Annonce
Vinderup Avis

Juletraditioner genopleves på Hjerl Hede

Nisserne trives omkring det store fad med grød. PR-foto
I de tre første adventsweekender er der levende historie på Frilandsmuseet Hjerl Hede. Her kan hele familien opleve og genopleve mange juletraditioner.

Sevel: Skal dine børn opleve en jul, som den du selv har haft? Eller blot nogle af de mange danske juletraditioner.

Så er julen på Hjerl Hede en god mulighed.

På Hjerl Hede er julen noget helt særligt for vores gæster og derfor kommer mange igen og igen fordi; ”det er først rigtig jul, når man har været på Hjerl Hede”. Den levende historie viser museet i de tre første advents weekends d. 30. november, 1. december, 7. – 8. samt 14. og 15. december fra kl. 10-16.30, skriver frilandsmuseet i en pressemeddelelse.

- I værksteder, stuer og køkkener og mange andre steder er der fyldt med folk, ja mange frivillige som er vilde med at vise og fortælle om de gamle traditioner. Vi slagter gris kl. 11 og lam kl. 14, og I kan komme tæt på, hvis I vil, fortæller formidlingsinspektør Kira Klinkby.

Der laves blodpølse, julemedister og finker. Der broderes i stuerne, klippes julepynt og snedkere og drejere er i gang i deres værksteder og alle er i gang med juleforberedelserne, rundt i museet. Gåsen plukkes, der destilleres brændevin og man kan købe nykogte klejner, bolcher eller stærk ost med hjem fra Købmanden.

Lugter I noget sødt nede af håndværkergaden, er det helt sikkert bageren, der som altid bager de dejligste julesmåkager, og dem kan i også købe med hjem.

Følg med når slagteren arbejder. PR-foto

Historisk jul

Der er pyntet op til jul som man gjorde det tidstypisk i de historiske huse, og det er selvfølgelig forskelligt, for eksempel kan man se, hvordan en julenat i 1600-tallet så ud, hvor alle husets beboere sov sammen på gulvet i stuen, og hvor der var strøet halm. Skikken skal minde om, hvordan også Jesus sov på et leje af strå den nat, han kom til verden. Bordet er dækket med hvid dug, og i juledagene måtte bordet aldrig stå tomt. Det vises i Vinkelgården, som er Jyllands ældste bondegård fra 1546.

I nogle af de andre bygninger på Hjerl Hede findes også juleudstillinger fra andre tidsaldre.

- Kom i rigtig julestemning med en tur i hestevognen rundt i museet eller med damptoget, når det kører igennem skoven ud mod Flyndersø - der lyder et tut-tut fra lokomotivet. Og hjul er der også på de historiske væltepetere, som I med spænding kan prøve i legeområdet, foreslår Kira Klinkby.

Annonce

Musene har gemt sig

I år har en musefamilie gemt sig inde i Vandmøllen. Her kan man prøve at finde alle musene og deltage i en konkurrence.

- Et must er også at gå forbi på Præstegården og kigge ind i Nissebo. Her bor nisserne, og I kan lege med i deres julelege, lege i høet og klatre i deres store møbler, fortæller inspektøren.

På Restaurant Skyttegaarden kan man spise en dejlig julebuffet eller købe sig til lidt varme i form af gløgg og æbleskiver i teltet udenfor. Medbragt mad kan altid nydes i madpakkehuset tæt på legeområdet.

Der sælges også også juletræer og pyntegrønt. I museumsbutikken kan alskens julepynt, brugskunst, bøger, gaver, sennep, dram m.m. købes med hjem.

I denne weekend og igen 14.-15. december holder museet stort julemarked i visitorcenteret, hvor hyggelige og kreative boder sælger alt fra uld og keramik til økologisk mad.

I weekenden og igen midt i december er der stort julemarked i indgangscenteret. PR-foto
Klejnerne hører julen og levendegørelsen til. PR-foto
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce