Annonce
Natur

Afgøres snart: Håber der stadig er adgang til natur på Prøvestenen i 2021

Naturområdet på Prøvestenen. Foto: Rasmus Steenberger
Hvis naturgæster har holdt et nyt naturområde på Prøvestenen rent i forsøgsperioden i år, vil By & Havn måske tillade offentlig adgang også i 2021. Vi har spurgt Prøvestenens Natur- og Fritidsforening, hvordan det er gået.
Annonce

I august åbnede By & Havn lågen i trådhegnet ved Prøvestensbroen og tillod offentlig adgang til et naturområde på den sydlige del af Prøvestenen. I første omgang på forsøgsbasis her i 2020.

Området blev oprindeligt anlagt og designet til en lystbådehavn med moler og bassiner med dybt vand, men på grund af finanskrisen blev planerne skrinlagt og området voksede langsomt til med græs, urter, vilde blomster og hyld.

Amager Øst Lokaludvalg havde ønsket sig åbningen længe, og da den blev en realitet, blev lokaludvalget i form af den nystiftede Prøvestenens Natur- og Fritidsforening primus motor i flere driftsopgaver som at holde affald og krat nede.

Faktisk er betingelsen for den offentlige adgang, og at den måske får lov at fortsætte i 2021, at området ikke sander til i affald. Foreningen og By & Havn evaluerer forsøgsperioden i december/januar.

I har jo haft fingeren på pulsen - hvordan er det gået med at holde det fri af affald?

- Vi synes, det er gået rigtig godt. Folk har været dygtige til at rydde op efter sig, både naturbrugere og lystfiskere. Selvfølgelig er der nogen, der holder fest ind imellem, men det er slet ikke i det omfang, som vi frygtede, siger Ramus Steenberger fra Amager Øst Lokaludvalg og Prøvestenens Natur- og Fritidsforening.

Annonce

Mest byggeaffald

By & Havn gjorde en indsats for at klargøre området til åbningen, og Københavns Kommune stillede to store containere op til skrald, så naturgæster kunne komme af med affald, når de forlod stedet.

- Det peakede i starten med besøg og folk var ude at samle skrald. Nu har det stabiliseret sig, og der er ikke så meget skrald at samle. Faktisk er det værste alt det byggeaffald, der kommer flyvende. Så succeskriteriet er nået, og vi håber, at der ikke er forhindringer af mere overordnet karakter, der kan forhindre, at området stadig er åbent. Hvis der for eksempel lige pludselig kommer en Københavnertunnel ind over, siger Rasmus Steenberger.


Vi har haft statusmøder tre gange, og der har ikke været nogen problemer.

Rasmus Steenberger


Så I er fortrøstningsfulde i forhold til at få lov at holde området åbent til næste år?

- Ja, det er klart det, vi snakker ind i, når vi skal evaluere. Vi har haft statusmøder tre gange, og der har ikke været nogen problemer. Det har mere været på driften, blandt andet har der været noget hasarderet cykelparkering, for hvor skal man gøre af sin cykel. Men så har vi fundet ud af, at det er okay at parkere på en lille stikvej før Prøvestensbroen, fortæller Rasmus Steenberger.

Der er også overvejelser om flere siddemøbler ude i terrænet og bedre faciliteter til cykelparkering. Foreløbig holder foreningen igen, indtil der er evalueret.

Området bruges mest af gående, lystfiskere, cyklende, løbere og hundeluftere.

- Det skal vi gerne udvide med mere vandsport og foreningsliv. I takt med at byen vokser ud til vandet langs Amagerbanen, skal de rekreative muligheder selvfølgelig følge med, siger Rasmus Steenberger.

Annonce
Annonce
JUL

Hjemløse juletræer er klar til salg

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce