografere kirkerne.

Han er også kendt for ikke at gøre tingene halvt.

- Jeg giver mig gerne 100 procent, smiler han.

Kaj Nielsen

Gennem 20 år var Kaj Nielsen discjockey på diskoteker og ved private fester. Han var en af de bærende musikalske kræfter bag lokalradioen Radio Struer, hvor han producerede 300 udsendelser med musik fra 50'erne, 60'erne og 70'erne. Derfor gav lytterne ham tilnavnet Yesterday, og det blev brugt så meget, at selv børnene troede, at det var en del af familiens officielle navn.

Derfor kender de fleste ham fortsat som Kaj Yesterday Nielsen, og han bruger det også som markedsføring for sit fotostudie, yesterdaysfoto.dk

***

Kaj Nielsen har tre børn og seks børnebørn

Datteren Angelica, 36, bor med sin mand og tre børn i Vinderup. Hun er god assistance til at vedligeholde hans hjemmeside med de 100.000 fotos.

Det er også sønnen Hans Henrik, 29, Langaa, der er datamatiker.

Sønnen Michael, 27, bor i Tarm og har job hos Elcenter Vest.

****

De mange kirkefotos kan ses på www.danmarks-største-kirkegalleri.dk og på Facebook/kirkegalleri, hvor Kaj Nielsen har langt over 3000 følgere. Den seneste medieomtale i Kristeligt Dagblad, P4 og TV 2 har givet en større tilgang af følgere.

Annonce

Danmarks største galleri

Derfor blev ambitionen at skabe danmarks største kirkegalleri, som også blev navnet på hjemmesiden og den tilhørende Facebook-side.

- Det var Marjuns ide at sætte det i system. Det var et krav fra hende, fortæller Kaj Nielsen.

Projektet gav parret rigtig mange oplevelser.

- Det har givet mange fredfyldte oplevelser, både i kirkerne og udenfor, fortæller han.

Han bruger næsten aldrig blitz til sin fotografering i kirkerne og forsøger at indfange stemninger og lysindfald. Han tager gerne detaljefotos - både ude og inde.

Kaj Nielsen finder også smukke detaljer på kirkegården og ved gravene.

Fotografering er Kaj Nielsens helt store interesse og mange smukke eksempler præger væggene i hjemmet i Handbjerg. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Annonce

Udfordringer

Desværre nåede Marjun, som han levede sammen med i 43 år, ikke at opleve første delmål: at besøge alle danske folkekirker.

- Jeg mistede hende 11. juni 2018. Hun blev dårlig, ambulancen kom og hun gik selv ud i den. Men døde der ti minutter efter af en blodprop. Der kom også en helikopter. Men det var intet at gøre, fortæller han.

Tabet var stort og tog hårdt på ham. Han satte kirkeprojektet på standby. Men valgte efter lidt tid at fortsætte projektet.

- Og det er nu det mål, vi satte os for ni år siden, der har fået sin afslutning, smiler han.

Det var en stor sorg for Kaj Nielsen at miste sin kone, Marjun - men nu har han igen fundet lykken sammen med sin kæreste Løkke Munk Kirkegaard. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Annonce

Ny kærlighed

Samtidigt er han begyndt at genbesøge de kirker, hvor han ved første besøg ikke var inde i kirkerummet. Og har fået god assistance af sin nye kærlighed, Løkke Munk Kirkegård, der er selvstændig coach i Rødovre. Hun har hjulpet med at skaffe adgang til mange af kirkerne i hovedstadsområdet.

- Vi har allerede besøgt mere end 100 kirker sammen. Det er sjovt og spændende, og uden hende var jeg ikke kommet igennem de københavnske kirker, erkender han.

Parret mødte hinanden på en datingside, og der var straks fælles kemi.

- Det har virkelig løftet kvaliteten i mit liv, smiler Løkke Munk Kirkegård, der pendler mellem sit hjem i Rødovre og huset i Handbjerg.

Den lille kirke på Hirsholmene var den sidste, der manglede i Kaj Nielsens store samling. Foto: Kaj Nielsen
Ekspeditionen til Hirsholmene blev fulgt af et hold fra TV 2. Her er fotograf Claus Bie i gang med optagelser i kirken. Foto: Kaj Nielsen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce