Annonce
Vinderup Avis

Svend Ebbesen, 70: Kan lide at være engageret og med til at sætte noget i gang

- Det er vigtigt, at politikerne påskønner de ildsjæle. der sætter noget i gang, siger Svend Ebbesen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Det er en vis forpligtelse og ingen sur pligt at påtage sig opgaver i lokalsamfundet, mener Svend Ebbesen, 70 år på søndag.
Annonce

Egebjerg: - Hvis der ikke er nogen, der tager opgaverne, så sker der jo ingenting. Det er en vis forpligtelse. Ingen sur pligt.

Smiler Svend Ebbesen, én af dem i lokalsamfundet, der aldrig har været bange for at tage et initiativ til glæde for andre. Og som søndag fylder 70 år.

- Jeg kan godt lide at være engageret og med til at sætte noget i gang, forklarer han.

Det gælder både ham og ægtefællen Bodil. Sammen har de gennem mange år været engageret i kirkeligt børne- og ungdomsarbejde og de har taget initiativ til flere naturprojekter. Svend har involveret sig i flere bygge- og boligprojekter og spiller en vigtig rolle som koordinator i arbejdet med at få det nye fælleshus i landsbyen til at lykkes.

- Jeg synes, det er både sjovt og vigtigt at være med til at finde de rigtige mennesker til de rigtige opgaver

Svend Ebbesen, inititativtager

Annonce

De rigtige folk

- Jeg synes, det er både sjovt og vigtigt at være med til at finde de rigtige mennesker til de rigtige opgaver. At få folk til at arbejde med det, de er gode til og har lyst til. Så kan man få udrettet rigtig meget, slår han fast.

Rigtig meget udrettes der også omkring Ejsing Seniorboliger, som han er formand for. Her fik en gruppe seniorhuse en vigtig opdatering.

Der blev installeret nye toiletter, nye køkkener og gulvvarme i lejlighederne, hvoraf en fløj med syv lejligheder blev ændret til fire tidssvarende boliger a 75 kvadratmeter. Og en lejlighed omdannet til mødelokalet "Hyggebo". De to sidste lejligheder blev renoveret i 2017.

- Vi troede på, at en opdatering ville betyde, at mange gerne ville bo her, og det viste sig at holde stik, fortæller Svend Ebbesen, der finder det meget vigtigt, at ældre beboere i Ejsing kan blive i lokalområdet, når de sælger et hus eller en ejendom.

Seniorboligerne er nu så attraktive, at der er en venteliste.

Annonce

Ildsjæle skal bakkes op

Lysten til at udvikle og organisere fik ham til at overveje at blive ingeniør. Men familietraditionen i landbruget vejede tungere, og han vendte hjem til gården i Egebjerg som 25-årig.

Til gengæld er den ældste søn, Bjarke, uddannet som svagstrømsingeniør og jobber ny med at udvikle satellitter i Aalborg.

Svend Jeppesen sad i syv år i bestyrelsen for LAG, der giver tilskud til lokale initiativer, og han finder det meget afgørende, at projekter støttes økonomisk.

- Vi kan jo ikke udskrive skat i lokalsamfundet. Derfor kan det være lidt besværligt at skaffe pengene, så det er vigtigt, at politikerne værner om og støtter de ildsjæle, der sætter noget i gang, siger han.

Svend Ebbesen i haven på gården, der er til salg, efter at fire generationer har drevet landbrug.
Annonce

Imponerende offervilje

Han finder det direkte imponerende, at der i Ejsing-Egebjerg-området er så stor offervilje, at private har givet tilsagn om 1,3 millioner kroner, og at der forventes omkring 400.000 kroner fra erhvervslivet til fælleshuset. Og han roser Holstebro Kommune for at have bevilget 3,5 millioner kroner.

Ud over lån fra kreditforeningen skal resten af byggesummen skaffes fra fonde, og arbejdsgruppen håber, at første spadestik kan tages inden nytår.

Fælleshuset, der bygges sammen med hallen, skal færdiggøre landsbyens centrum.

- Vi har brug for et sted at samles efter arbejdstid. I dagtimerne arbejder de fleste jo andre steder end her i Ejsing. Det er afgørende for vores lokalsamfund at det lykkes , slår han fast.

Både hvede og rug står godt, så det tegner til en fin høst, konstaterer Svend Ebbesen.
Annonce

Sidste generation

Svend Ebbesen er fjerde generation på den 200 tønder land store gård - og den sidste på gården, som hans oldefar byggede på sandrevlen, da han kom hjem fra krigen i 1864.

- Vemodigt, ja, men vi har forliget os med tanken, og det er også en lettelse, erkender han.

Gården blev sat til salg for tre år siden og grisene sat ud ved årsskiftet.

- Og det er ret underligt efter at have sagt godnat til grisene gennem 45 år. Jeg har regnet ud, at det omkring 16.000 gange.

Nu er der dialog med to interesserede købere. Så Bodil og Svend håber på en snarlig afgørelse.

- Før en afklaring kan man jo ikke planlægge.

Annonce

Til landsbyen

Ægteparret satser på at blive i Ejsing og formentlig bygge et nyt hus. En af mulighederne er Møgeltoften, hvor et landsbylaug forsøgte at skabe udvikling i 2008.

- Det var et uheldigt tidspunkt. Vi blev ramt af finanskrisen, så projektet gik konkurs og mistede 400.000 kroner. Men nu er det første hus heldigvis blevet bygget på en stor grund og en anden grund solgt.

Annonce

Fritidsliv

Kirkeligt børne- og ungdomsarbejde har fyldt meget i Bodil og Svend Ebbesens liv.

- De første 30 år vi boede her, brugte vi en meget væsentlig del af vores fritid på det - i KFUM og KFUK-arbejdet - og bevægelsen forblev vores kirkelige ståsted, fortæller Svend, der har været både formand og kredsformand i en længere årrække.

Relationerne førte til medlemskab af organisationen Y's Men - og kammeratskaberne her har været stærke gennem mange år. Y's-mændene med ægtefæller var da også inviteret til en særlig fejring i lørdags i anledning 70 års dagen.

Annonce

Åbent hus

Den foregår i gårdens gildesal, der er blevet indrettet i en tidligere stald. Det er også basen, når 70-årsdagen markeres med åbent hus fredag 9. august fra klokken 16.

Gaveønsket er en efterårstur til Normandiet.

- Jeg glæder mig til at stå på kysten og tænke med ærefrygt på de soldater, der var på en barsk opgave på D-dag og ofrede deres liv på noget, som vi har nydt godt af siden.

Annonce

Mest læste

Annonce
Vinderup Avis

Vinderup Avis lukker

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vinderup Avis

Turteldue-kunstneren udstiller

Mest læste

Seneste nyt

Vinderup Avis

Jul på borgen

Vinderup Avis

Julemarked hos FDF'erne

Vinderup Avis

Julemarked i 7'eren

Annonce