Annonce
Vinderup Avis

Grøn og grå anlægsgartner slog pjalterne sammen

Der er flere mænd end kvinder, der arbejder som anlægsgartnere. Mette Meldgaard er en af de få kvinder. - Det er tit delt op på den måde, at mændene oftest står for anlæg, og kvinderne for finpudsning og vedligehold, forklarer hus. Mette fortæller, at hun undgår det hårde, monotone arbejde og tjansen med at slæbe kæmpestore fliser for at sikre, at hendes krop kan blive ved med klare udfordringerne i ude-jobbet. Fotos: Johan Gadegaard

Mette og Jens Meldgaard var først kolleger i læretiden, så blev de kærester og gift, og nu driver de et have- og anlægsfirma sammen.

Annonce

Ryde: - Hvem af os, der bestemmer? Det kommer an på opgaven.

Sådan lyder svaret fra 30-årige Mette Melgaard og hendes mand, Jens Meldgaard, der også er 30 år, når man spørger ægteparret om, hvem der har det afgørende ord, når der skal træffes beslutninger i parrets fælles firma, JM Have og Anlæg.

På papiret er det Jens, der er bossen, men i dagligdagen hjælper de hinanden, forklarer de.

- Vi ved jo, hvad hinanden kan, og det er en stor fordel, tilføjer Mette.

Det kræver maskinkraft at få fjernet en bambus fra en have. Her er Jens Meldgaard i gang med gøre hestekræfterne klar til arbejdet.
Annonce

Grønt og gråt forenes

Mette er uddannet som grøn anlægsgartner og Jens som grå. I læretiden var de begge elever hos Hedeselskabet, hvor de arbejdede sammen som kolleger.

- Vi gik og jokede med, at vi jo kunne starte et firma op sammen, når hun kunne tage sig af alt det grønne, og han kunne klare det grå, siger Mette og forklarer, at det grønne handler om træer, buske og beplantning og det grå om fliser og belægning.

På Mettes 20 års fødselsdag blev de kærester, og derfra var vejen ikke lang til, at den grønne og den grå anlægsgartner kunne slå pjalterne sammen.

I 2009 blev uddannelsen gjort færdig, og parret købte en gammel, nedlagt ejendom på Vester Trabjergvej ved Ryde, som de drømmer om at rive ned og bygge op fra bunden. Parret bor på ejendommen sammen med deres to sønner, Felix på fem år og Valdemar på ni måneder.

Firmaet, JM Have og Anlæg, blev etableret i 2012 samtidig med, at Mette gik på barsel med parrets første barn.

- Vi har mange forskellige opgaver som at luge, fælde træer og rense tagrender, siger Jens, der for at holde prisen nede helst ikke påtager sig opgaver, der ligger mere end en halv times kørsel væk.
Annonce

Uddannelse i baghånden

Mette er født og vokset op på Mors, og Jens, der har tilbragt sin barndom i Skave, var helt med på at flytte til hendes fødeø, hvis hun kunne garantere for, at der var en fremtid for familien på øen. Den garanti, mente Mette ikke, hun kunne give sin mand.

- Og som udviklingen har været, har det nok heller ikke været et helt forkert valg, at vi slog os ned i det vestjyske, siger Mette, der lige som sin mand er faldet godt til i lokalsamfundet.

- I Ryde kommer vi hinanden ved, og der er mange andre, der har startet noget op i byen, tilføjer hun.

Inden have-firmaet blev etableret, arbejdede Jens som tagdækker, og Mette havde valgt at uddanne sig til social- og sundhedshjælper.

- Der er ikke mange kvinder i faget, og det var ikke nemt for en kvinde i den fødedygtige alder at få et job, siger Mette og forklarer, at hun derfor gerne ville have en anden uddannelse at falde tilbage på.

Annonce

Leg og kreativitet

Firmaet begyndte sin tilværelse som et hobby-projekt.

- Men nu er der arbejde nok til to, siger Jens, der tager sig af opgaverne med at omlægge og renovere haver.

Mette tager tjansen med at vedligeholde de grønne arealer for de otte afdelinger i et boligselskab, som firmaet har aftale med. Når Jens har brug for ekstra hånd, træder Mette til, og omvendt starter Jens en ekstra hækkeklipper, når der er travlt med at klippe de mange hække i juni.

Fordelen ved at arbejde udendørs er for Jens, at det er et alsidigt arbejde.

- Det at man får lov til at lege og være kreativ, er Mettes svar spørgsmålet om jobbets fordelene.

Kulde, regn og haglbyger i april tæller for dem begge på arbejdets negativ-liste.

Annonce

Inspiration fra tv

Parrets egen have hjemme i Ryde er under opbygning, som de udtrykker det. Ungernes legeplads skal indrettes som en stor ridderborg, og planen er, at haven på et tidspunkt skal vises frem for kunderne som inspiration.

Inspiration får Mette og Jens selv også fra de mange have-programmer, der bliver sendt på tv, og som parret følger med i. Og det er der også mange af firmaets kunder, der gør.

- Det positive ved det er, at kunderne får idéer til noget, som de gerne vil have hjælp til at få lavet. Det negative er, at de regner med, at haveprojekterne kan klares på en dag eller to, siger Jens og tilføjer:

- Der ligger en masse planlægning bag tv-programmerne, men det tænker folk ikke lige over.

Trenden for indretning af haver er ifølge de to - lige som for boligindretning - genbrug og upcycling, hvor det gælder om at genbruge materiale og bruge gamle ting til nye formål.

Om have-firmaet fortsætter med kun de to, eller om der med tiden bliver flere ansatte, har Mette og Jens Meldgaard endnu ikke taget stilling til.

- Det må skæbnen afgøre. Hvis der bare er arbejde nok til os selv er det fint nok for os, siger Mette.

Annonce

Mest læste

Annonce
Vinderup Avis

Vinderup Avis lukker

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vinderup Avis

Turteldue-kunstneren udstiller

Mest læste

Seneste nyt

Vinderup Avis

Jul på borgen

Vinderup Avis

Julemarked hos FDF'erne

Vinderup Avis

Julemarked i 7'eren

Annonce