Annonce
Vinderup Avis

"Hypnose er en tango for to"

Henrik Rasmussen vil især gerne bruge sin uddannelse som hypnoterapeut til at hjælpe sportsfolk med at nå deres mål, mens Gerthie har specialiseret sig i børn med angst. Her er Gerthie - til ære for fotografen - ved at lægge sin mand i hypnose. Fotos: Morten Stricker

Ude på landet ved Handbjerg bor Gerthie Betak Rasmussen sammen med sin mand, Henrik Rasmussen, i et sort træhus. Her driver parret Betak-hypnose.dk, som de netop har rykket ud i et nybygget anneks.

Handbjerg: Når man drejer fra hovedvejen og kører ind på Lundvej, ligger det sorte træhus for sig selv på venstre side af den lille vej. Her bor 49-årige Gerthie Betak Rasmussen sammen med sin mand, Henrik Rasmussen på 51 år.

I et nybygget anneks, der er malet sort som privatboligen, har parret indrettet deres fælles virksomhed, der også er lidt for sig selv.

Betak-hypnose.dk står der på dørmåtten, når man træder ind i det lille træhus.

- Jeg plejer at kalde den for hytten, men Henrik mener, at det lyder bedre at sige anneks, fortæller Gerthie med et af de smil, hun bestemt ikke er karrig med.

- Hypnose er en tango for to. Det kræver tillid, og at man er villig til at lytte til mine instruktioner og følge dem. Det handler om samarbejde - jeg kan intet, hvis ikke jeg bliver lukket ind.

Gerthie Betak Rasmussen, hypnoterapeut

Mere om hypnose-parret

Gerthie og Henrik er vokset op på Sjælland. De var kun henholdsvis 16 og 14 år, da de blev kærester.

Parret flyttede til Holstebro, da Henrik skulle være soldat hos Jyske Dragon Regiment.

Gerthie blev ung pige i huset hos Henriks moster og onkel, og hun tog senere studentereksamen på gymnasiet i Holstebro.

I 25 år boede familien i et kædehus i Ellebæk, men for ti år siden fandt de drømmehuset på Lundvej ved Handbjerg.

- Og det har vi aldrig fortrudt. Her er højt til himlen og åbne vidder, siger Gerthie, der er opkaldt efter en jødisk pige, som hendes morforældre have i pleje.

Parret har to sønner: Thomas på 30 år og Kasper på 27 år. Den ældste er gift og har et barn, og den yngste har et barn på vej.

Henrik og Gerthie er med hjælp fra håndværkere netop blevet færdige med at bygge og indrette det 28 kvadratmeter store, flytbare anneks, hvor mand og kone har hver sit rum til behandling med hypnose.

Sportsfolk og børn

Parret er med hjælp fra håndværkere netop blevet færdige med at bygge og indrette det 28 kvadratmeter store, flytbare anneks, hvor mand og kone har hver sit rum til behandling med hypnose. Gerthie, der oprindeligt er uddannet social- og sundhedsassistent, tog uddannelsen som hypnoterapeut for tre år siden.

Henrik, der er tidligere soldat og uddannet som pædagog, blev færdig med sin hypnoterapeut-uddannelse i efteråret. Henrik arbejder med kriminelle unge på Koglen i Stakroge og tilbyder hypnosebehandlinger i sin fritid.

- Henrik vil gerne bruge sin uddannelse til at hjælpe sportsfolk med at nå deres mål, mens jeg har specialiseret mig i børn med angst. Det er så fantastisk at få den tillid fra forældrene til at hjælpe deres børn af med angsten og få børnene til at dreje ind på en anden vej i deres liv, fortæller Gerthie, der har budt på en caffe latte ved det lille bord foran briksen i sit behandlerrum.

Annonce

En nysgerrig sjæl

Gerthie arbejder på fuld tid i klinikken - det vil sige: Ved siden af hypnosebehandlingerne tager hun også vagter på Skovvang og andre steder.

- Jeg har brug for at komme ud og tale om noget helt andet, og jeg har også brug for kolleger, forklarer hun.

Gerthie tog en ny vej i sin erhvervskarriere, da hun for syv år siden selv gik hos en hypnoterapeut.

- Jeg ville finde en anden måde at leve mit liv på, få hjælp til at ændre mine vaner og finde lysten til at bevæge mig, fortæller Gerthie, der dengang kæmpede mod overvægt.

Og hun fik hjælp til at få flyttet noget oppe i hovedet, som hun udtrykker det. For hun tabte 37 kilo og blev uddannet kostvejleder.

- Jeg er jo en nysgerrig sjæl, konstaterer hun, og dermed var frøet sået til selv at uddanne sig til hypnoterapeut.

Planen var egentligt, at det bare var noget, hun skulle gå og hygge sig med, men da det behandlingshjem for unge med særlige udfordringer, hun arbejdede på, lukkede, var vejen banet for at arbejde med hypnosen.

Annonce

Hverdagshypnose

- Det er hr. og fru Danmark, der kommer hos mig. Man skal ikke være en stemt type eller være syg for at komme her, fortæller den alternative behandler.

De problemer, klienterne, - der selv betaler for behandlingerne - dukker op med, kan være angst for alt fra frøer til det at flyve, dårligt selvværd, stress, og dem, der har været gennem et alvorligt sygdomsforløb og nu er nået frem til, at det er tid til at tage et ansvar for sig selv.

- Vi er så gode at give andre omsorg, men vi er hårde ved os selv, mener Gerthie, der også lærer sine klienter selvhypnose.

Men hvad er hypnose egentligt for noget?

- Ja, det er en naturlig tilstand, som vi går ind og ud af flere gange i døgnet. Det er en skærpet opmærksomhed, siger Gerthie og fortæller, om de gange, man er kørt hjem på autopilot, og bagefter har tænkt, om der nu var rødt lys, eller hvordan man egentlig var kommet hjem. For man kan ikke huske det.

- Det er hverdagshypnose, konstaterer hun.

Annonce

Et nyt kørekort

Under hypnose er sindet og underbevidstheden særligt modtageligt for positive forslag, og det benytter hun sig som behandler af.

- Men man kan ikke få folk til at gøre noget, de ikke vil. Hvis jeg siger eller gør noget, der støder folks etik eller moral, så træder de helt automatisk på bremsen, forklarer hun og tilføjer:

- Hypnose er en tango for to. Det kræver tillid, og at man er villig til at lytte til mine instruktioner og følge dem. Det handler om samarbejde - jeg kan intet, hvis ikke jeg bliver lukket ind.

Hvis det for eksempel er en angst, hun vil behandle, forsøger hun under hypnosen at finde ud af, hvornår klienten oplevede angsten for allerførste gang, og så er opgaven for hende at gå tilbage og mærke, om angsten har rod i virkeligheden og give klienten en ny opfattelsen af den.

- Jeg plejer at sige til mine klienter, at de kan gå herfra med et nyt kørekort til en ny måde at færdes i livet på, siger hypnotisøren, der tilføjer:

- Men man skal altså være modig og turde give slip på sig selv for at være her.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce