Annonce
Vinderup Avis

Far og datter tager sammen tilbage til fortiden

Lars og Ellen Klim kigger her ind i den gamle købmandsbutik, hvor man blandt andet kan købe bolcher - og helt gratis få fornøjelse af duften af gammel ost. Foto: Ole Hedegaard Pirchert.

Julelevendegørelse. Blandt de mange frivillige, der her op til jul sætter liv i Hjerl Hede, er Lars Klim fra Ryde og hans 11-årige datter, Ellen.

Annonce
Hjerl Hede: »Det er afstressende og hyggeligt at være ude i den friske luft sammen med en masse mennesker - uden at blive forstyrret af telefonen. Og så får jeg et særligt sammenhold med min datter, når vi er sammen som frivillige på Hjerl Hede.«
Lars Klim var i weekenden togkonduktør ved det gamle damptog, som cirka 20.000 af museets gæster får en tur med hvert år.
Sådan siger 43-årige Lars Klim, der bor i Ryde og arbejder som alarmtekniker hos Arne Hald i Holstebro, om sit »bi-job« som frivillig på Hjerl Hede. Et fritidsjob, som han har sammen med sin datter, Ellen Winther Klim, der til hverdag bor sammen med sin mor og lillebror i Borbjerg. I ferier og i forlængede weekender bor hun hos sin far på Syrenvej i Ryde. Og noget af det, der binder de to ekstra tæt sammen, er det frivillige arbejde, som de to de seneste tre år har haft både om sommeren og op til jul som frivillige i den gamle landsby på Hjerl Hede.
Ellen på 11 år er et af de mange børn, der er frivillige på Hjerl Hede, og en nybagt brunkage er et af frynsegoderne.
Annonce

To ugers ferie på heden

I sommer blev det til to uger i gamle dage sammen med en masse andre frivillige, hvor de boede på heden, og her op til jul deltager far og datter i to af de tre weekender, hvor Hjerl Hede er jule-levendegjort.
Ved præstegården kunne gæsterne i lørdags se, hvordan julegrisen blev slagtet lige som i gamle dage. Og deltagerne i slagtningen fejrede det veludførte arbejde med en skål i snaps.
»Det er hyggeligt og anderledes,« siger Ellen, der går i 5. klasse på Borbjerg Skole, om det at bruge sine ferier og juleweekender med at rejse tilbage til fortiden sammen med sin far. Ellen har blandt andet også været elev i den gamle skole.
Uden mad og drikke går det ikke. Der bringes en madkurv ud til de frivillige rundt om i landsbyen.
»Jeg tror, at det var ret kedeligt at gå i skole i gamle dage, men det er ret sjovt at gå i skole på Hjerl Hede,« siger Ellen.
Det var faktisk Ellen, der spurgte sin far, om de ikke skulle prøve at melde sig som frivillige, efter hun sammen med sin familie havde været på besøg på heden. Lars Klim, der er historisk interesseret og husker Hjerl Hede fra sin egen barndom, var ikke svær at overtale.
»Jeg interesserer mig meget for de gamle håndværk,« forklarer Lars Klim, der ser det som sin vigtigste opgave at formidle de gamle håndværk igennem levendegørelse og at fortælle en god og sandfærdig historie om, hvordan forholdene var tilbage i tiden.
Annonce

Morfars gamle træsko

Far og datter får som de andre frivillige et skema, der fortæller dem, hvad deres opgaver er. I den forgangne weekend havde farmand fået tjansen som konduktør på damptoget, der denne jul kan prale med at have en togvogn fra en Olsen Banden-film med på sine ture. Ellen havde fået køkkenet i den gamle præstegård som sin arbejdsplads, hvor hun sammen med andre frivillige skulle bage pebernødder, lave risengrød, koge rødkål og hjælpe til med andre juleforberedelser.
Og som de andre frivillige, der sætter liv i de gamle huse, skal far og datter naturligvis have tøj på fra gamle dage.
»Det er rigtigt sjovt at klæde sig ud, og der er nogle helt vildt flotte kjoler derude,« siger Ellen, mens farmand tidligere også har haft tjansen som nissefar. Træsko i den rigtige størrelse har han dog haft svært ved at finde, så han har lånt morfars gamle træsko for at tage sig ordentlig ud. Om sommeren er det varmt i de lange kjoler og det uldne tøj, og om vinteren kan det godt være koldt.
»Vi fusker lidt og tager skiundertøj på indenunder,« røber Lars Klim med et smil.
Foruden rollen som præstegårdsdatter har Ellen også haft rolle, som nisspige, køkkenpige og mosebrugsmedarbejder., mens farmand har optrådt som mosebrugsarbejder, nissefar, billettør og sikkerhedsvagt og som rebslager.
Far og datter er klar til at tage en tørn mere som frivillige til sommer, hvor de atter har planer om at holde ferie i fortiden.
»Jeg tror på, at vi vil blive ved med at være frivillige på Hjerl Hede i mange år. På et tidspunkt mister Ellen måske interessen, men indtil da vil vi være med,« siger Lars Klim, mens Ellen konstaterer, at det i hvert fald varer længe, før hun ikke vil med længere.
Annonce

Sne, tak!

Sekretær på Hjerl Hede, Annette Kirkegaard, fortæller, at heden har 350 til 400 frivillige til at hjælpe til i løbet af året. I julelevendegørelsen er der mellem 60 og 80 frivillige hver weekend, så det bliver til 150 til 200 frivillige par hænder, der er i gang op til jul.
Hjerl Hede har sne på sin ønskeseddel til den kommende weekend, der er den sidste weekend med levendegørelse.
»Vi vil gerne have noget vintervejr, for når der er sne, får vi flere gæster,« siger Anette Kirkegaard og tilføjer:
»Når der er hvidt på heden, er det som at gå i et postkort: Med sne kan det bare ikke gøres bedre.«
I den forgangne weekend har kontoret talt 2192 gæster om lørdagen og 1362 om søndagen.
»Det var et lidt dårligere besøgstal end sidste år,« siger Annette Kirkegaard, der må konstatere, at det var svært at konkurrere med det flotte snevejr, der var om lørdagen sidste år.
Ved næste weekends julelevendegørelse er der også julemarked i Visitorcenteret.
Annonce

Adresse

,
Annonce

Mest læste

Annonce
Vinderup Avis

Vinderup Avis lukker

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vinderup Avis

Turteldue-kunstneren udstiller

Mest læste

Seneste nyt

Vinderup Avis

Jul på borgen

Vinderup Avis

Julemarked hos FDF'erne

Vinderup Avis

Julemarked i 7'eren

Annonce